ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Οδηγίες για την προφύλαξη από το νέο κύμα καύσωνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:50:00 μ.μ. |
Οδηγίες για την προφύλαξη από το νέο κύμα καύσωνα
 Αναλυτικές οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού από το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.

Συγκεκριμένα:

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, τονίζουμε ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.
Πώς προστατευόμαστε από τον καύσωνα - Οδηγίες για την αποφυγή συμπτωμάτων θερμοπληξίας

Εξαιτίας των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να τηρούνται μια σειρά από απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως

* Πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, χυμούς ή αναψυκτικά.

* Διατηρείτε δροσερό τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας.

* Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, επειδή αυξάνει την πιθανότητα αφυδάτωσης.

* Κάνετε τακτικά χλιαρά ή κρύα μπάνια.

* Ντυθείτε με ελαφριά και άνετα ρούχα, για να μην παρεμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα.

* Αποφύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα, τρώγοντας άφθονα φρούτα και σαλάτες.

* Διατηρείτε συχνή επικοινωνία με τους αγαπημένους σας, ιδίως τους ηλικιωμένους.

* Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση υπό ακραίες θερμοκρασίες. Προτιμήστε τις πολύ πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Εάν στη διάρκεια της άσκησης νιώσετε καταβολή, ναυτία, ζάλη ή πονοκέφαλο, σταματήστε αμέσως.

* Ενημερωθείτε συχνά για τις μετεωρολογικές συνθήκες

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν θερμική εξάντληση και θερμοπληξία λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος.

Βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου της θερμικής εξάντλησης είναι οι κράμπες (επώδυνες μυϊκές συσπάσεις), ένα αίσθημα γενικευμένης αδυναμίας, ένα αίσθημα ζάλης, πονοκέφαλος, ναυτία ή έμετοι, υπερβολική εφίδρωση, ψυχρό και υγρό δέρμα, ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές) και ταχυκαρδία, δίψα, σκουρόχρωμα ούρα κ.α.

Εάν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει στην πιο σοβαρή κατάσταση της θερμοπληξίας, η οποία χαρακτηρίζεται από θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου στο σώμα, κατάρρευση των θερμορυθμιστικών μηχανισμών, συμπτώματα διάχυτης δυσλειτουργίας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (σύγχυση, ψευδαισθήσεις, δυσαρθρία, τρόμο, αδυναμία συντονισμού των μυών, ληθαργικότητα, σπασμούς) και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων του σώματος.

Ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι (ιδιαίτερα αυτοί με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις), τα βρέφη και τα νήπια, τα άτομα με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα (διουρητικά και βήτα-αναστολείς, αντιχολινεργικά, αντιψυχωσικά και αντι-ισταμινικά). Ιδιαίτερα τα διουρητικά μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για εκείνους που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδίως όσους είναι άνω των 50 ετών και υπέρβαροι, αντιμετωπίζουν συμπτώματα στηθάγχης και δύσπνοιας ή πάσχουν από χρόνια καρδιαγγειακή πάθηση.

Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο: να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες, να συνοδεύονται από άλλους στις αθλητικές δραστηριότητες και ασκήσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια, να φοράνε καλά αεριζόμενα παπούτσια, καθώς επίσης ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από βαμβάκι ή συνθετικό ύφασμα που απωθεί τον ιδρώτα, και ακόμη να βάζουν συχνά αντηλιακό και να αποφύγουν τα καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ