ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Ναύπλιο: Μάγεψε τους επισκέπτες η Αυγουστιάτικη πανσέληνος από το Παλαμήδι (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:04:00 μ.μ. | | | |
Ναύπλιο: Μάγεψε τους επισκέπτες η Αυγουστιάτικη πανσέληνος από το Παλαμήδι (βίντεο)
 Την Αυγουστιάτικη πανσέληνο αλλά και την πανοραμική άποψη της πόλης, το βράδυ ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες του Ναυπλίου που επισκέφθηκαν το Μεσαιωνικό και πολυθρύλητο κάστρο του Παλαμηδίου, καθώς παρέμεινε ανοικτό μέχρι τα μεσάνυχτα στα πλαίσια των εκδηλώσεων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία με την πανσέληνο στις οποίες συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Τι πίστευαν οι αρχαίοι για την Πανσέληνο του Αυγούστου

Η ελληνική λέξη «Σελήνη» ετυμολογικά ανάγεται στη λέξη «σέλας» που σημαίνει φως. Στη Θεογονία του Ησιόδου η θεότητα Σελήνη, αναφέρεται ως κόρη του Υπερίωνα και της Θείας, ήταν αδελφή του Ήλιου και της Ηούς (Αυγής) και συχνά απεικονίζεται ως θηλυκή μορφή με το δίσκο της ημισελήνου στο κεφάλι της.
Φυσικά πολλοί από τους κλασικούς Έλληνες φιλοσόφους είχαν αντιληφθεί από νωρίς ότι ο διαφορετικός φωτισμός των περιοχών της Σελήνης οφείλονταν στις ανωμαλίες του εδάφους της.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος, για παράδειγμα, πίστευε ότι ο δορυφόρος μας ήταν φτιαγμένος από τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένη και η Γη, ενώ ο Δημόκριτος υποστήριζε ότι οι διαφορές του φωτισμού της οφείλονταν στην ύπαρξη βουνών και κοιλάδων. Κι έτσι από την κλασική ακόμη εποχή, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι μπόρεσαν να διαλευκάνουν αρκετά από τα μυστήρια της Σελήνης.
Όσα δεν γνωρίζουμε για την Πανσέληνο του Αυγούστου

Η Σελήνη φτάνει στο μισό της περιστροφής της γύρω από τη Γη, δείχνει την πλευρά της, που φωτίζεται από τον Ήλιο, και φαντάζει στον ουρανό σαν ολοστρόγγυλος φωτεινός δίσκος, ως Πανσέληνος. Από τον ήλιο η Σελήνη φαίνεται σαν να βρίσκεται πίσω από τη γη.
Η Σελήνη έλκει τη Γη, όπως βέβαια και η Γη πολύ περισσότερο τη Σελήνη. Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης είναι οι παλίρροιες, φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από τη μία πλευρά του πλανήτη μας είτε από την άλλη. Αυτή είναι η μόνη μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η Πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα χαρακτηριστικό, που την κάνει να ξεχωρίζει. Το διαφορετικό, δικό της χρώμα. Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της, αλλά και προς τη δύση της.
Μικρότερη η πανσέληνος

Μόλις δύο μέρες μετά, στις 17 Αυγούστου, το φεγγάρι θα βρεθεί στο απόγειο του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του από τη Γη. Συνεπώς ο σεληνιακός δίσκος τον Δεκαπενταύγουστο θα φαίνεται συγκριτικά μικρότερος από ό,τι όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δηλαδή η Σελήνη βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τον πλανήτη μας, κάτι που θα συμβεί στις 30 Αυγούστου, όταν όμως πια θα υπάρχει Νέα Σελήνη, η δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα.
 Μάλιστα η επόμενη πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, στις 14 του μήνα, θα είναι ακόμη μικρότερη - η πιο μικρή του 2019- καθώς σχεδόν θα συμπέσει με το απόγειο του φεγγαριού στις 13 Σεπτεμβρίου.
Εκδήλωση στο Παλαμήδι την Παρασκευή

Σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων θα πραγματοποιηθεί στο Παλαμήδι την Παρασκευή 16 Αυγούστου και ώρα 21.00 μουσική εκδήλωση με τίτλο "ΠΑΛΑΜΗΔΙ ΦΕΓΓΑΡΟΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ". 
Ο Παναγής Μπαρμπάτης σε συνεργασία με τον Θεοδόση Αντωνιάδη θα παρουσιάσουν μια συναυλία-αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, συνοδεύοντας στο πιάνο τον τενόρο Αντώνη Κορωναίο, την mezzo soprano Ελένη Δάβου και τον Γιάννη Καρυτινό.
Τους καλλιτέχνες θα πλαισιώσει το γυναικείο φωνητικό σύνολο Ναυπλίου "ΣΥΜΦΩΝΙΑ" υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη. Η επεξεργασία των μουσικών κειμένων είναι του Παναγή Μπαρμπάτη.

Η είσοδος θα είναι και τις δύο βραδιές ελεύθερη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ