ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Ουράνιο τόξο στο Ναύπλιο - Το ξέρετε οτι υπάρχει και νυχτερινό ουράνιο τόξο;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:13:00 μ.μ. | |
Ουράνιο τόξο στο Ναύπλιο - Το ξέρετε οτι υπάρχει και νυχτερινό ουράνιο τόξο;
Ένα μεγάλο ουράνιο τόξο έκανε την εμφάνιση του αργά το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαρτίου στον Αργολικό κάμπο και ήταν ορατό και από το Ναύπλιο.


Το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο Δημιουργείται από τη διάθλαση (refraction) και την αντανάκλαση (reflection) του φωτός στα σταγονίδια του νερού. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας Είναι μια δέσμη φωτός που περιέχει και τα 7 χρώματα του ηλιακού φάσματος και έχει σχήμα τόξου. Ανάλογα με τη θέση μας ή το πόσο ψηλά είναι ο ήλιος, μπορούμε να δούμε ένα τμήμα ή όλο το τόξο στον ορίζοντα. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο μπορεί να δει και ολόκληρο τον κύκλο.

Πώς σχηματίζεται το ουράνιο τόξο;

Οι ιδιότητες του φωτός και ο τρόπος που αντιδρά όταν περνά μέσα από τις σταγόνες βροχής δημιουργούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πολύχρωμα φαινόμενα – το ουράνιο τόξο. Το σφαιρικό σχήμα των σταγόνων παρέχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τον σχηματισμό του ουράνιου τόξου.

Επειδή το νερό είναι πυκνότερο από τον αέρα, το φως περνά από τον αέρα στη σταγόνα πιο αργά, σχηματίζοντας μια γωνία και στη συνέχεια αλλάζει κατεύθυνση, δηλαδή διαθλάται (refraction). Κατόπιν το φως αντανακλάται εσωτερικά (internal reflection) στο πίσω μέρος της σταγόνας και διαθλάται ξανά στο μπροστινό μέρος της καθώς εξέρχεται από αυτή, επιστρέφοντας από το νερό στον αέρα.

Μια δέσμη φωτός δεν είναι λευκή αλλά αποτελείται από 7 διαφορετικά χρώματα: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί και βιολετί.

Καθένα από αυτά έχει και διαφορετικό μήκος κύματος. Η διεύθυνση των χρωμάτων με μικρότερο μήκος κύματος όπως του μπλε και του βιολετί, είναι διαφορετική από αυτή που έχουν τα χρώματα με το μεγαλύτερο μήκος κύματος όπως είναι το κόκκινο. Τα 7 διαφορετικά χρώματα εξέρχονται από την σταγόνα βροχής με μια γωνία γύρω στις 2 μοίρες μεταξύ του κόκκινου και του βιολετί, γεγονός που εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου. Ο παρατηρητής λοιπόν βλέπει συγκεκριμένα χρώματα πιο καθαρά, με το κόκκινο χρώμα πρώτο (υψηλότερα στην ατμόσφαιρα) και το βιολετί τελευταίο
Τι είναι το νυχτερινό ουράνιο τόξο;

Αν και τα περισσότερα ουράνια τόξα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει και η σπάνια περίπτωση των νυχτερινών ουράνιων τόξων.

Το φως του φεγγαριού περνάει από τις σταγόνες βροχής ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που περνάει και το ηλιακό φως, δημιουργώντας ένα τόξο που όμως είναι πολύ πιο εξασθενημένο και συνήθως φαίνεται στο ανθρώπινο μάτι ως μια λευκή γραμμή.

Πώς σχηματίζονται τα νυχτερινά ουράνια τόξα;


Τα νυχτερινά ουράνια τόξα σχηματίζονται όταν το φως από το φεγγάρι διαθλάται και αντανακλάται καθώς διαπερνά τις σταγόνες βροχής ή το σπρέι ενός καταρράκτη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ημερήσια ουράνια τόξα.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Να έχουμε πανσέληνο ή πολύ κοντά στη φάση της πανσέληνου.

Το φεγγάρι να είναι χαμηλά στον ουρανό ( λιγότερο από 42 μοίρες).

Ο ουρανός να είναι πολύ σκοτεινός.

Η βροχή να πέφτει αντίθετα από το φεγγάρι.

Ο παρατηρητής να έχει το φεγγάρι πίσω του, όπως και με το συνηθισμένο ουράνιο τόξο.

Η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς ένα νυχτερινό ουράνιο τόξο είναι περίπου δύο ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα ή πριν την ανατολή του ήλιου.

Υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο όπως η Χαβάη όπου μπορεί κανείς να δει συχνά νυχτερινά ουράνια τόξα.

Ένα νυχτερινό ουράνιο τόξο μπορεί επίσης να σχηματιστεί και από το σπρέι που σηκώνει ένας καταρράκτης.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ