ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Πολύνεκρη τραγωδία στην Αλβανία από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:01:00 μ.μ. | | | |
Πολύνεκρη τραγωδία στην Αλβανία από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ (βίντεο)
Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός Εγκέλαδος που χτύπησε τη νύχτα την Αλβανία. Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 νεκρούς, περισσότερους από 600 τραυματίες και άγνωστο αριθμό εγκλωβισμένων.


Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της υλικής καταστροφής, αλλά η ανθρώπινη καταστροφή δεν μπορεί ακόμη να αποτυπωθεί αφού οι έρευνες των σωστικών συνεργείων είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τουλάχιστον 42 άτομα διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματίες.

Η υπουργός δήλωσε ότι «35 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Τραυμάτων των Τιράνων, με εννέα από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση». Η ίδια τόνισε ότι στο περιφερειακό νοσοκομείο του Δυρραχίου νοσηλεύονται τουλάχιστον 25 τραυματίες αλλά, όπως είπε, η κατάστασή τους δεν είναι ανησυχητική
Παροχή βοήθειας από Ελλάδα και άλλες χώρες

Στο πλευρό της Αλβανίας σπεύδουν αρκετές χώρες προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος των αλβανικών Αρχών.

Από την Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα σταλούν δύο ομάδες της ΕΜΑΚ με εξοπλισμό από Αθήνα και Γιάννενα. Ειδικότερα, από Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 εικοσιπέντε μέλη της 1ης ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ από τα Γιάννενα επρόκειτο να αναχωρήσει άλλο ένα κλιμάκιο 15 ατόμων της 5ης ΕΜΑΚ με οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αλβανικών Αρχών για αποστολή επιστημονικού προσωπικού ή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας χρειαστεί.

Στα Τίρανα μεταβαίνει, στο μεταξύ, εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια σήμερα.

«Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα», σημειώνει ο κ. Δένδιας. «Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα Σκόπια».

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ανακοίνωσε ότι στέλνει κλιμάκιο γιατρών, που θα μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.
Ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από 50 άτομα στέλνει και η Ρουμανία. Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο Αλβανός πρωθυπουργός, βοήθεια στέλνουν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κόσοβο. Επίσης, ανέφερε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προέβη στη σύσταση μηχανισμού έκτακτης βοήθειας.

Βοήθεια στέλνει και η Κροατία, η ομάδα της οποίας αποτελείται από 15 στελέχη της πολιτικής προστασίας και 8 σκυλιά- διασώστες. Ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας HGSS Γιόσιπ Γκράνιτς δήλωσε ότι η Κροατία είναι έτοιμη να αποστείλει περισσότερες ομάδες διάσωσης και οχήματα στην Αλβανία.

Το σύστημα Copernicus της Ε.Ε. έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις αλβανικές Αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας έζησαν σκηνές τρόμου, καθώς, πέραν του ότι ήταν πολύ ισχυρός, ο σεισμός τους έπιασε και στον ύπνο, αφού σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα (05:00 ώρα Ελλάδας).

Κάτοικοι, μερικοί κρατώντας στην αγκαλιά τους μωρά, έβγαιναν τρέχοντας από πολυκατοικίες στα Τίρανα.

Στην κωμόπολη Θουμάνι, βόρεια των Τιράνων, η Μαργιάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον τέταρτο όροφο ενός πενταώροφου κτιρίου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός που προκάλεσε ζημιές στους πάνω ορόφους.

«Η οροφή κατέρρευσε πάνω μας και δεν ξέρω πώς ξεφύγαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η Γκιόκα.

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (...) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 32χρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός».

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει.

«Όλα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ραφίκ, κάτοικος των Τιράνων που διαμένει σε διαμέρισμα του έκτου ορόφου. «Ήμασταν ξύπνιοι εξαιτίας των προηγούμενων σεισμών, όμως ο τελευταίος μας ταρακούνησε για τα καλά», είπε στο Reuters, αναφερόμενος σε μικρότερες δονήσεις που ακολούθησαν τον κύριο σεισμό.

Ένας άγνωστος άνδρας, που έφερε επίδεσμο στο δεξί μάγουλο, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι News24 TV πως η κόρη του και η ανιψιά του είναι μεταξύ των παγιδευμένων σε πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν πως είναι καλά και περιμένουν τη διάσωση. Δεν μπόρεσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν κι άλλες οικογένειες, όμως δεν μπόρεσα να μιλήσω μαζί τους», είπε ο άνδρας αυτός.
Διεθνής κινητοποίηση και μηνύματα συμπαράστασης

Η μία μετά την άλλη χώρα στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στην Αλβανία, εκτός από ομάδες βοηθείας.

«Είναι μια δραματική στιγμή όπου πρέπει να διατηρήσουμε την ηρεμία, να παραμείνουμε ο ένας δίπλα στον άλλον και να αντιμετωπίσουμε αυτό το χτύπημα» επισημαίνει ο Αλβανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό, τι είναι στη δική μας δύναμη και με τους φίλους που έχουμε στη διάθεσή μας, θα ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση».

Σε μια από τις αναρτήσεις του στο Twitter, ο κ. Ράμα αναφέρει πως οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και «όλοι οι φίλοι της Αλβανίας» εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη χώρα.

«Εκφράζουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα» ανέφερε μέσω Twitter ο Νίκος Δένδιας.

«Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τον αλβανικό λαό», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, επίσης στο Twitter.

«Παρακολουθούμε με θλίψη τις εικόνες της καταστροφής στο Δυρράχιο και σε άλλα μέρη της Αλβανίας. Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε εσάς και τις οικογένειες των νεκρών, καθώς και να εκφράσω τη συμπάθειά μου προς όσους αναζητούν τους αγαπημένους τους. Είμαστε πρόθυμοι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να προσφέρουμε κάθε βοήθεια στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού», αναφέρει στην επιστολή του στον πρόεδρο της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, που μετέφερε στον Μέτα την αλληλεγγύη της ΕΕ και την ετοιμότητά της για παροχή βοήθειας.

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών


Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές των Βαλκανίων, βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS).

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε από το EMSC ότι ήταν 5,3 βαθμών.

Ο σημερινός σεισμός ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή σε δύο μήνες. Στις 21 Σεπτεμβρίου η ίδια περιοχή επλήγη από σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και κατέστρεψε ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας «εικοσαετίας ως τριακονταετίας» στη χώρα.

Πηγές: ΑΠΕ ΜΠΕ | euronews.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ