Τις στρεβλώσεις που δημιουργεί η διατήρηση περιοχών μεγάλης τουριστικής απήχησης εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών ετοιμάζεται να διορθώσει το υπ. Οικονομικών.
Την τελική του μορφή αρχίζει να λαμβάνει ο «χάρτης» των τιμών ζώνης ανά την επικράτεια, με τις τελικές τιμές του συνόλου των περιοχών να φτάνουν στο υπ. Οικονομικών έως το τέλος Μαρτίου. Στη συνέχεια, τα στελέχη του υπουργείου θα ξεκινήσουν μια εντατική «άσκηση», ώστε να κατορθώσουν να εντάξουν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού και τις σχεδόν 3.000 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται επειδή βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών.
Σύμφωνα με εκτιμητές ακινήτων, αλλά και στελέχη της αγοράς, στις περιοχές αυτές βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία μέχρι σήμερα πλήρωναν εξαιρετικά χαμηλό ΕΝΦΙΑ, παρότι είναι ακόμα κι εντός σχεδίου, ακριβώς λόγω του ότι τα σημεία αυτά είχαν μείνει εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών.
Πρόκειται για περιπτώσεις ακόμα κι εντός Αττικής, όπως για παράδειγμα ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου-Αμαρουσίου, τμήμα της Νέας Μάκρης και η περιοχή του Σισμανογλείου στα όρια Μελισσίων, Αμαρουσίου.
Στις περιοχές περιλαμβάνονται και εκατοντάδες παραθαλάσσια σημεία τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, αλλά και τα νησιά του Ιονίου. Ειδικά στην Μύκονο, η εμπορική αξία των ακινήτων και δη των πολυτελών εξοχικών κατοικιών, που αποτελούν μεγάλο τμήμα της εκεί κτηματαγοράς, έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της υψηλής ζήτησης από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα η φορολογική ανισότητα να καθίσταται ακόμα πιο έντονη. Στο «νησί των ανέμων» εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών βρίσκονται περιοχές υψηλής τουριστικής απήχησης και ζήτησης ακινήτων, όπως το Καλό Λιβάδι, η περίφημη Ψαρού, η Ελιά, το Μπλιντρί (Super Paradise) και ο Άγιος Λάζαρος.
Αντίστοιχα παραδείγματα υποφορολόγησης εντοπίζονται και σε διάφορα σημεία της ηπειρωτικής χώρας, όπως η Πελοπόννησος (Ηλεία, Αργολίδα, Αχαΐα κ.ο.κ.). Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο πωλείται εξοχική βίλα στο Πόρτο Χέλι, από τα πλέον αναπτυγμένα εξοχικά θέρετρα της Πελοποννήσου, αντί ποσού της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο 700 τ.μ. επί οικοπέδου άνω των πέντε στρεμμάτων, το οποίο καταβάλλει ετήσιο φόρο ΕΝΦΙΑ μόλις 200 ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος ανά τ.μ. δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά του ευρώ/τ.μ., όταν για παράδειγμα ένα διαμέρισμα 40-50 ετών στο κέντρο της Αθήνας φορολογείται με φόρο της τάξεως των 4-5 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση!
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και τον προσανατολισμό του οικονομικού επιτελείου, σε όλα τα παραπάνω σημεία αναμένεται να οριστεί ελάχιστη τιμή τα 500 ευρώ/τ.μ. και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις, ώστε η τιμή ζώνης να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να αναπροσαρμοστεί αντίστοιχα και το ύψος του ΕΝΦΙΑ που καταβάλλεται. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Εν τω μεταξύ αναπροσαρμογές προς τα πάνω θα πρέπει να αναμένονται όχι μόνο στα παραπάνω σημεία, αλλά στην πλειονότητα των υπόλοιπων ζωνών της χώρας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα παραθαλάσσια/τουριστικά σημεία, όπου λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση κατά την αναπροσαρμογή του 2018, περιορίστηκε κατακόρυφα το επίπεδο των αυξήσεων που θα έπρεπε να γίνουν, ώστε οι τιμές ζώνης να προσεγγίσουν τις εμπορικές αξίες.
Η πολιτική αυτή επιλογή έχει διατηρήσει την μεγάλη απόκλιση που καταγράφεται σήμερα, με τις τιμές ζώνης να υπολείπονται των εμπορικών αξιών σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 15%-25% κατά μέσο όρο, αν και υπάρχουν και πολλές περιοχές, όπου η «ψαλίδα» είναι ακόμα μεγαλύτερη και ξεπερνά το 30%, αγγίζοντας ακόμα και το 50%.
Ως εκ τούτου, απαιτείται ένας προσεκτικός χειρισμός και σχεδιασμός, δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να εξασφαλίσει πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 8%, πέραν του 22% που προηγήθηκε για την χρήση του 2019. Ωστόσο, εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι συμμετέχουν στην σχετική διαδικασία θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αν δεν υπάρξει και ταυτόχρονη αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, καθώς σε πολλές περιοχές, οι αυξήσεις των τιμών ζώνης θα οδηγήσουν σε αύξηση και του φορολογικού συντελεστή, ακυρώνοντας στην πράξη τυχόν μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αντιθέτως, ήδη θεωρείται σίγουρο ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα απ’ ό,τι το 2019, εκτός κι αν υπάρξει η αντίστοιχη μέριμνα από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου.
Πηγή: businessdaily.gr