ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Γ.Γκιόλας ψηφίστηκε Α’ αντιπρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:17:00 μ.μ. | | | |
Ο Γ.Γκιολας ψηφίστηκε Α’ αντιπρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος
Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής τοποθετήθηκε ως εξης:«μέγα λάθος η υπαγωγή του σωφρονιστικού συστήματος στο υπουργείο προστασίας του πολίτη. Εγκαταλείπεται το δόγμα της προηγουμένης κυβέρνησης «ασφαλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη» και εντείνεται περισσότερο ο τιμωρητικός χαρακτήρας έκτισης των ποινών»



Ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ και Α’ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, έθεσε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης της Ν. Δημοκρατίας, σχετικά με την λειτουργία των φυλακών.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Ιωάννης Γκιόλας , Α’ Αντιπρόεδρος στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος που διενεργήθηκε την 4η /9/2019 στη Βουλή, σε σχέση με τις γενικές αρχές και την επιδίωξη της σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής, έκανε τις εξής βασικές επισημάνσεις :

 Α. το σωφρονιστικό δίκαιο μελετά και προτείνει τόπους για την έκτιση των ποινών κατά της ελευθερίας και σκοπός είναι να μην έχει μόνον τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά, αντίθετα, να έχει κατεύθυνση ανθρωπιστική και κοινωνική.

Β. ο κρατούμενος στερείται την ελευθερία του, διατηρεί όμως, και πρέπει να διατηρεί, το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσωπικότητα του.

Γ. υπάρχει ανάγκη για αναδιαπαιδαγώγηση των κρατούμενων και για υιοθέτηση πραγματικών πολιτικών ένταξης για τη μείωση των συνθηκών υποτροπής και την πρόληψη του εγκλήματος,

Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε πρόχειρες και εσφαλμένες ρυθμίσεις στον εν λόγω τομέα, και ειδικότερα :

Α. με τη μεταφορά της ασκούμενης πολιτικής επί των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

 Β. με τη μη επαναφορά της εποπτείας της «Επανόδου», νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με ιδρυτικό σκοπό την επαγγελματική κατάρτιση φυλακισμένων και αποφυλακισμένων, η αποκατάσταση, η οικονομική συμπαράσταση, καθώς και η προετοιμασία και προώθηση της εν γένει κοινωνικής τους; επανένταξης και που τόσα έχει προσφέρει στο πεδίο αυτό, στο θεματικό της Υπουργείο, δηλαδή το Δικαιοσύνης, 

Γ. με την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων επί ζητημάτων που άπτονται των μεταγωγών και των καταστημάτων κράτησης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δ. με την ποιοτική υποβάθμιση του Συμβουλίου Φυλακών που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αριθμούσε 11 μέλη, ενώ εφεξής θα αριθμεί μόνον 5 στερούμενο κρισίμων ειδικοτήτων. Ε. με την παύση μιας κρίσιμης πηγής χρηματοδότησης, ως αμιγώς κατευθυνόμενης στη δικαιοσύνη, του λεγόμενου «ΤΑΧΔΙΚ» (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) και την ανάληψη της διαχείρισής της από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επίσης. 

Ο βουλευτής, και Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κατέληξε ότι πρέπει να επιβάλλονται εναλλακτικές της στέρησης της ελευθερίας ποινές, όπως η προσφορά κοινωφελούς εργασίας εκ μέρους των κρατουμένων. Τέλος, αναφέρθηκε στη συνδρομή άλλων φορέων, όπως πολιτιστικών, κρατικών και μη, που πραγματοποιούν δράσεις για την επανένταξη των κρατουμένων και την αποφυγή του φαινομένου ιδρυματισμού των προσώπων αυτών. Λαμπρό παράδειγμα για την Περιφέρεια Αργολίδας, η Σχολή Καλών Τεχνών, με έδρα το Ναύπλιο, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή.

Παρακολουθείστε την ομιλία του, στο βίντεο που ακολουθεί: 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ