V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Ριζοσπάστης: Νομός με 100.000 κατοίκους η Αργολίδα και δεν έχει ούτε ένα δημόσιο κρεβάτι ΜΕΘ

Ριζοσπάστης: Νομός με 100.000 κατοίκους η Αργολίδα και δεν έχει ούτε ένα δημόσιο κρεβάτι ΜΕΘ
Στις 13 Αυγούστου 2019 με αφορμή το τραγικό δυστυχημα στην Ερμιονίδα η εφημερίδα Ριζοσπάστης αναφέρθηκε με δημοσίευμά της στις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Αργολίδα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Δύο αδέλφια νεκρά και αδελφή τους νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» είναι τα θύματα του δυστυχήματος που έγινε το βράδυ της Παρασκευής 9 Αυγούστου 2019, στο Πόρτο Χέλι.

Η 70χρονη γυναίκα αρχικά μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, το οποίο όμως διαθέτει μόνο ακτινολογικό εργαστήριο. Επειδή απαιτούνταν η εισαγωγή της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μεταφέρθηκε 166 χιλιόμετρα μακριά, σε νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς σ' όλο το νομό Αργολίδας με περίπου 100.000 μόνιμους κατοίκους δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο κρεβάτι ΜΕΘ, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για το ρήμαγμα των δημόσιων νοσοκομείων και τις τραγικές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Έρανος για φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό στη μοναδική δημόσια δομή Υγείας

Το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου είναι η μοναδική δημόσια δομή που έχει στην ευθύνη του μια τεράστια περιοχή, από το Κρανίδι, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι, τα Δίδυμα και τις Σπέτσες, με δεκάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, που υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι. Σήμερα, υπηρετούν μόνο γενικοί γιατροί κι ένας παιδίατρος, ενώ δεν υπάρχει άλλη ειδικότητα, όπως καρδιολόγος, δερματολόγος, πνευμονολόγος, ορθοπεδικός κ.ά. Το πλήρωμα για τα δύο ασθενοφόρα είναι μόλις ...τρεις οδηγοί (αντί για 12 άτομα εκ των οποίων έξι οδηγοί), με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν όλες οι βάρδιες και να μένουν ακάλυπτες κάποιες πρωινές και βραδινές, παρά το φιλότιμο και τις τεράστιες προσπάθειες των εργαζομένων. Παράλληλα, επειδή πρόκειται για μοντέλα του 2007 παρουσιάζουν διαρκώς βλάβες.

Ενδεικτική των ελλείψεων είναι η καμπάνια που έγινε πριν από δύο μήνες περίπου από τους κατοίκους προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό που δεν υπήρχαν (γάζες, οξυζενέ, ιώδιο, σύριγγες, επίδεσμοι), όπως είχε καταγγείλει τότε η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ. «Η κάλυψη των αναγκών του ΚΥ Κρανιδίου όπως και κάθε δημόσιου φορέα γενικά, είναι υποχρέωση του κράτους και πρέπει να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οσο καλές προθέσεις κι αν υπάρχουν, ακόμη και αν μπαλώνουν πρόσκαιρα κάποιες τρύπες, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ανεπαρκείς και αδυνατούν να λύσουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα εφόσον δεν στοχεύουν την αιτία του. 

Η αιτία του δεν είναι άλλη από τη διαχρονική υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που με τη σειρά της οφείλεται στην πολιτική που υπηρετούν ΕΕ και κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους. Καλούμε τους κατοίκους και τους εργαζόμενους να απαιτήσουν από το κράτος την άμεση και συνεχή κάλυψη των αναγκών τους με όλο το απαιτούμενο υλικό», είχε επισημάνει η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ.

Μπροστά σ' αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, κάτοικοι και παραθεριστές είναι αναγκασμένοι για να βρουν την υγειά τους να διανύσουν πάνω από 100 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο Νοσοκομείο Ναυπλίου ή Αργους. Ομως και στο Νοσοκομείο Ναυπλίου οι γιατροί είναι ελάχιστοι και όχι όλες οι ειδικότητες, οι εφημερίες του ΤΕΠ καλύπτονται από γενικούς ιατρούς του Κέντρου Υγείας Λυγουριού και από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Αργους και Ναυπλίου, ο αναισθησιολόγος είναι μόνο ένας(!) και εφημερεύει 10 μέρες το μήνα, οι κλινικές λειτουργούν δύσκολα λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα και τεχνολογικό εξοπλισμό, η έλλειψη αξονικού τομογράφου αναγκάζει τους ασθενείς να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Αργους και να επιστρέψουν όταν βρεθεί διαθέσιμο ασθενοφόρο. Τα ασθενοφόρα στο νομό είναι λιγοστά και το προσωπικό που στελεχώνει το ΕΚΑΒ ελάχιστο, με συνέπεια να μην επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Ενώ πριν από λίγους μήνες έκλεισε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Ναυπλίου για να μεταφερθεί και να μπαλωθεί το κενό του Νοσοκομείου Αργους, προκαλώντας την άμεση αντίδραση εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, είναι ανύπαρκτες και στα δύο νοσοκομεία. Στη χώρα σήμερα υπάρχουν μόνο 750 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, αν και οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και λειτουργούν μόλις τα 560 λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ εξοπλισμό έχουν τα 650. Εδώ και 15 χρόνια - προ και μετά τα μνημόνια, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ - το 25% των υπαρχουσών κλινών ΜΕΘ παραμένουν σταθερά κλειστές.

Οι υπεύθυνοι γι' αυτήν την αθλιότητα, που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή του λαού προκειμένου να διευρυνθούν τα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, έχουν ονοματεπώνυμο: Είναι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που θεωρούν την υγεία του λαού «κόστος» και «ατομική ευθύνη». Είναι οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που όχι μόνο δεν διεκδικούν αλλά δεν βγάζουν άχνα για το χάλι των δημόσιων δομών Υγείας των περιοχών τους. Ενώ η δέσμευση και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας 2019 - 2022, για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία από το 5,2% του ΑΕΠ το 2017 σε 4,7% το 2022, επιβεβαιώνει την επιδείνωση της κατάστασης.
Πηγή Ριζοσπάστης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ