V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του νέου κοροναϊού

Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του νέου κοροναϊού
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Οι αρχές της Κίνας αναθεώρησαν σε 25 νεκρούς και 830 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας πνευμονίας που αποδίδεται σε μυστηριώδη νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα της επιδημίας αυτής, που ξέσπασε στην πόλη Ουχάν (κεντρική Κίνα) της επαρχίας Χουμπέι.

Οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι η ταχύτητα μετάδοσης του ιού θα επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας τους και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των εορτών του Κινέζικου νέου έτους, που γιορτάζεται φέτος στις 25 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ένας δεύτερος άσθενής πέθανε σε περιοχή που βρίσκεται 1.800 χιλιόμετρα μακριά απο το επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Ουχάν.

Ο ιός έχει προκαλέσει συναγερμό επειδή είναι ακόμα πολύ νωρίς να γνωρίζουν οι υγειονομικές αρχές πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους. Και επειδή ο ιός είναι καινούργιος, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπτύξουν ανοσία στον νέο ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να αποφανθεί ότι ο ιός συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος». Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα σήμερα: Πρόκειται για έναν Κινέζο κάτοικο της Ουχάν. Μια Ινδή νοσοκόμα που εργάζεται στη Σαουδική Αραβία επιβεβαιώθηκε ως μολυσμένη. Δύο Κινέζοι πολίτες στο Βιετνάμ επίσης διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό.

Στην Ιταλία, μια γυναίκα που επέστρεψε από την Κίνα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αφού παρουσίασε πυρετό και βήχα. Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις ωστόσο τείνουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πάσχει από τον νέο ιό.Στιγμιότυπο από νοσοκομείο της Ουχάν AP
Δεύτερο πιθανό κρούσμα στις ΗΠΑ

Οι αρχές της κομητείας Μπράζος της πολιτείας Τέξας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι εντόπισαν πιθανό κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 18 ανθρώπους στην Κίνα, ασθενή που δεν κατονόμασαν, αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας φοιτεί σε αυτό.

Το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε πρόσφατα στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

«Χθες, εντοπίστηκε πιθανός ασθενής σε τμήμα επειγόντων περιστατικών» νοσοκομείου, δήλωσε ο Δρ. Έρικ Ουίλκ των υγειονομικών της κομητείας Μπράζος του ανατολικού τμήματος του Τέξας.

Ο φοιτητής παρουσιάζει «ελαφριά συμπτώματα» του κοροναϊού που επιτίθεται στο αναπνευστικό, όπως «βήχα» και «συμφόρηση», διευκρίνισε ο Ουίλκ.

Ο ασθενής, που ανήκει στο ηλικιακό φάσμα 20-30 ετών, «πάει καλά» και πήγε στα επείγοντα «περισσότερο επειδή ανησυχούσε, παρά λόγω των συμπτωμάτων», ανέφερε ο Δρ. Ουίλκ.

Οι γιατροί πολύ γρήγορα «διαπίστωσαν ότι ο ασθενής παρουσίαζε ενδείξεις πιθανής παρουσίας του κοροναϊού», ανέφεραν χθες μέσω Facebook οι υγειονομικές αρχές της κομητείας Μπράζος.

Ο ασθενής θα παραμείνει σε απομόνωση ωσότου ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις που τον αφορούν, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι γνωστά αύριο Σάββατο. Δείγμα αίματος εστάλη στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

Συνολικά ως χθες Πέμπτη περίπου 600 άνθρωποι είχαν προσβληθεί από αυτόν τον ιό, μέρος του συνόλου κοροναϊών που συμπεριλαμβάνει αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), σχεδόν όλοι στην Κίνα. Η χώρα της Ασίας θρηνεί επίσης όλα τα θύματα, τα 17 από τα οποία πέθαναν στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι.

Άλλος ένας άνθρωπος, ένας τριαντάρης που είχε διαμείνει στην Ουχάν, νοσηλεύεται στο Έβερετ, όχι μακριά από το Σιάτλ, όπου αφίχθη τη 15η Ιανουαρίου. Ήρθε ο ίδιος σε επαφή με τις αρχές, μόλις εμφάνισε συμπτώματα τη 19η Ιανουαρίου.

Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας. Το σχέδιο είναι να υπάρξει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές έως τον Ιούνιο.

Όλοι οι φίλοι μας έμειναν εκεί. Όλοι φορούν μάσκα

Στην πόρτα της εξόδου του τελευταίου αεροσκάφους που απογειώθηκε από την Ουχάν, την εστία του νέου κοροναϊού, οι λιγοστοί επιβάτες που κατάφεραν να επιβιβαστούν φορούσαν όλοι τους μάσκα και αφηγήθηκαν μια «τεταμένη» κατάσταση στην πόλη που έχει πλέον τεθεί σε καραντίνα.

«Θα μπορούσα να έχω επιβιβαστεί με 40 πυρετό!», είπε ο Φιλίπ Ντοζέρ, ένας από τους πρώτους Γάλλους που αποβιβάστηκε από την πτήση AF139 της Air France, που προσγειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού. Ο Ντοζέρ, που ζει στην Ουχάν εδώ και έξι μήνες μαζί με τη σύζυγό του, Βερόνικα, αιφνιδιάστηκε από τους ελάχιστους ελέγχους που έγιναν στους επιβάτες και μίλησε για την «ένταση» στην πόλη.

«Όλοι οι φίλοι μας έμειναν εκεί. Όλοι φορούν μάσκα. Εμείς είχαμε κλείσει εισιτήρια εδώ και πολύ καιρό, για να κάνουμε διακοπές με την ευκαιρία του κινεζικού Νέου Έτους», είπε, συνειδητοποιώντας πόσο τυχερός ήταν που κατάφερε να ανέβει στο αεροπλάνο.

«Περίπου μισή ώρα αργότερα, τέθηκε σε ισχύ η καραντίνα. Οι στρατιώτες εμφανίστηκαν λίγο πριν φτάσουμε στο αεροπλάνο μας. Σήμερα το πρωί έμαθα ότι η πόλη έχει κλείσει», είπε.

Σύμφωνα με τον Ντοζέρ, «οι τιμές στα καταστήματα τριπλασιάστηκαν, υπάρχουν ελλείψεις, ο κόσμος αναζητά πληροφόρηση».

Η σύζυγός του, που φορούσε και αυτή μάσκα, εξήγησε ότι πήρε πληροφορίες από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για αυτόν τον ιό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με εκείνον που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

Η Air France που εκτελούσε τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως για την Ουχάν, «σταματά μέχρι νεωτέρας» να εξυπηρετεί την πόλη αυτή, όπως είπε ένας εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέσα στην τελευταία πτήση, οι αεροσυνοδοί φορούσαν επίσης μάσκες.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος, πολλά αεροδρόμια όπως εκείνο του Ντουμπάι ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος των επιβατών – όλων όσων φτάνουν από την Κίνα και όχι μόνο από την Ουχάν.

Μολονότι ο Φιλίπ Ντοζέρ δεν θυμόταν να τον έλεγξαν κατά την επιβίβασή του, η σύζυγός του τον διόρθωσε: «μα ναι, είχαν θερμικές κάμερες, αλλά δεν τις είδες».

Αντιθέτως, κατά την άφιξή τους στη Γαλλία, δεν ελέγχθηκαν. «Μας ζήτησαν μόνο τις συντεταγμένες μας, για την περίπτωση που συμβεί κάτι, όμως αυτό ήταν όλο».

Κανείς στον δρόμο

Οι λίγοι Κινέζοι που πέταξαν με την τελευταία πτήση της Air France φορούσαν και αυτοί μάσκες. Δεν θέλησαν όμως να μιλήσουν στους δημοσιογράφους που συνωστίζονταν στο Ρουασί και έφυγαν όταν αντίκρισαν τα μικρόφωνα και τις κάμερες.

Στον τερματικό σταθμό 2Ε, κάποιοι δημοσιογράφοι είχαν φροντίσει να φορέσουν χειρουργικές μάσκες, εν αναμονή της άφιξης των επιβατών από την Ουχάν.

Σε μικρή απόσταση, μια αφίσα προειδοποιεί για τον νέο κοροναϊό και πληροφορεί τον κόσμο «να αποφεύγει κάθε επαφή με ζώα», αφού αυτή θεωρείται ότι είναι η κύρια πηγή μετάδοσης του ιού.

«Μας έπαιρναν τη θερμοκρασία παντού, στο ξενοδοχείο, στη δουλειά, ο κόσμος δεν καθησυχάζει», είπε ο Φρανκ Στέμελεν, ο οποίος βρέθηκε στην κινεζική πόλη για δουλειές. «Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, δεν υπάρχει κανείς στους δρόμους, στα μπαρ. Έφτασα την Κυριακή και από τη δουλειά μου με έφεραν πίσω κατεπειγόντως», είπε.

Ο Στέμελεν, που εργάζεται για μια εταιρεία κλιματιστικών, εξήγησε ότι θα συνεχίσει να φοράει τη μάσκα του για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ο Πιερ Ταγιά, που έμεινε για μία εβδομάδα στην Ουχάν για επαγγελματικούς λόγους, ανησυχεί μήπως είναι φορέας του ιού και τον μεταδώσει στην έγκυο κόρη του. «Το αεροπλάνο ήταν άδειο. Η αεροσυνοδός μας εξήγησε ότι πολλοί Κινέζοι ακύρωσαν τα εισιτήριά τους, φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν», είπε.

Σε καραντίνα η Απαγορευμένη Πόλη


Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει από το Σάββατο μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας.

Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εντατικούς ελέγχους σε επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν από την Κίνα. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν ανακοινώσει μέχρι αυτή τη στιγμή εντατικούς ελέγχους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ιράν.

Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς.

Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, επίσης προχωρά από τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) σε αναστολή των δρομολογίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και απαγορεύει την πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, όπως σινεμά και internet cafes.

Ο προηγουμένως άγνωστος ιός πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους από παράνομο εμπόριο άγριων ζώων σε μια αγορά ζώων στην Ουχάν. Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.

Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές ο ιός μεταλλάσσεται ενώ υπάρχουν στοιχεία μετάδοσης του μέσω της αναπνευστικής οδού.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ