ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ 21η Σεπτεμβρίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:19:00 μ.μ. | | |
Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ 21η Σεπτεμβρίου
 Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως ο Παγκόσμιος Μήνας Άνοιας και Νόσου Αλτσχάιμερ και στο πλαίσιο αυτό η 21η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την καταπολέμηση του στίγματος. 

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια μη αναστρέψιμη, προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που καταστρέφει αργά τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης και τελικά, την ικανότητα να εκτελεί τα απλούστερα καθήκοντα.

Η νόσος Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και η κύρια αιτία αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με άνοια, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια. Εκτιμάται ότι στη χώρα μας το 2030 ο αριθμός των ασθενών με άνοια θα φτάσει τα 276.000 άτομα, ενώ το 2050 τα 365.000 άτομα .

Η άνοια είναι μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές και κοινωνικές προκλήσεις στην εποχή μας, καθώς ο αριθμός ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης επιβίωσης προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Alzheimer ενώ οι θάνατοι από καρδιοαγγειακές παθήσεις μειώνονται, οι θάνατοι από τη νόσο Alzheimer τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διπλασιαστεί και παράλληλα εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τρεις ηλικιωμένους πεθαίνει με νόσο Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας.

Συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, οι διαταραχές της μνήμης είναι το πρωιμότερο σύμπτωμα. Η νόσος Αλτσχάιμερ σταδιακά οδηγεί στην προοδευτική πλήρη αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του ασθενούς. Οι αιτίες της νόσου δεν είναι εν πολλοίς γνωστές. Φαίνεται ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Ταυτόχρονα, περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων αγγειακών νόσων (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία) και τρόπου ζωής (π.χ. εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση, δίαιτα κ.λπ.) φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου. Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 6-10 χρόνια. Ωστόσο, η ταχύτητα εξέλιξης της νόσου ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή (π.χ. μπορεί να είναι ταχύτερη από 6 ή να διαρκέσει και 15 ή 20 έτη). Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και των άλλων μορφών άνοιας.

Η άνοια έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για τη χώρα μας, καθώς το συνολικό κόστος της νόσου (άμεσο και έμμεσο) υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Alzheimer έχει σημασία γιατί επηρεάζει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, συχνά δημιουργεί στους φροντιστές συναισθήματα θυμού, ντροπής, ενοχών και πένθους, φέρνοντάς τους στα ψυχικά και σωματικά όριά τους. Επίσης, θέτει μια σειρά από ηθικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της διατήρησης της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων.

Εν κατακλείδι, είναι προφανές ότι η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μια επιδημία με δυσβάσταχτες συνέπειες για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, αλλά και την κοινωνία για αυτό κρίνεται αναγκαία η ενσωμάτωση τους στην κοινότητα και η ενεργός συμμετοχή τους με απώτερο σκοπό τη μείωση του στίγματος και τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια ημέρα νόσου Αλτσχάιμερ και στα πλαίσια της υλοποίησης δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας, από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ώρες 09:00-13:00 στα γραφεία της 1η ΤΟΜΥ Άργους (Δαναού 43, Άργος) θα πραγματοποιείται σύντομη εξέταση και εκτίμηση της νοητικής και γνωστικής κατάστασης μέσω της δοκιμασίας Mini Mental Test Examination για την ανίχνευση της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας σε όλους τους ενδιαφερόμενους άνω των 40 ετών.

Δεν απαιτείται ραντεβού.

1η ΤΟΜΥ ΑΡΓΟΥΣ





ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ