V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων
Κάθε χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, μια μέρα που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των υγροτόπων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. 
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων έρχεται λίγες μέρες μετά την χειμερινή καταμέτρηση υδρόβιων πουλιών η οποία γίνεται στα πλαίσια της Διεθνούς Μεσοχειμωνιάτικης Καταμέτρησης Υδρόβιων Πουλιών.
Καταντάει κοινότυπο, ίσως χιλιοπαιγμένο, αλλά αν κανείς δει την πραγματικότητα τότε δεν θα απορήσει γιατί επιμένουμε να αναφερόμαστε, να ενημερώνουμε και να προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σχετικά με την αξία αυτών των οικοσυστημάτων.
Γιατί, όμως, οι υγρότοποι παίζουν έναν τόσο σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και με ποιον τρόπο εξασφαλίζουν μια υψηλή ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο;
Οι υγρότοποι είναι μεταξύ των πιο σημαντικών οικοσυστημάτων –μαζί με τα τροπικά δάση και τους κοραλλιογενείς υφάλους– από πλευράς βιοποικιλότητας και παραγωγής βιομάζας. 
Η αξία τους για τον άνθρωπο είναι αδιαμφισβήτητη: παρέχουν άφθονη τροφή, καθαρό νερό, καθώς και δομικά υλικά, λειτουργούν ως φίλτρα καθαρίζοντας επιβαρυντικές ενώσεις που καταλήγουν στο περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, προστατεύουν από τις πλημμύρες, σταθεροποιούν την ακτογραμμή προστατεύοντας από την διάβρωση των ακτών, προσφέρουν «σπίτι» σε εκατοντάδες σπάνια είδη φυτών και ζώων, είναι περιοχές αναψυχής και ξεκούρασης. 

Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, την συχνότερη εμφάνιση ακραίων φυσικών φαινομένων και την έλλειψη της επάρκειας νερού.
Παρ’ όλα αυτά, στη Μεσόγειο, αλλά και στην Ελλάδα συγκεκριμένα, οι υγρότοποι έχουν απολέσει πάνω από το 50% της συνολικής τους έκτασης κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. Ειδικά από το 1975 μέχρι το 2005 στη Μεσόγειο η έκταση των φυσικών υγρότοπων έχει μειωθεί κατά 10%. Οι κυριότερες αιτίες για αυτή τη μείωση είναι η μετατροπή των υγροτοπικών εκτάσεων σε καλλιεργήσιμη γη και η αστικοποίηση.

 Οι φωτογραφίες από τον Υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου στην Αργολίδα
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ