ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Στέλιος Περράκης: Μια ζωτική αναπλιώτικη πραγματικότητα το Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:32:00 μ.μ. | | |
Στέλιος Περράκης: Μια ζωτική αναπλιώτικη πραγματικότητα το Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου
Προχθές έκλεισε ένας δεκαπενταετής κύκλος ζωής και δημιουργίας για ένα σημαντικό δρώμενο στ’ Ανάπλι. Το 15ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου (Βουλευτικό 4-6 Οκτωβρίου) ανήκει πλέον στην ιστορία. Ένας ακόμη κρίκος στη συνάρθρωση ενός θεσμού που γράφει, ο ίδιος αυτή την ιστορία, δικαιώνοντας σκέψεις, αξίες και προτάγματα που υπηρετώ για να αναδειχθεί τ’ Ανάπλι σε κοιτίδα σκέψης και πολιτισμού και που συμμερίστηκαν διαχρονικά συνάδελφοι, συνεργάτες και φίλοι.

Αυτή η «περιπέτεια», με αφετηρία το 2005, μιας συνεπούς και φιλόδοξης πορείας, που στόχευε αταλάντευτα στην προώθηση της έρευνας και της επιστήμης του Διεθνούς Δικαίου, έφερε στα ακαδημαϊκά δρώμενα κάτι καινοφανές, κινητοποιώντας το ενδιαφέρον από τη μια των νέων ερευνητών/διεθνολόγων και από την άλλη σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό και όχι μόνο χώρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, σκόπευε στην προβολή της πόλης μας. Τ’ Ανάπλι έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους διεθνολόγους της χώρας και επέκεινα, όπως απέδειξε η παρουσία και συμμετοχή τους.

Ορισμένα στοιχεία καταδεικνύουν το ενδιαφέρον και τη σημασία του θεσμού. Περισσότερες από 350 εισηγήσεις διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών στη γλώσσα εκπόνησης τους, με ενδιαφέρουσα θεματολογία, που προέρχονταν από 37 πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα ζήλευαν και οι καλύτερες écoles doctorales. Τις εργασίες αξιολόγησαν συνολικά 21 καθηγητές από όλα τα ελληνικά Α.Ε.Ι. και το εξωτερικό. 
Περισσότεροι από 1300 νέοι διεθνολόγοι και ενδιαφερόμενοι έφτασαν στο Ναύπλιο και συμμετείχαν στις εργασίες του Σεμιναρίου. Οι Ειδικές Εκδηλώσεις (Ημερίδες/Εσπερίδες/ Διασκέψεις) πάνω σε σημαντικές θεματικές του Διεθνούς Δικαίου, (απόσχιση του Κοσσόβου, ζητήματα κατοχής, ασφάλεια και δικαιώματα του ανθρώπου, γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, ελληνική εξωτερική πολιτική και διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα στην αλήθεια, κλπ). Όλα αυτά οδήγησαν σε σημαντικές εκδόσεις που κοσμούν έκτοτε την εργογραφία διεθνούς δικαίου. Στις Εκδηλώσεις αυτές έλαβαν μέρος περί τις 150 προσωπικότητες από την Ακαδημία Αθηνών, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, ανώτατοι δικαστικοί, πολιτικοί/υπουργοί/βουλευτές, αξιωματούχοι διεθνών θεσμών από Ην. Έθνη, ΕΕ, ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, με το οποίο αναπτύχθηκαν στενές σχέσεις. Με τον πανευρωπαϊκό «Οργανισμό των 47 κρατών μελών», διοργανώθηκαν διεθνείς διασκέψεις, πάνω σε θέματα της διεθνούς επικαιρότητας (μεταναστευτικό/προσφυγικό, απειλές για τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε καταστάσεις κρίσεων και ενόπλων συρράξεων).

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου τιμήθηκαν προσωπικότητες, όπως ο φιλέλληνας Ελβετός Καθηγητής D. Sidjanski (Πανεπιστήμιο Γενεύης) για το έργο του για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και η Δρ. Ε. Θεοχάρους (κύπρια πρώην ευρωβουλευτής) για την πολυετή ανθρωπιστική της δράση στο πεδίο.

Την τελευταία τριετία θεσμοθετήθηκαν από το Δήμο Ναυπλιέων και απονέμονται στο πλαίσιο του Σεμιναρίου ειδικά βραβεία (Έπαινος «Α. Πολυζωίδης-Γ. Τερτσέτης για τη Δικαιοσύνη και το Δίκαιο» και «Αριστείο Ι. Καποδίστριας»), με τα οποία τιμήθηκαν διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τα οποία θα έλεγε κανείς με βάση τη σημειολογία τους, ότι είναι ευρωπαϊκά βραβεία. Το πρώτο έχει απονεμηθεί στον Καθηγητή Χ. Ροζάκη, πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Πρόεδρο του ίδιου δικαστηρίου, G. Raimondi, ενώ το πρώτο «Αριστείο Πολιτειακής Αξίας Ιωάννης Καποδίστριας» έλαβε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καθηγητής Π. Παυλόπουλος.

Το πολυθεματικό 15ο Σεμινάριο περιελάμβανε τη Διεθνή Διάσκεψη για τα 70χρονα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με συμμετοχή πολλών ειδικών και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και το Στρασβούργο (Χ. Γιακουμόπουλος Γ. Μαυρωτάς, Χ. Δίπλα, Γ. Νικολαΐδης, Α. Μπρεδήμας, Μ. Πικραμένος, Μ. Γαβουνέλη, Α. Ράντος, Μ. Γιαννακάκη, Στ. Περράκης κα). Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Ε. Βενιζέλου πρώην Αντιπροέδρου Κυβέρνησης με σχόλια από τους Χ. Ροζάκη, Χ. Γιακουμόπουλο και τον υπογράφοντα. 
Η Έδρα J. Monnet «Αλληλεγγύη, Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Δράση στην ΕΕ» (υπεύθυνη Επικ. Καθηγήτρια Μ.-Ντ. Μαρούδα) διοργάνωσε το atelier: «Διδάσκοντας ευρωπαϊκές αρχές και δράσεις στο ελληνικό πανεπιστήμιο: ενδυνάμωση, καινοτομία, διεπιστημονικότητα» με συμμετοχή των: Π. Γρηγορίου (έδρες και δράσεις J. Monnet στο πανεπιστήμιο), Δ. Ακριβούλης (Σειρά Διαλέξεων “Politics First”), Γ. Ροδοθεάτος (ΕΚΕΠΕΚ), Ε. Βουράκη (Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΠΔΕ Κρήτης) και Γ. Ανεψιού (Στρατιωτικές Σχολές), στο οποίο παρουσιάστηκε μια σειρά εργαλείων και προγραμμάτων αναφορικά με τη διδασκαλία των ευρωπαϊκών αρχών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μια εξαιρετική στιγμή του Σεμιναρίου η στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «60 χρόνια από τη Ζυρίχη και το Λονδίνο. Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμπή» αφιερωμένη στη μνήμη του Γ. Κρανιδιώτη με συμμετοχή των: Γ. Γεωργής, Α. Γουργουρίνης, Ν. Ιωαννίδης, Μ. Καλμπουρτζή, Χ. Καραμπαρμπούνης, Α. Μπρεδήμας, Α. Παπασταυρίδης, Στ. Περράκης, Χ. Ροζάκης, Ν. Σεργίδης, Σ. Φενέκος, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Αθήνα Κ. Κενεβέζος.

Το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Παλαμήδι ειδική τελετή απονομής του Επαίνου «Α. Πολυζωίδης-Γ.Τερτσέτης» στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Καθηγητή Λ.-Α. Σισιλιάνο και των Αριστείων «Ιωάννης Καποδίστριας για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες» στους διακεκριμένους καθηγητές Ι.-Δ. Μεταξά, Δ. Νανόπουλος και Γ. Πανούση. Η επίδοση του Επαίνου και των Αριστείων έγινε από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, που για δεύτερη φορά συμμετείχε σε εκδηλώσεις του Σεμιναρίου. Ακολούθησε Συναυλία του Γ. Κουρουπού με σύγχρονα «Λάι» σε ποιήματα του Καθηγητή Ι.-Δ. Μεταξά και τραγούδια της Αναγέννησης, τα οποία ερμήνευσε έξοχα η μεσόφωνος Θ. Μπάκα με τη συνοδεία του δεξιοτέχνη του λαούτου Ν. Παναγιωτίδη.

Το καταληκτικό πάνελ του 15ου Σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου Ναυπλίου ήταν αφιερωμένο στα «15χρονα του Σεμιναρίου, των ανθρώπων του και της κουλτούρας που διαμορφώθηκε» με βίντεο, εικόνες, φωτογραφίες, μουσική και λόγο της 15χρονης διαδρομής. Μίλησαν σχετικά ο Δήμαρχος Δ. Κωστούρος, Ι.-Δ. Μεταξάς, Γ. Πανούσης και Χ. Ροζάκης, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, οι παλιοί του Σεμιναρίου διδάκτορες διεθνούς δικαίου, Γ. Ανεψιού και Γ. Ροδοθεάτος και ο υπογράφων. Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο ακαδημαϊκός Ε. Ρούκουνας.

Το 15ο Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την οργανωτική ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης, της Έδρας J. Monnet «Αλληλεγγύη, Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Δράση στην ΕΕ», της Έδρας J. Monnet «Δημοκρατία και Δικαιώματα του Ανθρώπου στην ΕΕ» και της Έδρας UNESCO «Δημοκρατία, Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ειρήνη» του Παντείου Πανεπιστημίου. Υποστηρίχθηκε και ενισχύθηκε από το Δήμο Ναυπλιέων. Η συνεργασία αυτή είχε την προσωπική συνδρομή και την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου Δ. Κωστούρου, ο οποίος τα τελευταία 4 χρόνια ενστερνίστηκε τη σημασία και αξία της εκδήλωσης για την πόλη. Στην όλη διοργάνωση καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Προέδρου της ΔΟΠΠΑΤ, Μ. Ράλλη.

Το Σεμινάριο ξεκίνησε σαν όνειρο, που φάνταζε ουτοπία για να γίνει τελικά μια ζωτική αναπλιώτικη πραγματικότητα. Απέκτησε φίλους, μέσα στη μοναδικότητα της πόλης μας, πολλούς φανατικούς, υποστηρικτές, συνοδοιπόρους και κοινό.

Είθε το αντάμωμα αυτό να έχει συνέχεια.

Στέλιος Περράκης
Ομοτ. Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου
Πρώην Πρέσβυς-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ