ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

26 Ιουλίου 2000: Η Πειρατεία στο ιστιοφόρο "Ερατώ" στον Αργολικό Κόλπο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:23:00 π.μ. |
26 Ιουλίου 2000: Η Πειρατεία στο ιστιοφόρο "Ερατώ" στον Αργολικό Κόλπο
Η οικογένεια των Ελβετών τουριστών, που το καλοκαίρι του 2000 επέλεξε το Ναύπλιο ως βάση για τις καλοκαιρινές της διακοπές, θα θυμάται για πάντα την κρουαζιέρα με ιστιοφόρο στα ελληνικά νησιά, που διακόπηκε βίαια. Τότε που βίωσε στιγμές τρόμου και αγωνίας, αντιμέτωπη με έναν οπλισμένο Τσέχο πειρατή, ο οποίος απειλούσε να σκοτώσει την οικογένεια και τον καπετάνιο, εάν δεν οδηγούσε το σκάφος στην Καζαμπλάνκα.

Το ολοήμερο θρίλερ που εκτυλίχτηκε στις 26 Ιουλίου στον Αργολικό κόλπο μπορεί να είχε αίσιο τέλος για τους Ελβετούς τουρίστες και τον έμπειρο καπετάνιο, αλλά δεν ήταν αναίμακτο. Ο 38χρονος μισθοφόρος Φράντισεκ Φέζελι πυροβόλησε εναντίον του σκάφους του Λιμενικού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από τον εξοστρακισμό της σφαίρας ένας 33χρονος αρχικελευστής. Δευτερόλεπτα αργότερα ο πειρατής έπεφτε νεκρός από τα πυρά των ανδρών των ειδικών δυνάμεων, που είχαν πλησιάσει το ιστιοφόρο, αποφασισμένοι να τον εξουδετερώσουν πριν πέσει το σκοτάδι.

Το 12μετρο ιστιοφόρο «Ερατώ» είχε πιάσει λιμάνι το προηγούμενο βράδυ, μετά από περιήγηση τριών ημερών στην Ύδρα, τις Σπέτσες, τη Μονεμβασιά και το Κυπαρίσσι και ετοιμαζόταν για τα νησιά των Κυκλάδων, με επιβάτες τον 34χρονο Ελβετό Αντρέ Χάγκερ, την αδελφή του Κορίν, την σύζυγό του Γκαμπριέλα και τα δύο παιδιά τους, την Τζασμίν, τεσσάρων και τον Τζόελ δύο χρόνων. Ο 59χρονος καπετάνιος Άρης Καλοθής τους άφησε να κοιμούνται στις καμπίνες τους και πριν ξημερώσει καλά – καλά ξεκίνησε για την κρουαζιέρα.

Ξαφνικά μια ανδρική φιγούρα ξεπρόβαλε στο κατάστρωμα. Κρατούσε πιστόλι και μιλούσε σπαστά αγγλικά. Υποχρέωσε τον καπετάνιο να κατεβεί στις καμπίνες και να παραμείνει εκεί. Εκείνος προσπάθησε να καθησυχάσει τους επιβάτες, που στο μεταξύ είχαν αρχίσει να ξυπνούν και ειδοποίησε το Λιμενικό. Ήταν πλέον 6 το πρωί όταν χτύπησε συναγερμός στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.
«Είχαμε ανοιχτεί περίπου ένα μίλι, όταν τον ρώτησα τι ήθελε», θα πει αργότερα ο καπετάν Άρης. “Θα σου πω σε μισή ώρα, μέχρι τότε να μείνεις κάτω”, μου είπε. Επέστρεψε και ζήτησε να παραμείνουν οι Eλβετοί στις καμπίνες τους κι εγώ να τον πάω στην Kαζαμπλάνκα. Tου εξήγησα ότι δεν ήταν δυνατόν, γιατί η απόσταση είναι τεράστια και το σκάφος δεν είχε τα απαραίτητα εφόδια για τέτοιο ταξίδι. Eδειξε να το καταλαβαίνει. Hταν ευγενέστατος και καθόλου απειλητικός. Mου είχε δώσει ελευθερία κινήσεων. Έβλεπε ότι μιλούσα με το Λιμενικό, αλλά δεν μου το απαγόρευσε. Hθελε απλώς να πετύχει το σκοπό του και γνώριζε πως ρίσκαρε με κόστος την ίδια του τη ζωή. “Ή θα καταφέρω να ξεφύγω ή θα με σκοτώσουν”, μου έλεγε. Δεν ασχολήθηκε καθόλου με τους επιβάτες, σαν να μην υπήρχαν. Eλεγε πως ήταν μισθοφόρος και είχε λάβει μέρος σε πολλές αποστολές. Στην Kαζαμπλάνκα ήθελε να πάει για να καταταγεί».

Ανοιχτά του Αγίου Ανδρέα άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σκάφη του Λιμενικού, με άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα ξεκινούσαν μέσω ασυρμάτου και οι διαπραγματεύσεις με τον πειρατή. Στην αρχή ζήτησε ένα υδροπλάνο, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Mετά ένα μεγαλύτερο σκάφος για να πάει στην Καζαμπλάνκα. Οι συνομιλητές του προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο. Tο «Eρατώ» άλλαζε συνεχώς ρότα. Προσέγγισε το Tολό, γύρισε προς το Aστρος, μετά ανοίχτηκε προς το Λεωνίδιο. Ο χρόνος κυλούσε αργά. Στις καμπίνες οι Eλβετοί τουρίστες έδειχναν ήρεμοι. Ο πειρατής εκνευρίστηκε μόνο μια στιγμή, όταν τα σκάφη του Λιμενικού πλησίασαν πολύ.

Ήταν λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα, όταν οι βατραχάνθρωποι που είχαν επιβιβαστεί στο ναυαγοσωστικό 518, πήραν οδηγίες για την εφαρμογή του τελικού σχεδίου απελευθέρωσης των ομήρων. Ειδοποίησαν τον καπετάν Άρη να απομακρυνθεί από το οπτικό τους πεδίο κι εκείνος κατέβηκε στις καμπίνες «για να φτιάξει καφέ». Τα πλωτά προσέγγισαν και οι λιμενικοί τού πρότειναν να αλλάξει σκάφος για να τον πάνε στον προορισμό του. Εκείνος δυσφόρησε. Αντελήφθη έναν άνδρα των ειδικών δυνάμεων να πηδάει στο ιστιοφόρο και τον πυροβόλησε. Ο 33χρονος αρχικελευστής Άρης Σπένδος τραυματίστηκε από εξοστρακισμό της σφαίρας. Οι συνάδελφοί του «απάντησαν» στα πυρά και ο 38χρονος Τσέχος έπεσε νεκρός στη θάλασσα. Λίγο αργότερα τον ανέσυραν από βάθος πέντε μέτρων.

Ο τραυματισμένος υπαξιωματικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ναυπλίου χτυπημένος στο θώρακα. Η κατάστασή του ήταν σοβαρή, αλλά όχι κρίσιμη. Το ιστιοφόρο με τους Ελβετούς τουρίστες έπιασε στο λιμάνι του Ναυπλίου και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ξέσπασε σε χειροκροτήματα! «Στενοχωρήθηκα που είχε αυτό το τέλος, αν και το διάλεξε μόνος του», ακούστηκε να λέει ο πολύπειρος καπετάν Άρης. Ο άνθρωπος που έμαθε τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό στο Ναύπλιο θα άφηνε την τελευταία του πνοή από καρδιακή ανακοπή, 16 χρόνια αργότερα, μέσα στην αγαπημένη του «Ερατώ»…

Πηγή: astinomiko.gr
Ρεπορτάζ Νίκος Τσέφλιος


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ