Σήμερα Τετάρτη 11/09/2019 και ώρα 18:30 στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του Προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου με το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο.
Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα για την εξέλιξη της υλοποίησης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αναφέρθηκε η ετοιμότητα του Φορέα για τη συμμετοχή στη λειτουργία του μεγάλου αυτού έργου και επιπλέον παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός των πρόσθετων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και ο προϋπολογισμός τους, που εκπονήθηκε από το δίκτυο Δήμων ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ για λογαριασμό του ΦΟΔΣΑ.
Οι πρόσθετοι σταθμοί Μεταφόρτωσης πρόκειται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά μειώνοντας το μεταφορικό κόστος των Δήμων προς τα κεντρικά σημεία υποδοχής των απορριμμάτων.
Το σύνολο των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των σταθμών πρόκειται να χρηματοδοτήσει, όπως έχει δεσμευθεί, η πολιτεία από κρατικούς πόρους. Τη λειτουργία των πρόσθετων σταθμών μεταφόρτωσης θα αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, ενώ το σχεδιασμό του έργου έχει αναλάβει το δίκτυο Δήμων ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ.
Ο ΦΟΔΣΑ ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα ότι έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη λειτουργία του έργου, ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η άμεση λειτουργία του για να αποσυμφορηθεί η Πελοπόννησος και να λυθεί το οξύτατο πρόβλημα των απορριμμάτων και παράλληλα του ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο περιβάλλοντος για τη δημιουργία των πράσινων σημείων στους Δήμους.
Ο Γενικός Γραμματέας από την πλευρά του αφού ενημερώθηκε, ανέφερε ότι στηρίζει την υλοποίηση της κατασκευής των πρόσθετων σταθμών μεταφόρτωσης και σύντομα πρόκειται με πρωτοβουλία του να υπάρξει πρόσκληση για υποβολή σχετικής πρότασης από το ΦΟΔΣΑ.
Σημείωσε με ενδιαφέρον την προσέγγιση του κόστους λειτουργίας και μεταφοράς εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη δουλειά.
Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ξεκινάει διαδικασία τροποποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) με ρεαλιστικότερη προσέγγιση και ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα των μπλε και καφέ κάδων.