ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 2020 περνάει και από το Άργος (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:17:00 μ.μ. |
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 2020 περνάει και από το Άργος (βίντεο)
Με 96 ταινίες, 34 πανελλήνιες πρεμιέρες, διαγωνιστικό τμήμα για την έμφυλη ισότητα κι ένα πλήθος σεμιναρίων και εκπαιδευτικών δράσεων διαμορφώνει τον φετινό του χάρτη το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.


Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, η δημιουργική πρωτοβουλία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ που έγινε θεσμός, θα ξεκινήσει και φέτος με επίκεντρο την Καλαμάτα, ενώ μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί σε άλλες 8 πόλεις της Πελοποννήσου: Πάτρα, Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο. Το Φεστιβάλ, που γιορτάζει φέτος την 6η του διοργάνωση, θα σηκώσει αυλαία στις 17 Ιανουαρίου με την πολυβραβευμένη προσωπογραφία «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου.

Για 10 ημέρες, το κοινό θα αγκαλιάσει τον κόσμο γνωρίζοντάς τον μέσα από 96 δημιουργίες –εκ των οποίων οι 34 σε πανελλήνια πρεμιέρα- από 28 συνολικά χώρες. Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν 49 ξένες ταινίες, 25 ελληνικές και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Φέτος θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα στο περιβάλλον σε συνεργασία με την οργάνωση Μεσόγειος SOS, το National Geographic Greece και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθεί η έκθεση του εξαιρετικού Ρώσου φωτογράφου και σκηνοθέτη Βλαντ Σόκιν που θα εκθέσει 34 έργα του με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής».

Παράλληλα, συνεχίζεται το διαγωνιστικό τμήμα με θέμα την Ισότητα, με κριτική επιτροπή την Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Ιάρα Λι, τη σκηνοθέτιδα Στέλλα Θεοδωράκη και τον βραβευμένο Ολλανδό κινηματογραφιστή Ρόμπερτ Ρόμπουτ.

Πολλές από τις βραβευμένες ταινίες του φετινού προγράμματος θα προβληθούν παρουσία των σκηνοθετών τους, όπως το γερμανικό «Starting with Fragments» των Ομάρ Σαλάς και Ρόμπερτ Ντόμπε, ντοκιμαντέρ έρευνας γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου Ταμέρ Αλαουάμ στη Συρία, το συγκλονιστικό «Zero Impunity» των Νικολά και Στεφάν Ιμπέρ Μπλι, πάνω στην ατιμωρησία των σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου, καθώς και το ολλανδικό «Mrs. Faber» των Γιομπ Τίκελμαν και Χιάλμαρ Τίμλμερ, πορτρέτο ενός παντρεμένου οδηγού φορτηγών που αποφασίζει να ζήσει ως γυναίκα.
Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι να εισαγάγει το κοινό στην παγκόσμια τρέχουσα παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης, αλλά και να φέρει σε επαφή το νεανικό κοινό με την εμπειρία της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και με τη σχέση της εικόνας με την ποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ ξεκινάει δύο νέες συνεργασίες: με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα φέρει και πάλι στην Καλαμάτα τον Ρόμπερτ Ρόμπουτ, ο οποίος θα καθοδηγήσει μια ομάδα φοιτητών στη δημιουργία ενός σπονδυλωτού έργου, καθώς και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου οι φοιτητές θα δουν και θα αξιολογήσουν τις ελληνικές διαγωνιζόμενες ταινίες του φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο.

Επίσης το Φεστιβάλ ανανεώνει τη συνεργασία του με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, προσκαλώντας μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο παραγωγής έργων video art υπό την καθοδήγηση της Ιάρα Λι, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και σεμινάριο μοντάζ από τον Ντίμο Πέτκοφ από την Βουλγαρία. Το δε τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετέχει ενεργά για δεύτερη χρονιά, με τη συμμετοχή πρωτοετών φοιτητών που ανέλαβαν να κάνουν μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες, τις οποίες θα παρουσιάσουν στα περιφερειακά ΜΜΕ. Οι ταινίες που θα δημιουργήσουν οι φοιτητές στο πλαίσιο των σεμιναρίων θα προβληθούν την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, 27 Ιανουαρίου.

Δράσεις όμως προβλέπονται και για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέσω δύο σεμιναρίων από τη Στεφανία Χαρίτου: το ένα θα αφορά στη δημιουργία εικόνων και ήχων με εργαλείο ένα κινητό τηλέφωνο, και το δεύτερο στην ενημέρωση σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ηλεκτρονικών συσκευών. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο για τους κατοίκους της πόλης από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.

Ακόμα, το φεστιβάλ θα προχωρήσει φέτος για πρώτη φορά σε μια σημαντική συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Λάρισας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 8.000 χρόνια πολιτισμού της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας, «Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των Αιώνων» της Κλεώνης Φλέσσα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Oλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site ή την επίσημη σελίδα του στο Facebook.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ