ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Πως θα αντιμετωπίσουν τις ακρίδες στην Κορινθία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:39:00 π.μ. | |
Πως θα αντιμετωπίσουν τις ακρίδες στην Κορινθία
Κάθε χρόνο από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, μερικές περιοχές του Νομού μας αντιμετωπίζουν προβλήματα ακρίδων. Επειδή τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε σημαντική έξαρση της εμφάνισής τους σε αρκετές περιοχές του Νομού Κορινθίας, δίνονται από την υπηρεσία "ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ: ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ" οι κάτωθι οδηγίες για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους προς κάθε ενδιαφερόμενο (φορείς ή και ιδιώτες): 

Τα δύο κυριότερα είδη ακρίδων (Calliptamus italicus και Dociostaurus maroccanus) που ενδημούν στη χώρα μας, μπορούν να προξενήσουν σοβαρές ζημιές σε τοπικό επίπεδο αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Τα παραπάνω είδη ακρίδων στην Ελλάδα έχουν μια γενιά κατ’ έτος που διαρκεί 30-45 ημέρες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής (θερμοκρασία, σχ. υγρασία κλπ). 

Διαχειμάζουν υπό μορφή αυγών και μάλιστα συσσωματωμένα πολλά μαζί σε σχήμα κωνικό-κυλινδρικό μέχρι 80 αυγά συγκολλημένα και προστατευμένα από μία αφρώδη κόλλα. 

Την άνοιξη αυτό το συσσωμάτωμα ανοίγει στο πάνω μέρος του και βγαίνουν σταδιακά οι προνύμφες του πρώτου σταδίου, που είναι μικρές άπτερες και μαύρου συνήθως χρώματος. 

Η έναρξη και το τέλος των εκκολάψεων ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή (στα πεδινά διαμερίσματα οι εκκολάψεις αρχίζουν τέλος Μάρτη αρχές Απριλίου, ενώ στα ορεινά Απρίλιο – Μάιο). 

Τα έντομα των πρώτων σταδίων είναι μικρά, μαύρα, άπτερα και σχηματίζουν σμήνη. Διέρχονται από πέντε προνυμφικά στάδια κατά τα οποία δεν μπορούν να απομακρυνθούν πολύ από το τόπο εκκόλαψης, διατρέφονται από την υπάρχουσα βλάστηση και κατά τη διάρκεια της νύχτας συγκεντρώνονται σε μικρές κηλίδες αδρανοποιούμενα. 

Σε αυτό ακριβώς το σημείο συστήνεται να γίνει η καταπολέμησή της με κατάλληλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα, με τη μικρότερη προσπάθεια, το μικρότερο κόστος και τη λιγότερη ρύπανση περιβάλλοντος. 

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να γίνει έγκαιρη επισήμανση των εστιών εκκόλαψης «πρώτες κηλίδες» και μετά να γίνει καταπολέμηση νωρίς το πρωί, πριν την ανατολή του ηλίου ή μέχρι λίγο μετά, όταν τα έντομα είναι ακόμα αδρανή και συγκεντρωμένα σε μικρές κηλίδες. Αν δε γίνει καταπολέμηση σε αυτό το στάδιο, τότε τα έντομα αποκτούν φτερά και αρχίζουν να μετακινούνται στις πλησιέστερες (και αργότερα σε πολύ απομακρυσμένες) καλλιεργούμενες εκτάσεις κατατρώγοντας τα φυτά που συναντούν. 

Η καταπολέμηση σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολη, δαπανηρή (απαιτείται ψεκασμός σε ολόκληρη την καλλιέργεια) και με αμφίβολα αποτελέσματα. 

Γι’ αυτό η όλη προσπάθεια πρέπει να αποβλέπει στην έγκαιρη επισήμανση των σημείων εκκόλαψης και την καταπολέμησή τους στα πρώτα στάδια με κατάλληλο εντομοκτόνο σκεύασμα. Συνιστώνται δύο ψεκασμοί με μεσοδιάστημα 14 ημερών. 

Μετά τον 1ο ψεκασμό το συνεργείο πρέπει να επανέλθει για να καταπολεμήσει τις νέες ακρίδες που θα έχουν εκκολαφθεί. 

Ο ψεκασμός γίνεται πρώτα γύρω από την κηλίδα (για να τις εμποδίσουμε να φύγουν) και μετά στο κέντρο με το κατάλληλο εντομοκτόνο. 

Είναι αυτονόητο ότι κατά τη χρήση του σκευάσματος θα πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες του Γεωπόνου από τον οποίο θα γίνει η προμήθειά του καθώς και οι προφυλάξεις που αναγράφονται στην ετικέτα του. 

Συνιστάται χορήγηση του εντομοκτόνου να γίνεται με φειδώ επειδή η αλόγιστη διασπορά φυτοφαρμάκου διαταράσσει την οικολογική ισορροπία και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Να προτιμηθούν εντοπισμένοι ψεκασμοί κατά κηλίδες προσβολής και όχι δολώματα για προστασία των κυκλοφορούντων μικρών ζώων. 

Η παρασκευή και χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνιστά παράβαση του ποινικού κώδικα και σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την 8197/90920/22-07-2013 ΚΥΑ και την υπ’αρίθμ 2967/33905/13-03-2014 εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ. 

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεται η βόσκηση στις θέσεις που γίνεται ακριδοκτονία και να τοποθετείται σχετική σήμανση. Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) στο τηλ. 2741363337. 


Με εντολή Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ε. Νίκα 

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ 
ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ