ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Γ. Γκιόλας: Η κ. Ράικου μάλλον μεθόδευσε την απεμπλοκή της - "Μανία" κατά Τουλουπάκη (ηχητικό)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:13:00 π.μ. | | |
Γ. Γκιόλας: Η κ. Ράικου μάλλον μεθόδευσε την απεμπλοκή της. "Μανία" κατά Τουλουπάκη (ηχητικό)
Δεν είναι πιστευτό, αντί αναφοράς πιέσεων στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή τον εποπτεύοντα Εισαγγελέα, η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς με ένα μόνο τηλεφώνημα του Δ. Παπαγγελόπουλου να εξερράγη, μοιάζει τεχνητή έκρηξη για να απεμπλακεί η κ. Ράικου, της οποίας ο σύζυγος (στρατιωτικός γιατρός) είχε εισπράξει εμβάσματα από τη Novartis, είπε το μέλος της προκαταρκτικής Γιάννης Γκιόλας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Από την άλλη, στην κατάθεσή της είναι εμφανής κατά τον ίδιο μία «μανία» κατά της διαδόχου της κας Τουλουπάκη.

Ο κ. Γκιόλας, ως μέλος της προκαταρκτικής επιτροπής στην οποία κατέθεσε χθες για πρώτη ημέρα η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα υποστήριξε κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου. «Είναι αυθαίρετοι, δεν στηρίζονται κάπου» οι ακραίοι ισχυρισμοί που διατύπωσε, όπως είπε, «δεν μπορεί να μιλάς για φυσική και ηθική εξόντωση, για προσβολή της νομικής οντότητας και της προσωπικότητας όταν δεν υπάρχει κάτι τόσο φοβερά πιεστικό ή εκβιαστικό ή επιθετικό, ώστε να πεις “δεν με παίρνει, πρέπει να μαζευτώ, κάτι πρέπει να κάνω, πρέπει να παρακολουθήσω αυτόν που θέλει να μου υποβάλει τον τρόπο δράσης και ενέργειάς μου”. Αυτό δεν έγινε».

«Η κ. Ράϊκου μας είπε χτες ότι ως “κεραυνός εν αιθρία” στις 23 Μαρτίου 2017 δέχθηκε τηλέφωνο από τον κ. Παπαγγελόπουλο που της είπε “έχεις πολιτικά πρόσωπα μέσα στη δικογραφία, τα βλέπεις, γιατί δεν τα στέλνεις στη Βουλή;”

Ποιος εισαγγελέας που βλέπει σε δικογραφία ανάμειξη πολιτικών προσώπων δεν θα το κάνει, από την υποχρέωση την την νομική, την συνταγματική, την θεσμική;» αναρωτήθηκε ο κ. Γκιόλας. «Και ξαφνικά, ενώ εργαζόταν νυχθημερόν, κάθησε το βράδυ της ίδιας μέρας, 23 Μαρτίου και ως τις 2-3 τη νύχτα έφτιαξε την παραίτησή της, το αίτημα αντικατάστασής της … τόσος φόβος και ευθιξία, πια, δεν νομίζω ότι στέκουν. Ήταν πολύ ακραίο το σενάριο».

«Πολύ χειρότερος» κατά τον ίδιο ήταν «ο ισχυρισμός εκ μέρους της ότι κινδυνεύει, ότι βρίσκεται σε κίνδυνο σωματικής κατάστασης, κτλ. Είναι μάλλον μυθεύματα, δεν αντέχουν σε καμία λογική».

Στο «ζουμί» του σκανδάλου της Novartis, συνέχισε ο κ. Γκιόλας, η κ. Ράικου είχε συλλέξει στοιχεία με την κίνησή της να ζητήσει μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας να δώσουν στοιχεία οι ελληνικές τράπεζες για τα εμβάσματα της Novartis μέσω της UBS προς την χώρα μας. «Πρώτη έστειλε κατάσταση η Alpha Bank, όπου φαίνονται συνολικά εμβάσματα 28 εκατ. ευρώ (θα την ρωτήσουμε εάν υπήρχαν ονόματα και κατηγοριοποίησή τους). Οσονούπω ήρθαν οι καταστάσεις και από τις άλλες τράπεζες. Το συνολικό ποσό που είχε περάσει ανήλθε στα 128 εκατ. ευρώ. Εξ ου και η κ. Ράικου έλεγε “είναι τεράστιο το σκάνδαλο, πρέπει να διερευνηθεί”. Καταπίπτει και ο ισχυρισμός ότι “αυτά γίνονταν, ήταν νομότυπα” κτλ.» όπως υπογράμμισε.

Για τα τρία εμβάσματα που φαίνεται να πήγαν σε λογαριασμούς στους οποίους είναι συνδικαιούχος η ίδια μαζί με τον σύζυγό της ή μόνο ο σύζυγός της, ο κ. Γκιόλας σημείωσε ότι ο σύζυγος της κ. Ράικου «δυστυχώς δεν ήταν ο μόνος γιατρός στον οποίο πήγαν χρήματα … ήταν στρατιωτικός γιατρός, δεν ελέγχθηκε ποτέ από την στρατιωτική Δικαιοσύνη ούτε του ασκήθηκε πειθαρχικό … τώρα, το κατά πόσο αυτό πρέπει να οδηγεί σε αυτοεξαίρεση, είναι θέμα δεοντολογίας … το ποσό, των 5.000 ευρώ, είναι… οδοντογλυφίδα μπροστά στο δάσος των 128 εκατ. ευρώ, αλλά δεν παύει να εισπράχθηκε. Είναι σε τρία μέρη: 3.000 ευρώ από μία εταιρεία στην Κίνα και άλλα 1.000 ευρώ και 1.020 ευρώ μάλλον από τη Novartis … προφανώς δημιουργείται ένα θέμα, ανάλογα με το πόσο ηθικό ή νόμιμο το βλέπει κανείς, πόσο μπορεί να ανεχθεί να διενεργεί ανάκριση κατά της εταιρείας και παράλληλα να έχει εισπράξει ο σύζυγός της».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υποστηρίζει ότι «έπρεπε να εξαιρεθεί ντε και καλά. Εκείνη την περίοδο 4.000-5.000 γιατροί είχαν εισπράξει ποσά, ουσιαστικά άδηλα. Μας ήρθαν οι πρακτικές αυτές από το FBI, οι γιατροί δήθεν είχαν συμμετάσχει σε έρευνες, στην πραγματικότητα απλώς τους δεξιώνονταν σε πολύ ακριβά “συνέδρια”, οι δε εξετάσεις και έρευνες συμπληρώνονταν από τους ίδιους τους ιατρικούς επισκέπτες … έπρεπε να μας έχει απασχολήσει από τότε αυτή η κατάσταση, μιλάμε για ηθική σήψη και κατάπτωση».

Επιστρέφοντας στα όσα υποστήριξε η κ. Ράικου για τον τρόπο που αποχώρησε από την θέση της, ο κ. Γκιόλας υπογράμμισε ότι «μας εντυπωσίασε ο τρόπος που εξερράγη η κ. Ράικου… ευκαίρως-ακαίρως, με ένα μόνο τηλεφώνημα. Αν πράγματι ασκούντο τόσο αφόρητες πιέσεις, έπρεπε να έχει αναφερθεί στην αρμόδια Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή τον εποπτεύοντα Εισαγγελέα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για να αναφέρει τι έχει συμβεί».

Μέχρι τώρα, επανέλαβε, «πουθενά δεν έχουμε ανιχνεύσει πιεστική συμπεριφορά, εκβιαστική, κτλ. εκ μέρους του Δ. Παπαγγελόπουλου. Τώρα, αν κάποιος εξερράξη ή εθίγη, όπως λέει η κ. Ράικου … για μένα ήταν τεχνητή η έκρηξη. Ήταν κάτι που ήθελε να αποφύγει την περαιτέρω ανάμειξή της και προέβαλε όλα αυτά;». Θύμισε μάλιστα ότι η ίδια απέδιδε αντίστοιχο ρόλο θύματος στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, αλλά αυτή δεν ανέφερε τίποτε τέτοιο στην Επιτροπή Θεσμών, όπου ήταν παρών ο κ. Γκιόλας.

«Σε ένα λογικό και διαβασμένο δικαστή, αυτά τα πράγματα δεν στέκουν ούτε κατά διάνοια, όχι για καταδίκη, ούτε καν για άσκηση δίωξης. Και βλέπουμε τα “βαριά πυροβολικά” που διέθετε το οπλοστάσιο της πλευράς που αναζητεί την δίωξη (οι κ.κ. Ράικου και Αγγελής) ότι δεν αποδείχθηκαν καθόλου ισχυρά … δεν έχουν βάση, αιτιολογία, λογική οντότητα και αιτιολόγηση», σημείωσε ο ίδιος. Αντίθετα, εντόπισε «μία μανία, έναντι της κ. Τουλουπάκη, μία πολύ έντονα επιθετική στάση … προσπαθούσε συνεχώς να μειώσει την κ. Τουλουπάκη και την δουλειά που μπορούσε να κάνει» η νέα εισαγγελέας Διαφθοράς.

Ακούστε την συνεντευξη παρακάτω:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ