ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Σιγλίγουρος: Από την Αρκτική τούνδρα στην Βόρεια Αφρική με στάση στο Ναύπλιο

Σιγλίγουρος: Από την Αρκτική τούνδρα στην Βόρεια Αφρική με στάση στο Ναύπλιο
Ένα σπάνιο πτηνό για την περιοχή μας με την ονομασία Σιγλίγουρος (Numenius phaeopus), εντόπισε ο φωτογραφικός φακός  στον υδροβιότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019.

Πραγματικός κοσμοπολίτης, ο Σιγλίγουρος, μπορεί μετά από λίγο καιρό να βολτάρει δίπλα σε κοκοφοινικιές! Μικρή τουρλίδα που αναπαράγεται κοντά στην Αρκτική, όχι πολύ μακριά από τα όρια του δάσους. Κατά τη μετανάστευση εμφανίζεται σε υγροτόπους, λιβάδια και ακτές ενώ ξεχειμωνιάζει στις ακτές όλου του κόσμου, κυρίως μεταξύ των τροπικών, ακόμα και σε ωκεάνια νησιά. 

Ο Σιγλίγουρος έχει όλα τα χαρακτηριστικά του γένους του. Πρώτα από όλα το τεράστιο σε σχέση με το σώμα του ράμφος, που στρέφεται προς τα κάτω. Επίσης, μακριά πόδια για να τσαλαβουτάει στα νερά και καφετί χρωματισμό που είναι σκουρότερος στη ράχη. Εκτός από το μικρό μέγεθος του σώματος (41 εκ.) και του ράμφους, ο Σιγλίγουρος ξεχωρίζει από την ξαδέρφη του την Τουρλίδα από τις σκουρόχρωμες επιμήκεις λωρίδες στο στέμμα του και στο πρόσωπο. Αν και από κάποια απόσταση αυτές δεν φαίνονται εύκολα, εκείνο που τελικά θα μας οδηγήσει στην αναγνώρισή του ίσως είναι η φωνή του Σιγλίγουρου, μια μακρόσυρτη και χαρακτηριστική τρίλια «μπιμπιμπιμπιμπι...». 

Κουρνιάζει και μεταναστεύει συνήθως σε μεγάλα κοπάδια ενώ, για να τραφεί, προτιμά να έχει την ησυχία του και εμφανίζεται μοναχικός ή σε μικρές ομάδες. Μερικές φορές υπερασπίζει και την επικράτειά του και δεν αφήνει άλλους Σιγλίγουρους να τραφούν στο μέρος του. Τρέφεται με διάφορα ασπόνδυλα, ακόμα και καβούρια.

Λίγα άτομα Σιγλίγουρου περνούν την άνοιξη από την περιοχή αρχίζοντας από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου . Ακόμη λιγότερα πουλιά παρατηρούνται αρχές φθινόπωρου, κυρίως τον Οκτώβριο.

Είδος μεταναστευτικού πτηνού που την περίοδο αυτή βρίσκεται σε ταξίδι από την αρκτική τούνδρα προς την Βόρεια Αφρική.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ