ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Το 1ο Λύκειο Ναυπλίου φιλοξένησε μαθητές από τη Λετονία και την Πολωνία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:38:00 μ.μ. | | | | |
Το 1ο Λύκειο Ναυπλίου φιλοξένησε μαθητές από τη Λετονία και την Πολωνία
Το 1ο Λύκειο Ναυπλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, την εβδομάδα από 13 εώς 17 Ιανουαρίου υποδέχτηκε και φιλοξένησε στο Ναύπλιο μαθητές από τα σχολεία Riga 18. Vidusskola της Ρίγας της Λετονίας και Zespol Szkol Centrum Edukacji im. Ignacego Lukasiewicza της πόλης Πλοκ της Πολωνίας. 

Οι μαθητές από τα τρία σχολεία συνεργάζονται στο πρότζεκτ με θέμα: ‘Βιομηχανική κληρονομιά: μια πολιτιστική και οικονομική πρόκληση για το μέλλον’. 
Το 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου αξιοποιώντας την περσινή εμπειρία του από ανάλογο πρόγραμμα που αναζήτησε και ανάδειξε το πρόσφατο βιομηχανικό παρελθόν της πόλης μας, επέκτεινε το θέμα σε άλλες πόλεις του εξωτερικού αντίστοιχης ή και πλουσιότερης βιομηχανικής ιστορίας. Το πρόγραμμα υποβλήθηκε, αξιολογήθηκε και χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ δίνοντας την ευκαιρία μιας ευρωπαικής συνεργασίας σχολείων, με συντονιστή το 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου. Οι μαθητές μας διερευνούν έναν αναδυόμενο κλάδο της αρχαιολογίας, την βιομηχανική αρχαιολογία, γνωρίζουν άγνωστες πλευρές της τοπικής ιστορίας: τις βιομηχανίες που συνδέθηκαν με την τοπική οικονομία και εγκαταλείφθηκαν, καθώς και τα βιώματα παλαιότερων γενιών που δούλεψαν σε αυτές. Παράλληλα προβληματίζονται για το ποια μπορεί να είναι η τύχη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων αυτών, και αν μπορούν να αποκτήσουν νέες χρήσεις παραμένοντας ζωντανά κύτταρα μνήμης του παρελθόντος. 
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας – 10 μαθητές και 4 καθηγητές – από Λετονία και Πολωνία στις ημέρες φιλοξενίας, παρακολούθησαν ένα πυκνό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει οι 21 μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι καθηγητές που ανήκουν στην παιδαγωγική ομάδα. 
Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε υποδοχή των φιλοξενούμενων στο χώρο του σχολείου μας, γνωριμία των μαθητών μέσα από θεατρικά δρώμενα και παρουσιάσεις των χωρών και των σχολείων τους. Στη συνέχεια οι μαθητές μας παρουσίασαν τις εργασίες του προγράμματός τους (βιομηχανικό και πολιτιστικό παρελθόν του Ναυπλίου, οικονομικές δραστηριότητες του πρόσφατου παρελθόντος προβληματισμοί, προτάσεις για το μέλλον). Τέλος οι Ευρωπαίοι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες παρακολούθησαν μαθήματα του ελληνικού προγράμματος σπουδών. 
Την δεύτερη ημέρα oι μαθητές ξεναγήθηκαν στην πόλη του Ναυπλίου, επισκέφτηκαν το Παλαμήδι, και συνέχισαν το πρόγραμμά τους στο χώρο του «Φουγάρου» όπου εκεί οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης τους παρουσίασαν τη μετεξέλιξη του παλιού εργοστασίου «Ανθός» σε ένα σύγχρονο χώρο ψυχαγωγίας, τέχνης και πολιτισμού

Την τρίτη ημέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν τις Μυκήνες και την Επίδαυρο.. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα παιδιά φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γνωρίζοντας την καθημερινότητα αλλά και με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία. 
Την τέταρτη ημέρα οι επισκέπτες μας επέστρεψαν στο χώρο του σχολείου. Παρουσίασαν τα δικά τους πρότζεκτ, και ολοκλήρωσαν μαζί με τους Έλληνες μαθητές τις δραστηριότητες του προγράμματος. «Αποχαιρετίσαμε» τους εταίρους μας με αθλητικά παιχνίδια, τραγούδια και χορούς της πατρίδας μας, με ήχους και στίχους που ενώνουν, χαροποιούν, συγκινούν ….

Την Πέμπτη και τελευταία μέρα του προγράμματος συνοδέψαμε τους εταίρους μας στην Αθήνα. Επισκεφτήκαμε την Τεχνόπολη και ανεβήκαμε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Γνωρίσαμε στους φιλοξενούμενους μας τον Παρθενώνα και τους αποχαιρετίσαμε οριστικά κάτω από ένα λαμπρό ήλιο αγναντεύοντας την Αθήνα και τον Πειραιά
Οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν στα εργαστήρια και έκαναν τις ξεναγήσεις σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, στην αγγλική γλώσσα. Για την προετοιμασία δραστηριοποιήθηκαν και τα 21 παιδιά μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στο πλαίσιο του προγράμματος γνώρισαν από κοντά απομεινάρια του βιομηχανικού και πολιτιστικού παρελθόντος της περιοχής μας και ήρθαν σε επαφή με τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αποχώρησαν ενθουσιασμένοι, όπως μας είπαν, από την φιλοξενία, τη ζεστασιά και τη δοτικότητα μαθητών και καθηγητών.

Το επόμενο μας ραντεβού είναι με μαθητές στο σχολείο της Ρίγας της Λετονίας την ερχόμενη Άνοιξη.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ