Η Ναυπλιώτισσα Μαριλένα Στρατή με προπονητή της, τον μεγάλο παγκόσμιο πρωταθλητή από το Ναύπλιο Τάσο Κολιγκιώνη, συμμετείχε στον διαγωνισμό Elite Bikini Pro και κέρδισε την 2η θέση ανάμεσα σε 7 αθλήτριες στην Αρούμπα στο Jiovanni Classic.
Παράλληλα κέρδισε την πρόκριση για το Elite World Championships - για 2η συνεχόμενη χρονιά- τον Νοέμβριο στην Tarragona!
Η Μαριλένα Στρατή είχε κατακτήσει τον Γενικό Τίτλο στο Πανελλήνιο Κύπελλο της ΕΟΣΔ τον Νοέμβριο του 2017 όπου μαζί με άλλους αθλητές και αθλήτριες της αποδόθηκε η Elite Pro Card. Από τότε συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς που διοργανώνει η νέα λίγκα Elite Pro του Ραφαέλ Σαντόχα. Εlite Pro Milano 2017 – 7η θέση, Elite Pro Nafplio 2018 – 9η θέση, Elite Pro Malta 2018 – 12η θέση, Asian Elite Pro 2018 4η θέση, Arnorld Classic Νότιας Αφρικής Elite Pro 9η θέση.
Παρακάτω το ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Μαριλένα Στρατή από το VICE
Η Μαριλένα Είναι Περήφανη που Έχει Κλάψει για Ένα Πιάτο Φαΐ
Κείμενο Γιώργος Βλαχογιάννης φωτογραφίες Πάνος Κέφαλος
Η καθημερινότητα της Μαριλένας Στρατή είναι σκληρή. Αξίζουν όλα τα βραβεία ώστε να μπει κανείς σε μια τέτοια διαδικασία;
Η Μαριλένα Στρατή έχει ένα καλοσχηματισμένο σώμα, με ιδανικές αναλογίες. Είναι γυμνασμένη, πολύ όμορφη και διαθέτει το χαμόγελο και την πόζα, που της επιτρέπουν να συμμετέχει στους αγώνες Bikini Fitness Γυναικών. Μια κατηγορία του bodybuilding που ανταμείβει την επίπονη, πολύωρη προπόνηση, την καλαισθησία, αλλά και την πείνα. «Έχω κλάψει για ένα πιάτο φαΐ», λέει η Μαριλένα και συμπληρώνει με χαμόγελο, αλλά και παράπονο μαζί, «ακόμη και για ένα ψίχουλο». Παραμένει μακριά από τη ζάχαρη, επιθυμεί διακαώς μία κανονική σχέση με τη σοκολάτα και ενώ έχει καταφέρει να πειθαρχήσει σε όλα, αυτό που την πονάει και της λείπει είναι το φαγητό. «Συνήθως τρώω πέντε-έξι γεύματα την ημέρα. Το διαιτολόγιό μου περιλαμβάνει πολλές σαλάτες, κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα, μοσχάρι, αυγά. Γεύσεις έχω, οι ποσότητες αλλάζουν και όσο πλησιάζουμε στον αγώνα κάποιες από αυτές μειώνονται δραματικά». Τα αγωνιστικά της κιλά είναι τα μαγικά 50, άντε 55. Πάνω από αυτά, «καίγεται».
Η Μαριλένα κατάφερε –κάποιο καλοκαίρι- να πάει διακοπές. Επιστρέφοντας στην αθλητική της βάση ζύγιζε 58 κιλά. Αυτός ο αριθμός είναι απαγορευτικός. Όχι για μία «κανονική» γυναίκα αλλά για αυτήν που θέλει να διακριθεί στο bodybuilding φορώντας το μπικίνι της, που είναι αφοσιωμένη στον αθλητισμό, προσέχει –σχολαστικά- τη διατροφή της και βάζει στόχο να βρεθεί μπροστά σε μία κριτική επιτροπή. Μια πασαρέλα είναι άλλωστε που επιβραβεύει την καλαισθησία. Την ισορροπία και την υγεία που πηγάζει από το συνδυασμό άσκησης και φαγητού. Καμία γυναίκα δεν θα κάνει copy paste τη Μαριλένα στο κορμί της. Οι «κανονικοί» άνθρωποι δεν πρέπει να ασχολούνται με τόσες λεπτομέρειες. Έχουν ατέλειες, που τις διορθώνουν. Τρώνε κι ένα κομμάτι τούρτα, χωρίς πολλές ενοχές. Η γυναικεία ομορφιά δεν κρύβεται μόνο σε ένα αψεγάδιαστο σώμα.
«Ξύπνημα στις επτά. Αερόβια προπόνηση είτε στο γυμναστήριο είτε σε εξωτερικό χώρο, επιστροφή στο σπίτι και το πρώτο γεύμα της ημέρας. Μια βόλτα με το σκυλάκι μου, τον Μπάντι. Ένας καφές και μετά ζω και αναπνέω στο γυμναστήριο. Είτε για την προπόνησή μου είτε για τη δουλειά μου – είμαι personal trainer», λέει η Μαριλένα και συνεχίζει: «Μεσολαβεί μία ώρα ξεκούρασης και ηρεμίας το απόγευμα και μετά πάλι γυμναστική. Στο σπίτι θα επιστρέψω κατά τις δέκα το βράδυ. Θα πάρω μια ανάσα, θα ετοιμάσω τα γεύματα της επόμενης ημέρας -μαγειρεύω μόνη μου όσα χρειάζομαι- και στις 11 ακριβώς πέφτω στο κρεβάτι μου και κοιμάμαι μέχρι το άλλο πρωί».
Η διασκέδαση που της επιτρέπεται είναι να βγει το Σάββατο ή την Κυριακή, όταν δεν είναι περίοδος προετοιμασίας. Το ξενύχτι δεν υπάρχει στη ζωή της. Όταν μάλιστα βρίσκεται σε προετοιμασία για να ανέβει στη σκηνή, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάει για καφέ –έναν και μοναδικό- το μεσημέρι.
«Σκέψου ότι ακόμη και ο προπονητής μου αναγκάζεται να τρώει κρυφά, για να μη βλέπω το φαγητό, να μην το ζηλεύω»
Δυσκολίες προκύπτουν και στην επαφή με την οικογένειά της. «Τις καθημερινές είναι λίγο δύσκολο να περάσω χρόνο μαζί τους. Τους βλέπω, μόνο όταν πηγαίνω να πάρω τον Μπάντι το βράδυ. Τον αφήνω στον μπαμπά μου για παρέα, δεν θέλω να μένει μόνος του, κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα όλη την ημέρα. Ο χρόνος που μπορούμε να συναντηθούμε ως οικογένεια είναι τα απογεύματα της Κυριακής ή όταν έχει ρεπό η μητέρα μου», εξηγεί η Μαριλένα.
Δύσκολα τα πράγματα και στην ερωτική της ζωή. «Έχω κάνει μία μακροχρόνια σχέση. Ήταν ένας άνθρωπος του χώρου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κατανόηση και πολλά κοινά σημεία. Την ίδια στιγμή, γινόταν κουραστικό, κυρίως τις περιόδους που ήμασταν και οι δύο σε διαδικασία προετοιμασίας. Δύο άνθρωποι σε δίαιτα, με τα δικά μου νεύρα πιο τεντωμένα από κάθε άλλη στιγμή. Το καλό ήταν ότι είχαμε στη μέση τον προπονητή μας (σ.σ. και τα δύο ήταν και είναι «παιδιά» του Τάσου Κολιγκιώνη). Ζούσαμε σε ισορροπία, με κατανόηση και με μια σύνδεση. Αυτού του είδους τη σύνδεση που δεν μπορώ να έχω με έναν κανονικό άνθρωπο. Αυτόν που θέλει να βγει, να φάει κανονικά και να πάει σε μία ταβέρνα. Σκέψου ότι ακόμη και ο προπονητής μου αναγκάζεται να τρώει κρυφά, για να μη βλέπω το φαγητό, να μην το ζηλεύω. Φεύγει από την προπόνηση, κρύβεται στο αυτοκίνητό του και επιστρέφει, για να συνεχίσουμε».
Αυτό που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα είναι η δυσκολία στο φλερτ. Την προσεγγίζουν δύσκολα, όπως λέει, αφού η εμφάνισή της προκαλεί περίεργη εντύπωση. «Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι άνδρες στις μέρες μας προσεγγίζουν μια γυναίκα με αλλόκοτο τρόπο και δεν έχουν την ευγένεια που είχαν παλιότερα, κάνει χειρότερη την κατάσταση. Είμαι λίγο αλλόκοτη κι εγώ, το κάνει λάθος και ο άλλος, δεν αφήνω κάποιον να με προσβάλει, άρα όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να γίνει κάτι», λέει η Μαριλένα. Σε αυτό το σημείο έρχεται ο προπονητής της να διαφωνήσει. «Αδικεί τον εαυτό της. Υπάρχουν πολλοί που τη βλέπουν και τη θαυμάζουν. Θα ήθελαν να τη φλερτάρουν, αλλά δεν αφήνει περιθώρια, εξαιτίας της μεγάλης αφοσίωσης σε αυτό που κάνει. Ο αθλητισμός είναι η ζωή της. Από τη στιγμή που δεν βλέπει κόσμο εκτός γυμναστηρίου -εκεί όπου περνάει όλες τις ώρες της καθημερινά-, ποιος θα τη γνωρίσει και ποιος θα τη φλερτάρει; Μην ξεχνάμε ότι όσοι τη βλέπουν μόνο μέσα στο γυμναστήριο, τη συνηθίζουν και στο τέλος αυτό που έχουν μπροστά τους είναι μία μπάρα».
Ο προπονητής της, Τάσος Κολιγκιώνης, είναι για τη Μαριλένα πρότυπο πατέρα. Είναι αυστηρός μαζί της, την έχει πιέσει περισσότερο από τον καθένα και της έχει μάθει να είναι πειθαρχημένη, να μην τα παρατάει ποτέ. «Τον βλέπω περισσότερο από όλους τους ανθρώπους της ζωής μου. Όταν έχουμε προετοιμασία για έναν αγώνα, είμαι όλη μέρα μαζί του», λέει η Μαριλένα και συμπληρώνει: «Είναι η προπόνηση, οι πρόβες ποζαρίσματος, όλες οι λεπτομέρειες για να βγει αυτό που έχει στο μυαλό του. Αυτό που έχει δει και θέλει να παρουσιάσει, για να κερδίσουμε μία καλή θέση». Αν δεν είναι μαζί, μιλούν στο τηλέφωνο. Την έχει κάνει να κλάψει πολλές φορές. Είναι ο μόνος που ναι μεν θα λογοφέρει μαζί της, αλλά ξέρει τα κουμπιά της. Θα της πει δυο κουβέντες -έντονες, πολλές φορές-, αλλά θα τη φέρει εκεί που πρέπει. «Αντιδρώ, αλλά ξέρω ότι αυτό που βλέπει ο προπονητής μου, αυτό που πρέπει να γίνει, το αποτέλεσμα που έχει στο μυαλό του, στο τέλος θα βγει, θα γίνει. Εγώ δεν μπορώ να το δω, επειδή πεινάω. Είμαι κουρασμένη, αγχωμένη και από ένα και σημείο και μετά λειτουργώ σαν ρομπότ. Τώρα προπόνηση, τώρα τα γεύματά μου, τώρα ξεκούραση».
Η εν πολλαίς πόζες περιπεσούσα γυνή
Στους αγώνες, το πρόσωπο της Μαριλένας πρέπει να μη φαίνεται άγριο. Κάποιοι κριτές γοητεύονται από τα μάτια της. Αυτό είναι ένα από τα δυνατά της σημεία, όπως είναι και η μέση της – έχει δουλέψει πολύ για αυτήν τη μέση. «Δεν υπάρχουν ιδανικές αναλογίες, η ιδανική αναλογία είναι στο μάτι, η συμμετρία, η καλαισθησία, αυτό είναι το ζητούμενο. Να δεις και αυτό που θα δεις να σου αρέσει. Θέλουμε να τονώσουμε τα αδύνατα σημεία και να δουλέψουμε τα δυνατά, αυτό εκτιμούν και επιβραβεύουν οι κριτές», εξηγεί ο προπονητής. Μαζί με την αθλήτριά του είναι στην αναζήτηση του αψεγάδιαστου αποτελέσματος, αυτού που εξ αρχής επέλεξαν να κάνουν στην κατηγορία Bikini Fitness. Μία κατηγορία που δεν απαιτεί έντονη μυϊκότητα και σκληρότητα. Ζητάει από τη γυναίκα να παραμείνει γυναίκα. Να έχει ένα αδύνατο κορμί μοντέλου, αλλά αθλητικού μοντέλου. Να φαίνεται ότι βγαίνει από το γυμναστήριο, μακριά από τα πρότυπα της ανορεξίας. Αυτό ήταν το ζητούμενο για τη Μαριλένα και αυτό επέλεξε.
Από εκεί και πέρα, ο Τάσος Κολιγκιώνης ανέλαβε την καθοδήγηση και τη γραμμή της προπόνησης που αποσκοπεί στη σωματική βελτίωση και ανάπτυξη. «Στις εποχές που ζούμε, η τάση δεν έχει να κάνει με μία τεράστια και μυώδη γυναίκα. Μας αρέσει η γυναίκα να είναι γυναίκα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία -στην οποία ανήκουμε- αυτό ζητάει από τα θηλυκά, αλλά και από τα αρσενικά, θέλει να έχουν ένα καλαίσθητο κορμί. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η επαγγελματική κατηγορία, με τα τεράστια κορμιά, με τις γυναίκες που μοιάζουν με άνδρες, αλλά αυτές οι γυναίκες –με τον καιρό- δεν θα ανήκουν στο 0,5% του συνόλου των αθλητών που ασχολούνται ενεργά με το bodybuilding», λέει ο Τάσος Κολιγκιώνης και καταλήγει: «Αυτό το μεγάλο και το τεράστιο, ξέφυγε από το 1990 μέχρι το 2010. Πήγαμε στα πρότυπα του «huge» – του μεγάλου. Αυτό είχε να κάνει και με το ότι όλοι ζούσαμε μια μεγάλη ζωή. Από τη στιγμή που αυτή μίκρυνε, μικρύναμε και εμείς μαζί της, ακολουθήσαμε τα νέα πρότυπα. Αυτό είναι και το υγιές, άλλωστε».
Με υγεία, λοιπόν, ανεβαίνουν οι κοπέλες επάνω στη σκηνή και προσπαθούν να σαγηνεύσουν. Σε μία διαδικασία πολύ ακριβή, καθώς κάθε ένα από τα μαγιό στοιχίζει πάνω από 700 ευρώ. Αν προσθέσεις στον προπονητή, τον προσωπικό μακιγιέρ, τον χορογράφο για τις πόζες και τον κομμωτή, καταλαβαίνεις ότι το άθλημα ζητάει, εκτός από χρόνο και πολλά λεφτά. Διότι ένα υπέροχο σώμα δεν αρκεί. Παίζει σημαντικό ρόλο το πώς έχει χτενίσει τα μαλλιά της η διαγωνιζόμενη, πόσο καλό make up έχει κάνει. Όταν πέσουν οι προβολείς επάνω της, το σύνολο πρέπει να μη φαίνεται ψεύτικο ή ψυχρό. Θέλει καλό ποζάρισμα, καθαρό χαμόγελο, λαμπερό δέρμα, ομοιογένεια και χάρη. Θέλει κάθε φορά να είναι και κάτι άλλο, βελτιωμένο και σίγουρα καλύτερο. Ένα μικρό λάθος, ένα φούσκωμα, ένα σημείο με περισσότερο λίπος μπορεί να σταθεί εμπόδιο και να στείλει τη διαγωνιζόμενη στο σπίτι της. Προτού ανέβουν στη σκηνή, βάφουν τα σώματα των κοριτσιών με αερογράφο. Αν ένα σημείο από το κορμί τους έχει κάποια ατέλεια, αυτή η ατέλεια κάνει «μπαμ». Ο αερογράφος δεν «πιάνει», περνούν το πρόβλημα πολλά «χέρια» και δημιουργούνται στάμπες. Αυτές οι στάμπες «φωνάζουν» μπροστά στους κριτές που γυρίζουν το βλέμμα τους από την άλλη πλευρά με τη μία.
Η Μαριλένα Είναι Περήφανη που Έχει Κλάψει για Ένα Πιάτο Φαΐ
Κείμενο Γιώργος Βλαχογιάννης φωτογραφίες Πάνος Κέφαλος
Η καθημερινότητα της Μαριλένας Στρατή είναι σκληρή. Αξίζουν όλα τα βραβεία ώστε να μπει κανείς σε μια τέτοια διαδικασία;
Η Μαριλένα Στρατή έχει ένα καλοσχηματισμένο σώμα, με ιδανικές αναλογίες. Είναι γυμνασμένη, πολύ όμορφη και διαθέτει το χαμόγελο και την πόζα, που της επιτρέπουν να συμμετέχει στους αγώνες Bikini Fitness Γυναικών. Μια κατηγορία του bodybuilding που ανταμείβει την επίπονη, πολύωρη προπόνηση, την καλαισθησία, αλλά και την πείνα. «Έχω κλάψει για ένα πιάτο φαΐ», λέει η Μαριλένα και συμπληρώνει με χαμόγελο, αλλά και παράπονο μαζί, «ακόμη και για ένα ψίχουλο». Παραμένει μακριά από τη ζάχαρη, επιθυμεί διακαώς μία κανονική σχέση με τη σοκολάτα και ενώ έχει καταφέρει να πειθαρχήσει σε όλα, αυτό που την πονάει και της λείπει είναι το φαγητό. «Συνήθως τρώω πέντε-έξι γεύματα την ημέρα. Το διαιτολόγιό μου περιλαμβάνει πολλές σαλάτες, κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα, μοσχάρι, αυγά. Γεύσεις έχω, οι ποσότητες αλλάζουν και όσο πλησιάζουμε στον αγώνα κάποιες από αυτές μειώνονται δραματικά». Τα αγωνιστικά της κιλά είναι τα μαγικά 50, άντε 55. Πάνω από αυτά, «καίγεται».
Η Μαριλένα κατάφερε –κάποιο καλοκαίρι- να πάει διακοπές. Επιστρέφοντας στην αθλητική της βάση ζύγιζε 58 κιλά. Αυτός ο αριθμός είναι απαγορευτικός. Όχι για μία «κανονική» γυναίκα αλλά για αυτήν που θέλει να διακριθεί στο bodybuilding φορώντας το μπικίνι της, που είναι αφοσιωμένη στον αθλητισμό, προσέχει –σχολαστικά- τη διατροφή της και βάζει στόχο να βρεθεί μπροστά σε μία κριτική επιτροπή. Μια πασαρέλα είναι άλλωστε που επιβραβεύει την καλαισθησία. Την ισορροπία και την υγεία που πηγάζει από το συνδυασμό άσκησης και φαγητού. Καμία γυναίκα δεν θα κάνει copy paste τη Μαριλένα στο κορμί της. Οι «κανονικοί» άνθρωποι δεν πρέπει να ασχολούνται με τόσες λεπτομέρειες. Έχουν ατέλειες, που τις διορθώνουν. Τρώνε κι ένα κομμάτι τούρτα, χωρίς πολλές ενοχές. Η γυναικεία ομορφιά δεν κρύβεται μόνο σε ένα αψεγάδιαστο σώμα.
Οι επτά κριτές και οι κοιλιακοί κάτω από το δέρμα
Τα κορίτσια που διαγωνίζονται στην κατηγορία «Bikini Fitness Γυναικών» μπορεί να μην είναι «συνηθισμένα» αλλά αυτό επιδιώκουν όταν ανεβαίνουν επάνω στη σκηνή για να γοητεύσουν τους κριτές. Αυτοί έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, αλλά και το κοινό που θα χειροκροτήσει και θα βγάλει επιφωνήματα θαυμασμού. Αυτό που ζητάει η κριτική επιτροπή είναι η εκδοχή της υγιούς θηλυκότητας. Πάνω σε αυτήν, κάθε διαγωνιζόμενη βασίζει την επερχόμενη διάκριση. Τα «σημεία» που παίζουν σημαντικό ρόλο και ανταμείβονται είναι οι φαρδείς ώμοι, τα μικρά χέρια, η πολύ στενή μέση, ο γλουτός να είναι και να φαίνεται θηλυκός – ξεκάθαρα σεξιστικά πρότυπα. Τουλάχιστον, όμως, με σεβασμό στην υγεία. Η εικόνα της φουσκωμένης γυναίκας απορρίπτεται, το πρότυπο της υπερβολικά γυμνασμένης δεν θεωρείται και δεν είναι υγιές. Αυτές είναι λεπτομέρειες που τονίζει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής και θρύλος του bodybuilding, Τάσος Κολιγκιώνης. Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει την προπόνηση της Μαριλένας με θεαματικά αποτελέσματα. Έχοντας μάθει, εξ αρχής, να μην τα παρατάει και σε κάθε αποτυχία να πεισμώνει και να αγωνίζεται με μεγαλύτερο πάθος και επιμονή, το ρομπότ-Μαριλένα ζει από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 23:00 το βράδυ, στο Ναύπλιο.
Τα κορίτσια που διαγωνίζονται στην κατηγορία «Bikini Fitness Γυναικών» μπορεί να μην είναι «συνηθισμένα» αλλά αυτό επιδιώκουν όταν ανεβαίνουν επάνω στη σκηνή για να γοητεύσουν τους κριτές. Αυτοί έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, αλλά και το κοινό που θα χειροκροτήσει και θα βγάλει επιφωνήματα θαυμασμού. Αυτό που ζητάει η κριτική επιτροπή είναι η εκδοχή της υγιούς θηλυκότητας. Πάνω σε αυτήν, κάθε διαγωνιζόμενη βασίζει την επερχόμενη διάκριση. Τα «σημεία» που παίζουν σημαντικό ρόλο και ανταμείβονται είναι οι φαρδείς ώμοι, τα μικρά χέρια, η πολύ στενή μέση, ο γλουτός να είναι και να φαίνεται θηλυκός – ξεκάθαρα σεξιστικά πρότυπα. Τουλάχιστον, όμως, με σεβασμό στην υγεία. Η εικόνα της φουσκωμένης γυναίκας απορρίπτεται, το πρότυπο της υπερβολικά γυμνασμένης δεν θεωρείται και δεν είναι υγιές. Αυτές είναι λεπτομέρειες που τονίζει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής και θρύλος του bodybuilding, Τάσος Κολιγκιώνης. Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει την προπόνηση της Μαριλένας με θεαματικά αποτελέσματα. Έχοντας μάθει, εξ αρχής, να μην τα παρατάει και σε κάθε αποτυχία να πεισμώνει και να αγωνίζεται με μεγαλύτερο πάθος και επιμονή, το ρομπότ-Μαριλένα ζει από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 23:00 το βράδυ, στο Ναύπλιο.
Κουρδιστή ζωή και αλλόκοτο φλερτ
«Ξύπνημα στις επτά. Αερόβια προπόνηση είτε στο γυμναστήριο είτε σε εξωτερικό χώρο, επιστροφή στο σπίτι και το πρώτο γεύμα της ημέρας. Μια βόλτα με το σκυλάκι μου, τον Μπάντι. Ένας καφές και μετά ζω και αναπνέω στο γυμναστήριο. Είτε για την προπόνησή μου είτε για τη δουλειά μου – είμαι personal trainer», λέει η Μαριλένα και συνεχίζει: «Μεσολαβεί μία ώρα ξεκούρασης και ηρεμίας το απόγευμα και μετά πάλι γυμναστική. Στο σπίτι θα επιστρέψω κατά τις δέκα το βράδυ. Θα πάρω μια ανάσα, θα ετοιμάσω τα γεύματα της επόμενης ημέρας -μαγειρεύω μόνη μου όσα χρειάζομαι- και στις 11 ακριβώς πέφτω στο κρεβάτι μου και κοιμάμαι μέχρι το άλλο πρωί».
Η διασκέδαση που της επιτρέπεται είναι να βγει το Σάββατο ή την Κυριακή, όταν δεν είναι περίοδος προετοιμασίας. Το ξενύχτι δεν υπάρχει στη ζωή της. Όταν μάλιστα βρίσκεται σε προετοιμασία για να ανέβει στη σκηνή, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάει για καφέ –έναν και μοναδικό- το μεσημέρι.
«Σκέψου ότι ακόμη και ο προπονητής μου αναγκάζεται να τρώει κρυφά, για να μη βλέπω το φαγητό, να μην το ζηλεύω»
Δυσκολίες προκύπτουν και στην επαφή με την οικογένειά της. «Τις καθημερινές είναι λίγο δύσκολο να περάσω χρόνο μαζί τους. Τους βλέπω, μόνο όταν πηγαίνω να πάρω τον Μπάντι το βράδυ. Τον αφήνω στον μπαμπά μου για παρέα, δεν θέλω να μένει μόνος του, κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα όλη την ημέρα. Ο χρόνος που μπορούμε να συναντηθούμε ως οικογένεια είναι τα απογεύματα της Κυριακής ή όταν έχει ρεπό η μητέρα μου», εξηγεί η Μαριλένα.
Δύσκολα τα πράγματα και στην ερωτική της ζωή. «Έχω κάνει μία μακροχρόνια σχέση. Ήταν ένας άνθρωπος του χώρου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κατανόηση και πολλά κοινά σημεία. Την ίδια στιγμή, γινόταν κουραστικό, κυρίως τις περιόδους που ήμασταν και οι δύο σε διαδικασία προετοιμασίας. Δύο άνθρωποι σε δίαιτα, με τα δικά μου νεύρα πιο τεντωμένα από κάθε άλλη στιγμή. Το καλό ήταν ότι είχαμε στη μέση τον προπονητή μας (σ.σ. και τα δύο ήταν και είναι «παιδιά» του Τάσου Κολιγκιώνη). Ζούσαμε σε ισορροπία, με κατανόηση και με μια σύνδεση. Αυτού του είδους τη σύνδεση που δεν μπορώ να έχω με έναν κανονικό άνθρωπο. Αυτόν που θέλει να βγει, να φάει κανονικά και να πάει σε μία ταβέρνα. Σκέψου ότι ακόμη και ο προπονητής μου αναγκάζεται να τρώει κρυφά, για να μη βλέπω το φαγητό, να μην το ζηλεύω. Φεύγει από την προπόνηση, κρύβεται στο αυτοκίνητό του και επιστρέφει, για να συνεχίσουμε».
Αυτό που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα είναι η δυσκολία στο φλερτ. Την προσεγγίζουν δύσκολα, όπως λέει, αφού η εμφάνισή της προκαλεί περίεργη εντύπωση. «Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι άνδρες στις μέρες μας προσεγγίζουν μια γυναίκα με αλλόκοτο τρόπο και δεν έχουν την ευγένεια που είχαν παλιότερα, κάνει χειρότερη την κατάσταση. Είμαι λίγο αλλόκοτη κι εγώ, το κάνει λάθος και ο άλλος, δεν αφήνω κάποιον να με προσβάλει, άρα όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να γίνει κάτι», λέει η Μαριλένα. Σε αυτό το σημείο έρχεται ο προπονητής της να διαφωνήσει. «Αδικεί τον εαυτό της. Υπάρχουν πολλοί που τη βλέπουν και τη θαυμάζουν. Θα ήθελαν να τη φλερτάρουν, αλλά δεν αφήνει περιθώρια, εξαιτίας της μεγάλης αφοσίωσης σε αυτό που κάνει. Ο αθλητισμός είναι η ζωή της. Από τη στιγμή που δεν βλέπει κόσμο εκτός γυμναστηρίου -εκεί όπου περνάει όλες τις ώρες της καθημερινά-, ποιος θα τη γνωρίσει και ποιος θα τη φλερτάρει; Μην ξεχνάμε ότι όσοι τη βλέπουν μόνο μέσα στο γυμναστήριο, τη συνηθίζουν και στο τέλος αυτό που έχουν μπροστά τους είναι μία μπάρα».
Το όραμα του δεύτερου πατέρα
Ο προπονητής της, Τάσος Κολιγκιώνης, είναι για τη Μαριλένα πρότυπο πατέρα. Είναι αυστηρός μαζί της, την έχει πιέσει περισσότερο από τον καθένα και της έχει μάθει να είναι πειθαρχημένη, να μην τα παρατάει ποτέ. «Τον βλέπω περισσότερο από όλους τους ανθρώπους της ζωής μου. Όταν έχουμε προετοιμασία για έναν αγώνα, είμαι όλη μέρα μαζί του», λέει η Μαριλένα και συμπληρώνει: «Είναι η προπόνηση, οι πρόβες ποζαρίσματος, όλες οι λεπτομέρειες για να βγει αυτό που έχει στο μυαλό του. Αυτό που έχει δει και θέλει να παρουσιάσει, για να κερδίσουμε μία καλή θέση». Αν δεν είναι μαζί, μιλούν στο τηλέφωνο. Την έχει κάνει να κλάψει πολλές φορές. Είναι ο μόνος που ναι μεν θα λογοφέρει μαζί της, αλλά ξέρει τα κουμπιά της. Θα της πει δυο κουβέντες -έντονες, πολλές φορές-, αλλά θα τη φέρει εκεί που πρέπει. «Αντιδρώ, αλλά ξέρω ότι αυτό που βλέπει ο προπονητής μου, αυτό που πρέπει να γίνει, το αποτέλεσμα που έχει στο μυαλό του, στο τέλος θα βγει, θα γίνει. Εγώ δεν μπορώ να το δω, επειδή πεινάω. Είμαι κουρασμένη, αγχωμένη και από ένα και σημείο και μετά λειτουργώ σαν ρομπότ. Τώρα προπόνηση, τώρα τα γεύματά μου, τώρα ξεκούραση».
Η εν πολλαίς πόζες περιπεσούσα γυνή
Στους αγώνες, το πρόσωπο της Μαριλένας πρέπει να μη φαίνεται άγριο. Κάποιοι κριτές γοητεύονται από τα μάτια της. Αυτό είναι ένα από τα δυνατά της σημεία, όπως είναι και η μέση της – έχει δουλέψει πολύ για αυτήν τη μέση. «Δεν υπάρχουν ιδανικές αναλογίες, η ιδανική αναλογία είναι στο μάτι, η συμμετρία, η καλαισθησία, αυτό είναι το ζητούμενο. Να δεις και αυτό που θα δεις να σου αρέσει. Θέλουμε να τονώσουμε τα αδύνατα σημεία και να δουλέψουμε τα δυνατά, αυτό εκτιμούν και επιβραβεύουν οι κριτές», εξηγεί ο προπονητής. Μαζί με την αθλήτριά του είναι στην αναζήτηση του αψεγάδιαστου αποτελέσματος, αυτού που εξ αρχής επέλεξαν να κάνουν στην κατηγορία Bikini Fitness. Μία κατηγορία που δεν απαιτεί έντονη μυϊκότητα και σκληρότητα. Ζητάει από τη γυναίκα να παραμείνει γυναίκα. Να έχει ένα αδύνατο κορμί μοντέλου, αλλά αθλητικού μοντέλου. Να φαίνεται ότι βγαίνει από το γυμναστήριο, μακριά από τα πρότυπα της ανορεξίας. Αυτό ήταν το ζητούμενο για τη Μαριλένα και αυτό επέλεξε.
Από εκεί και πέρα, ο Τάσος Κολιγκιώνης ανέλαβε την καθοδήγηση και τη γραμμή της προπόνησης που αποσκοπεί στη σωματική βελτίωση και ανάπτυξη. «Στις εποχές που ζούμε, η τάση δεν έχει να κάνει με μία τεράστια και μυώδη γυναίκα. Μας αρέσει η γυναίκα να είναι γυναίκα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία -στην οποία ανήκουμε- αυτό ζητάει από τα θηλυκά, αλλά και από τα αρσενικά, θέλει να έχουν ένα καλαίσθητο κορμί. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η επαγγελματική κατηγορία, με τα τεράστια κορμιά, με τις γυναίκες που μοιάζουν με άνδρες, αλλά αυτές οι γυναίκες –με τον καιρό- δεν θα ανήκουν στο 0,5% του συνόλου των αθλητών που ασχολούνται ενεργά με το bodybuilding», λέει ο Τάσος Κολιγκιώνης και καταλήγει: «Αυτό το μεγάλο και το τεράστιο, ξέφυγε από το 1990 μέχρι το 2010. Πήγαμε στα πρότυπα του «huge» – του μεγάλου. Αυτό είχε να κάνει και με το ότι όλοι ζούσαμε μια μεγάλη ζωή. Από τη στιγμή που αυτή μίκρυνε, μικρύναμε και εμείς μαζί της, ακολουθήσαμε τα νέα πρότυπα. Αυτό είναι και το υγιές, άλλωστε».
Το μαγιό που κοστίζει 700 ευρώ
Με υγεία, λοιπόν, ανεβαίνουν οι κοπέλες επάνω στη σκηνή και προσπαθούν να σαγηνεύσουν. Σε μία διαδικασία πολύ ακριβή, καθώς κάθε ένα από τα μαγιό στοιχίζει πάνω από 700 ευρώ. Αν προσθέσεις στον προπονητή, τον προσωπικό μακιγιέρ, τον χορογράφο για τις πόζες και τον κομμωτή, καταλαβαίνεις ότι το άθλημα ζητάει, εκτός από χρόνο και πολλά λεφτά. Διότι ένα υπέροχο σώμα δεν αρκεί. Παίζει σημαντικό ρόλο το πώς έχει χτενίσει τα μαλλιά της η διαγωνιζόμενη, πόσο καλό make up έχει κάνει. Όταν πέσουν οι προβολείς επάνω της, το σύνολο πρέπει να μη φαίνεται ψεύτικο ή ψυχρό. Θέλει καλό ποζάρισμα, καθαρό χαμόγελο, λαμπερό δέρμα, ομοιογένεια και χάρη. Θέλει κάθε φορά να είναι και κάτι άλλο, βελτιωμένο και σίγουρα καλύτερο. Ένα μικρό λάθος, ένα φούσκωμα, ένα σημείο με περισσότερο λίπος μπορεί να σταθεί εμπόδιο και να στείλει τη διαγωνιζόμενη στο σπίτι της. Προτού ανέβουν στη σκηνή, βάφουν τα σώματα των κοριτσιών με αερογράφο. Αν ένα σημείο από το κορμί τους έχει κάποια ατέλεια, αυτή η ατέλεια κάνει «μπαμ». Ο αερογράφος δεν «πιάνει», περνούν το πρόβλημα πολλά «χέρια» και δημιουργούνται στάμπες. Αυτές οι στάμπες «φωνάζουν» μπροστά στους κριτές που γυρίζουν το βλέμμα τους από την άλλη πλευρά με τη μία.
Ημερομηνία λήξης (δεν υπάρχει)
Η γυναικεία ομορφιά μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ. Μία αποφασισμένη και ορκισμένη αθλήτρια του bodybuilding έχει το δικαίωμα να διεκδικεί διακρίσεις για πολύ καιρό. Ημερομηνία λήξης –μέχρι τώρα- δεν υπάρχει. «Έχει καθιερωθεί η κατηγορία Μάστερ. Εκεί συμμετέχουν και αγωνίζονται σε επίπεδο πρωταθλητισμού γυναίκες άνω των 35 ετών. Υπάρχουν μάλιστα γυναίκες που έχουν γεννήσει και το σώμα τους είναι άξιο θαυμασμού. Μοιάζουν καλύτερες και από 20άρες», αποκαλύπτει η Μαριλένα που θα ήθελε να συνεχίζει να αγωνίζεται για πολύ καιρό ακόμη. Ταυτόχρονα, θέλει να γίνει μητέρα: «Αυτός είναι ο πιο σημαντικός μου στόχος. Ο αθλητισμός με γεμίζει, με κάνει ευτυχισμένη, αλλά ενα παιδί είναι ό,τι πιο σημαντικό. Άλλωστε, θέλω να το αφήσω όλο αυτό, προτού με αφήσει».
Η γυναικεία ομορφιά μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ. Μία αποφασισμένη και ορκισμένη αθλήτρια του bodybuilding έχει το δικαίωμα να διεκδικεί διακρίσεις για πολύ καιρό. Ημερομηνία λήξης –μέχρι τώρα- δεν υπάρχει. «Έχει καθιερωθεί η κατηγορία Μάστερ. Εκεί συμμετέχουν και αγωνίζονται σε επίπεδο πρωταθλητισμού γυναίκες άνω των 35 ετών. Υπάρχουν μάλιστα γυναίκες που έχουν γεννήσει και το σώμα τους είναι άξιο θαυμασμού. Μοιάζουν καλύτερες και από 20άρες», αποκαλύπτει η Μαριλένα που θα ήθελε να συνεχίζει να αγωνίζεται για πολύ καιρό ακόμη. Ταυτόχρονα, θέλει να γίνει μητέρα: «Αυτός είναι ο πιο σημαντικός μου στόχος. Ο αθλητισμός με γεμίζει, με κάνει ευτυχισμένη, αλλά ενα παιδί είναι ό,τι πιο σημαντικό. Άλλωστε, θέλω να το αφήσω όλο αυτό, προτού με αφήσει».