Ένα ψευταηδόνι σε τοποθεσία του υδροβιότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου εντόπισε ο φωτογραφικός φακός την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019.
Σε μερικές περιοχές συχνάζει σε πυκνούς θαμνώνες μακριά από το νερό. Έχει χαρακτηριστική δυνατή, μάλλον κακόηχη φωνή, και με το αηδόνι μοιάζει μόνο στα χρώματα που το κάνουν δυσδιάκριτο μέσα στη βλάστηση.
Το Ψευταηδόνι είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Συλβιιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Cettia cetti και περιλαμβάνει 4 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Cettia cetti sericea.
Το ψευταηδόνι είναι μερικώς μεταναστευτικό πτηνό, με τους περισσότερους πληθυσμούς καθιστικούς (μόνιμους), ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου απαντά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η εξάπλωσή του στην ήπειρο περιλαμβάνει μια στενή ζώνη από τις ακτές του Ατλαντικού στην Ιβηρική και τη ΒΔ Αφρική, ανατολικά προς όλη τη Μεσόγειο, μέχρι και την Ελλάδα. Στα βορειοδυτικά φθάνει μέχρι το Ν. Ηνωμένο Βασίλειο -όπου έφθασε μόλις στη δεκαετία του ΄60-, τις ακτές της Β. Θάλασσας στην Ολλανδία και της Μάγχης στη Γαλλία.