Ο γνωστός στην Αργολίδα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γιάννης Ηλίας, μας δίνει τις συμβουλές του για την διατροφή μας τώρα που πλέον "μένουμε σπίτι, μαγειρεύουμε και τρώμε στο σπίτι".
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
· Προγραμματίζουμε τα γεύματα της εβδομάδας.
· Αγοράζουμε από το supermarket τα υλικά που θα χρειαστούμε για την εβδομαδιαία παρασκευή των γευμάτων.
· Δεν προβαίνουμε σε υπερβολικές αγορές τροφίμων.
· Προμηθευόμαστε πόσιμο νερό, αν το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο για πόση.
· Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς υπερβολές, καθώς είναι τρόφιμα με μικρή διάρκεια διατήρησης.
· Προτιμούμε την αγορά γάλακτος μακράς διαρκείας, για να μην αναγκαστούμε να πάμε επιπλέον φορές στο supermarket.
· Αγοράζουμε επιπλέον ποσότητα ψωμιού και το τοποθετούμε στην κατάψυξη, καθώς παραμένει φρέσκο κάθε μέρα που θα το αποψύξουμε για κατανάλωση.
· Προμηθευόμαστε κρέας, ψάρι και πουλερικά στις ποσότητες που θα καταναλώσουμε μέσα στην εβδομάδα.
· Προτιμούμε τη συχνή κατανάλωση οσπρίων και λαδερών.
· Αν περισσέψει φαγητό το βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και το τρώμε τις επόμενες ημέρες.
· Προμηθευόμαστε υλικά για τοστ ή σάντουιτς, που αποτελούν γρήγορα ενδιάμεσα γεύματα.
· Αγοράζουμε κράκερς, κριτσίνια, φρυγανιές και μπάρες δημητριακών, που αποτελούν ιδανικές επιλογές για σνακ.
· Πίνουμε συχνά φυσικούς χυμούς για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.
· Καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 lt νερό την ημέρα.
· Φτιάχνουμε πίτες (σπανακόπιτα, τυρόπιτα κτλ.) και τις βάζουμε στην κατάψυξη για χρήση τους όποτε δεν μπορέσουμε να μαγειρέψουμε.
· Η παραμονή μας στο σπίτι δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με υπερκατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ. Βρίσκουμε δημιουργικούς τρόπους να περνάμε το χρόνο μας, χωρίς τσιμπολογήματα.
· Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν την παρασκευή των γευμάτων, απολυμαίνουμε τους πάγκους της κουζίνας μας, καθώς και τα σκεύη μαγειρικής - μαχαιροπίρουνα.
Γιάννης Ηλίας
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος