ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών παραμένουν εκτός των μέτρων στήριξης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:56:00 π.μ. | |
Παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών παραμένουν εκτός των μέτρων στήριξης
Οι παραγωγοί - πωλητές λαϊκών αγορών εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά εκτός των ευεργετημάτων που ανακοινώνουν καθημερινά τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε προχθές, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι, ΚΑΔ οι οποίοι είναι δηλωμένοι στο μητρώο του φορολογουμένου μέχρι τις 20.03.20, θα μπορούν μέχρι τις 24.04.20 να τροποποιηθούν, να δηλωθούν ως δευτερεύοντες και να μπορέσουν έτσι οι πληττόμενες επιχειρήσεις να λάβουν τα ευεργετήματα που προβλέπονται.

Οι περισσότεροι παραγωγοί - πωλητές λαϊκών αγορών, είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει η προηγούμενη πρόταση: αγρότες – καλλιεργητές πρωτογενών προϊόντων τα οποία στη συνέχεια οι ίδιοι, τα προωθούν στις λαϊκές αγορές και τα διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή. Ο βασικός τους ΚΑΔ ανήκει στο στις αγροτικές καλλιέργειες [π.χ. καλλιέργεια κηπευτικών, ΚΑΔ: 01.13.39.01 & 01.13.39.02].

Στην ανωτέρω περίπτωση, ο παραγωγός καλλιεργεί κηπευτικά θερμοκηπίου ή υπαίθρου, κάνει δήλωση καλλιέργειες (ΟΣΔΕ) είναι δηλαδή τυπικά και ουσιαστικά κατ’ επάγγελμα αγρότης, ασφαλίζεται στον ΟΓΑ, ασφαλίζει την παραγωγή του στον ΕΛΓΑ [άσχετα αν αποζημιώνεται ή όχι] και γενικότερα πληροί όλα τα κριτήρια του κατ’ επάγγελμα αγρότη. Τα δε έσοδα που εισπράττει από τις πωλήσεις στην λαϊκή, αποτελούν αγροτικό εισόδημα στο σύνολό τους.

Από καταβολής ΚΑΔ, δεν υπήρξε ένας συγκεκριμένος που να χαρακτηρίζει τους παραγωγούς λαϊκών αγορών. Σε κάθε περιοχή της χώρας υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση των παραγωγών λαϊκών αγορών από τις Υπηρεσίες.

Έχουν υπάρξει π.χ. περιπτώσεις όπου οι υπάλληλοι του τ. ΤΕΒΕ απαιτούσαν από τους «λαϊκατζήδες» να εγγραφούν ως επαγγελματίες, επειδή χρησιμοποιούσαν ως δευτερεύων ΚΑΔ τον 47.81 [Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών & καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές], ή τον ΚΑΔ 47.89 [Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές], ή τον ΚΑΔ 47.99 [Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων και αγορών]. Και μέχρι να αποδείξει ο παραγωγός ότι δεν είναι έμπορος αλλά διαθέτει τα δικά του προϊόντα επειδή του έδινε το δικαίωμα ο νόμος, του έφευγε η ψυχή κι ήταν μέσα στο άγχος και το φόβο για τυχόν χρέωση επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών από το τ. ΤΕΒΕ και μετέπειτα ΟΑΕΕ.

Οι παραγωγοί – πωλητές λαϊκών αγορών, δεν έχουν υποχρέωση να δηλώσουν δευτερεύοντες ΚΑΔ για τις πωλήσεις τους στις λαϊκές αγορές. Είναι ίδια περίπτωση με τους αμπελουργούς οι οποίοι καλλιεργούν «αμπέλι οινοποιίας κοινό»: δεν χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι να δηλώσουν ΚΑΔ για την πώληση του κρασιού αφού το ίδιο το προϊόν προσδιορίζει τον τρόπο διάθεσής του: την οινοποίηση, διαφορετικά τα σταφύλια δεν διατίθενται.

Συνεπώς, είναι τουλάχιστον αστείες οι επικλήσεις κάποιων ότι, αλλάζοντας τους ΚΑΔ θα ενταχθούν και οι παραγωγοί στα ευνοϊκά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση.

Τους ανωτέρω ΚΑΔ τους έχει δηλώσει ελάχιστο ποσοστό παραγωγών – πωλητών λαϊκών αγορών, (μακάρι να κάνω λάθος, αλλά δεν το νομίζω). Είναι συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει έπειτα από επικοινωνία με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα.

Αν πράγματι θέλουν να εντάξουν τους παραγωγούς – πωλητές λαϊκών αγορών στα ευνοϊκά μέτρα λόγω κορωνοϊού, μία λύση υπάρχει: στην πλατφόρμα που θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 24/4 (ή σε οποιαδήποτε άλλη – έτσι κι αλλιώς συνηθισμένοι είμαστε πλέον στις πλατφόρμες), να δοθεί η δυνατότητα να καταχωρήσουν α) τον αριθμό αδείας παραγωγού και β) τον αριθμό μητρώου της Φ.Τ.Μ, την οποία διαθέτουν όλοι όσοι βρίσκονται νόμιμα στις λαϊκές αγορές και διαθέτουν τα προϊόντα παραγωγής τους. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα αδικηθεί κανείς από τους παραγωγούς – πωλητές λαϊκών αγορών και θα μπορέσουν να τύχουν των ευεργετικών μέτρων που λαμβάνονται καθημερινά. Διαφορετικά με την αλλαγή των ΚΑΔ θα ευνοηθούν ελάχιστοι, για όλους τους λόγους που ανέφερα παραπάνω.

Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ στη σχέση λογιστών και ΚΑΔ επιχειρήσεων: η προσθήκη ενός ΚΑΔ γίνεται αφού προηγουμένως ο λογιστής - φοροτεχνικός λάβει την ενημέρωση από τον επιχειρηματία για το είδος που αποφάσισε να εντάξει στις πωλήσεις του. Όσον αφορά όμως τους «λαϊκατζήδες», από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ΚΑΔ που να καλύπτει τη δραστηριότητα αυτή, συν το γεγονός ότι οι Δ.Ο.Υ., τ. ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, κ.λπ. αποφάσιζαν ο καθένας να ζητά όλα αυτά τα χρόνια ό,τι να’ ναι, φαντάζει απόλυτα φυσιολογική η διαφορετική αντιμετώπιση και επιλογή κωδικών αριθμών δραστηριότητας.
Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ.
ΤΟ Δ.Σ. ΣΥΛΦΝΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ