ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Η φωτογραφία της ημέρας: Οι Στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:58:00 π.μ. | | |
Η φωτογραφία της ημέρας: Οι Στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος
Οι «Στρατώνες Καποδίστρια», ένα κτίσμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την πόλη του Άργους, χτίστηκαν τη δεκαετία του 1690 από τους Ενετούς και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως νοσοκομείο. Στα μετέπειτα χρόνια άλλαξαν χρήση κι υπέστησαν φθορές. 

Το 1828-1829 ο Ι. Καποδίστριας επισκεύασε τα κτίρια και λειτούργησαν ως στρατώνες του Ιππικού. Σήμερα στα κτίρια αυτά στεγάζονται το Δημοτικό Θέατρο, η Φιλαρμονική του δήμου και το 1ο Σύστημα Προσκόπων. Στη δυτική πτέρυγα θα εγκατασταθεί το νέο Βυζαντινό Μουσείο. Επίσης στον ιστορικό αυτό χώρο ο δήμος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δίπλα από την πλατεία Καποδίστρια βρίσκεται ένα κτίσμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την πόλη του Άργους, οι «Στρατώνες Καποδίστρια». Οι στρατώνες πρωτοοικοδομήθηκαν τη δεκαετία του 1690 από τους Ενετούς και στο διάβα των αιώνων υπέστησαν οικοδομικές μεταβολές, καταστροφές κι αλλαγές στη χρήση τους.

Αρχικά οι Ενετοί χρησιμοποίησαν τα κτίρια για να λειτουργήσει εκεί νοσοκομείο των Αδελφών του Ελέους. Έπειτα, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως αγορά (μπεζεστένι) με μεγάλο παζάρι κάθε Κυριακή κι ως ταχυδρομείο (Μεντζή Χανέ). Στα χρόνια της Επανάστασης έγινε στόχος για σφαίρες και κανόνια και ερειπώθηκε.

Η πρώτη ελληνική κυβέρνηση του 1824 με ψήφισμα προόριζε αυτή την έκταση για την ίδρυση Πανεπιστημίου, όμως λίγα χρόνια αργότερα (1828-1829) ο κυβερνήτης Ι. Καποδίστριας ανοικοδόμησε και εγκατέστησε εκεί τους στρατώνες του Ιππικού. Παράλληλα προστέθηκε το 1830 κι ένα νέο κτίριο στη βόρεια πλευρά της αυλής, το οποίο όμως σήμερα δεν υπάρχει. Στα επόμενα όμως χρόνια οι στρατώνες σημαδεύονται από άσχημα γεγονότα. Το 1845 ένας επιτήδειος «γεωμέτρης» προσπάθησε να πουλήσει τα κτίρια σε Αργείους και να δημιουργήσει οικόπεδα στη μεγάλη αυλή και πέντε χρόνια αργότερα (1850) ο στρατός έφυγε από την πόλη. Την περίοδο 1893-1894 στεγάστηκε το Καποδιστριακό σχολείο, μιας και το κτίριό του είχε υποστεί ζημιές. Στις επόμενες δεκαετίες στους χώρους των στρατώνων εγκαταστάθηκαν πάλι το ιππικό, πρόσφυγες, η Χωροφυλακή, το 6ο Σύνταγμα Πυροβολικού μέχρι και ανακριτικά γραφεία την περίοδο της Κατοχής.

Από το 1977 οι στρατώνες κηρύχτηκαν διατηρητέοι. Σήμερα, μετά και την ανακαίνιση που έγινε στο χώρο, στεγάζονται το Δημοτικό Θέατρο, η Φιλαρμονική του δήμου και το 1ο Σύστημα Προσκόπων, ενώ στη δυτική πτέρυγα του κτιρίου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το νέο Βυζαντινό Μουσείο. Παράλληλα στα ιστορικά αυτά κτίρια και τον υπαίθριο χώρο ο δήμος πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ