ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Η πύλη που ο Κολοκοτρώνης την διάβηκε δυο φορές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:21:00 π.μ. | | |
Η πύλη που ο Κολοκοτρώνης την διάβηκε δυο φορές
 Του Τόλη Κοϊνη

Η πόρτα που βλέπεται στην φώτο είναι τώρα «άχρηστη». Κλειστή για περίπου 40 χρόνια. Πιο παλιά οδηγούσε στον κήπο – θερινό κλαμπ του ΞΕΝΙΑ, πού έκλεισε το 72-73 με τα έργα του ΕΟΤ (τότε που γκρέμισε η Χούντα τις φυλακές της Ακροναυπλίας). 

Ακόμα παλιότερα ήταν η πύλη που συνέδεε το Βενετσιάνικο κάστρο των Τόρων (το ανατολικό τμήμα της Ακροναυπλίας) με την μυθική συνοικία casa di Albanesi (Αρβανιτιά, ίσως;).

Η συνοικία αυτή έχει χαθεί. Ούτε ο ίχνος της δεν μας έχουν παρουσιάσει οι Αρχαιολόγοι, παρά μόνο την βλέπουμε αποτυπωμένη σε χάρτες του 15ου – 18ου αιώνα. Πώς εξαφανίσθηκε; Οι συνήθεις κατολισθήσεις ή η ανάγκη αμυντικής τακτικής ανάγκασε τους αρβανίτες οπλαρχηγούς να μετακομίσουν;

Την πόρτα αυτή ο Κολοκοτρώνης την διάβηκε δυο φορές. Μια σαν νικητής απελευθερωτής τον Δεκέμβριο του 1822 και μια ως κρατούμενος (αυτών που απελευθέρωσε) τον Σεπτέμβριο του 1833.
Μετά την άλωση του Παλαμηδιού, ο Κολοκοτρώνης έκανε «τρατάτο» συμφωνία παράδοσης με τους Τούρκους της πόλης του Ναυπλίου. Θα του παραδίδαν τα κάστρα με σειρά ένα-ένα. Ξεκίναγαν από το κάστρο των Τόρων, μετά το Φράγκικο, μετά το Ρωμέϊκο, εκεί άφηναν και δέκα Τούρκους να είναι στους μύλους (τώρα ελικοδρόμιο). 

Στη συνέχεια κατέβηκαν στην πόλη από την σκάλα του Σαγρέδου, έπαιρναν την τάπια των Πέντε Αδερφιών, προχωρούσαν προς την Τάπια του Μόσχου (περίπου Βιβλιοθήκη) και κατέληγαν στις ανατολικές τάπιες, του Μοντσενίγου, (Λύκειο), του Ντολφίνου , (την γκρεμίσαμε!!!), του Γκριμάνι και την Πύλη της Ξηράς.

Έτσι διάβηκε νικητής ο Γέρος από αυτή την πόρτα. Μετά από 11 χρόνια, είδε να τον ξυπνάνε πρωί-πρωί οι χωροφύλακες, να τον συλλαμβάνουν για μια υποτιθέμενη αναφορά κατά της Αντιβασιλείας και μέσα από αυτήν την πόρτα να τον ανεβάζουν στην Ακροναυπλία… Οι Αγγλικές υπηρεσίες είχαν προσπαθήσει να κυκλοφορήσουν δυο τέτοιες αναφορές. 

Μια μέσω ενός Βαυαρού που είχε μετατρέψει στα Ελληνκά το επώνυμό του σε Φρασικλής και μια μέσω του παλαιού Φιλικού κόντε Ρώμα. Ο ένας με συνοπτικές διαδικασίες απελάθηκε και τον άλλον δεν τόλμησε κανένας να τον συλλάβει, γιατί ήταν Βρετανός υπήκοος και διέφυγε ανεμπόδιστα στην Ζάκυνθο. Ο Κολοκοτρώνης «φιλοξενήθηκε» στις φυλακές της Ακροναυπλίας μέχρι τον επόμενο Μάϊο, όσο κράτησε η ανάκριση και η δίκη.

ΥΓ Εννοείται πως και αυτή η ανάρτηση έγινε με αφορμή την συγκέντρωση της Δημοτικής Αντιπολίτευσης για τις κατολισθήσεις στον «Γύρο της Αρβανιτιάς». Μέχρι σήμερα δεν έχω εντοπίσει αντίδραση της Δημοτικής Αρχής και με ενοχλεί.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ