ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Εσπερινός εγκαινίων στο καθολικό της Ιεράς Μονής Ταλαντίου στην Αργολίδα (βίντεο)

Εσπερινός εγκαινίων στο καθολικό της Ιεράς Μονής Ταλαντίου στην Αργολίδα (βίντεο)
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 τελέσθηκε ο εσπερινός των Εγκαινίων του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ιεράς Μονής Ταλαντίου στο ορεινό χωριό Αραχναίο του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.

Τα Ιερά λείψανα μετέφερε στη Μονή ο αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Κοντός ,ο οποίος μαζί με άλλους Ιερείς τέλεσε και τον εσπερινό των εγκαινίων. Κατά τον εσπερινό μεταφέρθηκε στη μονή και η θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που φυλάσσεται στο χωριό Αραχναίο.
Να σημειωθεί πως το μοναστήρι αυτό είναι μετόχι της Βυζαντινής Μονής του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά στο Ναύπλιο. Η ηγουμένη της Μονής μοναχή Χριστονύμφη , είχε φροντίσει με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα . Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό ακολούθησε κέρασμα σε όλο τον κόσμο που είχαν έρθει στο μοναστήρι. 
Στον εσπερινό των εγκαινίων μεταξύ άλλων παραβρέθηκε η ηγουμένη της Αγίας Μονής Ναυπλίου με την συνοδεία της.
Στο Αραχναίο, ή όπως το λένε οι ντόπιοι "Χέλι", βρίσκονται η Παλαιά και Νέα Μονή Ταλαντίου. Το Αραχναίο βρίσκεται ανάμεσα στην οροσειρά της Τραπεζώνας και στο όρος Αραχναίο, σε απόσταση 30 χλμ από το Ναύπλιο.
Στο ανατολικό άκρο του χωριού και ακριβώς μετά τη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί από το Αραχναίο στο Λυγουργιό, βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην οποία έχει προσκολληθεί και ένα μικρό παρεκκλήσι. Αυτός ο ναός ήταν και το πρώτο καθολικό της Μονής Ταλαντίου.
Το μοναστήρι αυτό χτίσθηκε γύρω στα 1750 με 1770 .Βάση γραπτών μαρτυριών το μοναστήρι χτίσθηκε στην περιοχή εκείνη γιατί οι μοναχοί ήθελαν να απομακρυνθούν από το χωριό και το παλιό τους μοναστήρι .
Η ζωή του μοναστηριού ήταν συνεχής από ιδρύσεώς του μέχρι και το 1892 όπου συγχωνεύτηκε μαζί με άλλα μοναστήρια για 10 περίπου χρόνια κατόπιν ξαναλειτούργησε ως το 1993 όταν έμεινε χωρίς καμία μοναχή και ενώθηκε με την μονή Καρακαλά. Αρχικά η μονή είχε τη μορφή παραλληλόγραμμου συγκροτήματος, τώρα η δυτική πλευρά έχει κατεδαφιστεί και μόνο μια πέτρινη κολώνα έχει απομείνει.
Το καθολικό της μονής ανακαινισμένο βρίσκεται στο κέντρο του μοναστηριού και αποτελεί σταυρεπίστεγο κτίσμα με ημικυκλική αψίδα στο ιερό. Στη δυτική πλευρά υψώνεται ένα δίλοβο καμπαναριό. Εσωτερικά έχει αγιογραφηθεί με διάφορες αγιογραφίες χωρίς να σώζεται η κτητορική επιγραφή που θα αποκάλυπτε το όνομα του αγιογράφου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ