ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Το Ναύπλιο τίμησε τον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια (βίντεο)

Το Ναύπλιο τιμά τον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια (βίντεο)
 Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλιέων, σε συνεργασία με το ΔΟΠΠΑΤ και το Ίδρυμα Ναυπλίου «Ιωάννης Καποδίστριας» στην πόλη του Ναυπλίου για τα 188 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. 

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου τελέστηκε ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα (όπου δολοφονήθηκε ο Ι. Καποδίστρια), χοροστατούντος και ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.
Ακολούθησε μνημόσυνο στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στη μνήμη του Πρώτου Κυβερνήτης της Χώρας και επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του Κυβερνήτη στην Πλατεία Καποδίστρια.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός, Γ. Γκιόλας και Α. Πουλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ι. Μαλτέζος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, ο Δημαρχος Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γ. Μαντζούνης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Κέρκυρας, εκπρόσωποι όμορων Δήμων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νομού Αργολίδας, φορείς, σύλλογοι, σωματεία, μαθητές σχολείων της πόλης του Ναυπλίου και εκπρόσωποι πολιτιστικού συλλόγου από το νησί της Κέρκυρας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 στην αίθουσα του Βουλευτικού με ομιλίες για την ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια από τους καθηγητές Ιωάννη Μεταξά, Ιωάννη Πανούση και Στέλιο Περράκη.
Οι εκδηλώσεις μνήμης θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Κυριακής με τα εγκαίνια μέρους της έκθεσης «Ιωάννης Καποδίστριας. Διαδρομές στην ιστορία του» στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, στις 19:00 το απόγευμα.
 Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια

Στις 5:35 το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί και έπεσε νεκρός. Ο μόνος που τον συνόδευε ήταν ο μονόχειρας σωματοφύλακάς του, ονόματι Κοκκώνης.
Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης εφονεύθη επί τόπου από τους προστρέξαντες, οι οποίοι κυριολεκτικώς τον λυντσάρισαν. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης ζήτησε προστασία στη Γαλλική Πρεσβεία. Κατόπιν επιμόνου απαιτήσεως του συγκεντρωμένου πλήθους, που απείλησε ότι θα κάψει την πρεσβεία, ο αντιπρεσβευτής βαρόνος Ρουάν τον παρέδωσε στις αρχές. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης καταδικάσθηκε σε θάνατο από στρατοδικείο και εθανατώθη δια τυφεκισμού το πρωί της 10ης Οκτωβρίου 1831.

 Στη θέση του δολοφονημένου Ιωάννη Καποδίστρια διορίστηκε για μικρό διάστημα ο αδερφός του Αυγουστίνος. Η χώρα είχε βυθιστεί στο χάος και την αναρχία και οι Προστάτιδες Δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να εγκαθιδρύσουν βασιλεία, φοβούμενες την επικράτηση ενός φιλελεύθερου κινήματος. Η ελληνική πολιτεία τίμησε τον Κυβερνήτη, δίνοντας το όνομά του σε δημόσιους χώρους και ιδρύματα, όπως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο επίσημος τίτλος του οποίου είναι Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο

H πλατεία οφείλει το όνομά της στη μορφή που συνδέθηκε κατ' εξοχήν με την ιστορία της πόλης, τον Iωάννη Kαποδίστρια, που υπήρξε ο πρώτος Kυβερνήτης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Στο χώρο περίπου που καταλαμβάνει η σημερινή πλατεία βρισκόταν ο βενετσιάνικος προμαχώνας Nτόλφιν ή Σαν Mάρκο, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1926 στο γενικότερο πλαίσιο της κατεδάφισης των τειχών και των προμαχώνων της κάτω πόλης. O ανδριάντας του Kυβερνήτη, έργο του γλύπτη Mιχαήλ Tόμπρου, τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1932 και έχει σμιλευτεί σε μάρμαρο. O Kαποδίστριας παριστάνεται όρθιος, με επίσημη ενδυμασία, να ακουμπά ελαφρά σε κορμό δέντρου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ