ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Ο Παναγιώτης Νικολαράκος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση στην επικουρική ασφάλιση που ετοιμάζει η Ν.Δ.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:43:00 μ.μ. | | | |
Ο Παναγιώτης Νικολαράκος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση στην επικουρική ασφάλιση που ετοιμάζει η Ν.Δ.
 Η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζει πλήρη ιδιωτικοποίηση στην επικουρική ασφάλιση όπως έχει πει εδώ και αρκετές μέρες. Αυτό το σχέδιο δεν έχει ξαναδοκιμαστεί σε χώρα του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά μόνο στις χώρες των βόρειων συνόρων μας και της Λατινικής Αμερικής όπως θα δείτε και παρακάτω.

Πρώτο και κύριο πρόβλημα που προκύπτει, είναι ότι το σύστημα που έχουμε, επιμένουν στο ότι πρέπει να αλλάξει. Από αναδιανεμητικό να μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι αν πάψουν να πληρώσουν οι σημερινοί εργαζόμενοι επικουρικές εισφορές οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να λάβουν την επικουρική σύνταξη.

Δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το δημόσιο δεν λειτουργεί κερδοσκοπικά και αν επενδύει κεφάλαια τα κάνει με ελάχιστο ρίσκο και με κύριο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Επίσης το δημόσιο λειτουργεί εγγυητικά καθώς έχει τη χρηματοδοτική δυνατότητα να ανταπεξέλθει εν αντιθέσει με μεγάλους κολοσσούς που έχουμε δει να καταρρέουν στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. (περίπτωση AIG και ΑΣΠΙΣ αντίστοιχα)

Το σχέδιο λοιπόν προβλέπει τον έλεγχο και την συλλογή συνολικώς 75δις σε κεφάλαια του ΕΤΕΑΕΠ (ταμείο επικουρικών) , την χορήγηση τους, και την διαχείριση των κεφαλαίων, μέσω ιδιωτικών επιχειρήσεων την 25ετία 2020-2045. Αυτό αφορά 1,25εκ επικουρικές συντάξεις αυτή τη στιγμή.

Πληροφορίες λένε ότι το σχέδιο συντάσσεται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (Ξαφά, Παπαδημητρίου, Τσακλόγλου κ.α.) σε συνεργασία με μεγάλα στελέχη Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών (AXA, Interamerican, Eurolife) αλλά παράλληλα και πρώην εκτελεστικά στελέχη του ΔΝΤ. Οι συζητήσεις με τις εδώ ασφαλιστικές ναυάγησαν, καθώς το μέγεθός τους δεν ήταν επαρκές για να σηκώσουν όλο αυτό το “βάρος”.

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Με το σχέδιο της Ν.Δ. προβλέπεται πλήρης ιδιωτική επικουρική ασφάλιση από το 2021 σε όλους τους τομείς. Όχι μόνο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και στους αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Το κόστος κάλυψης ανέρχεται στα 55 δις ευρώ για αυτό το “εγχείρημα” αλλά η Νέα Δημοκρατία έχει το απύθμενο θράσος, ανερυθρίαστα, να μας λέει κατάμουτρα ψέματα ότι η μετάβαση θα κοστίσει μόλις 90εκ τον χρόνο, και ότι οι επικουρικές θα αυξηθούν και κατά 15 ευρώ.

Από που θα βρεθούν τα λεφτά λοιπόν για αυτή την απορύθμιση του συνταξιοδοτικού αν δεν περικοπούν οι επικουρικές σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ν.Δ. που έχει διαρρεύσει στον τύπο;

1. Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

2. Εργασία των νεότερων συνταξιούχων.

3. Περικοπή της "προσωπικής διαφοράς".

4. Υποχρεωτική εφαρμογή της επικουρικής ασφάλισης (εισφορά 7%) σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 μονάδες (από το 20% στο 15%). Η μείωση των εισφορών, όπως είναι φυσικό, θα αφορά το σκέλος της κύριας σύνταξης (13,3%) και όχι την επικουρική ασφάλιση (από 3,25% εργοδότης και εργαζόμενος).

Είναι όμως μια κατάσταση που την έχουν ζήσει ήδη 7 μήνες οι εργαζόμενοι της Εθνικής καθώς το επικουρικό τους ταμείο (ΛΕΠΕΤΕ) εξυπηρετώντας παρόμοιες πολιτικές έχει κηρύξει στάση πληρωμών στις επικουρικές συντάξεις. Περίπου 15.000 επικουρικοί συνταξιούχοι περιμένουν σήμερα την απόφαση του ΣτΕ καθώς το ΕΤΕΑΕΠ δεν έχει λάβει τα χρήματα. Παρ’ όλα αυτά το ΕΤΕΑΕΠ εγγυάται αναδρομικά από αύριο να πληρώσει επικουρικές έχοντας λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Τέλος μετά από έρευνα στο διαδίκτυο, άρθρο-αναφορά του 2001, εμπειρογνώμονα του ΟΟΣΑ με τίτλο “PUBLIC-PRIVATE INTERACTION IN THE STRUCTURAL PENSION REFORM IN EASTERN EUROPE AND LATIN AMERICA”, (Δημόσια-ιδιωτική αλληλεπίδραση στη μεταρρύθμιση ασφαλιστικού σε χώρες την Αν. Ευρώπη και Λατινικής Αμερικής.) βλέπουμε πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις ακριβώς με τον ίδιο τρόπο έγιναν χαρακτηριστικά στη Μακεδονία και όχι Π.Γ.Δ.Μ. καθώς έτσι την γραφόταν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και την Βουλγαρία.

Το άρθρο λοιπόν καταλήγει στο εξής συμπέρασμα. Ότι “κατά την δημιουργία ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα δημιουργούνται μηχανισμοί ανάδρασης ανάμεσα στο κράτος και τον ιδιώτη. Σημειώνεται άρα και τονίζεται ότι όχι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να έχει την κεφαλαιακή επάρκεια, (για την μετάβαση) αλλά και το δημόσιο.”

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν προβεί στις παραπάνω ενέργειες η Ν.Δ. , το μαξιλάρι των 35δις μετά την λήξη των μνημονίων και την έξοδο στις αγορές κινδυνεύει άμεσα. Λεφτά που προέκυψαν από χαμηλότοκο δανεισμό και από την υπεραπόδοση ήδη ψηφισμένων και όχι επιπρόσθετων.

Παναγιώτης Νικολαράκος
Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ 
στην Αργολίδα
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ