ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Δημήτρης Καμιζής: Υποβαθμίζεται και απαξιώνεται το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου

Δημήτρης Καμιζής: Υποβαθμίζεται και απαξιώνεται το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου
1. Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα πριν από λίγο ότι το μηχάνημα εκτέλεσης υπερηχογραφημάτων του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου μεταφέρθηκε αυτές τις μέρες,στο Νοσοκομείο Άργους προκειμένου να συμπληρώσει τον εξοπλισμό της μονάδας που έχει δημιουργηθεί εκεί για την αντιμετώπιση περιστατικών ύποπτων για Covid -19, κατόπιν εντολής του Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ. Πελοποννήσου και με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, καταστρατηγώντας μάλιστα την βούληση του δωρητή του μηχανήματος.

2. Ως γνωστόν ο υπερηχογράφος αυτός καθώς και ένα ασθενοφόρο δωρήθηκαν το 2007 στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου από τον αείμνηστο ευεργέτη Κωνσταντίνο Δημότση – Έλληνα μετά από αίτημα και προσωπική μου παραίνεση. Στις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις, με τις οποίες ο αείμνηστος ευεργέτης δωρίζει τον ως άνω εξοπλισμό, τον οποίο αυτός ο ίδιος προμηθεύτηκε, περιλαμβάνεται ρητά ο όρος, να χρησιμοποιούνται αμφότερα αποκλειστικά από το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου για την εξυπηρέτηση των δημοτών του τότε δήμου Κρανιδίου και να μη μεταφερθούν σε άλλη μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας. Μετά την αποχώρησή μου από το Κέντρο Υγείας λόγω συνταξιοδότησης, το μηχάνημα αυτό σύμφωνα με πληροφορίες μου
χρησιμοποιείτο κατά καιρούς, από διάφορους κλινικούς γιατρούς του Κέντρου Υγείας που είχαν έστω και στοιχειώδη εμπειρία στην Υπερηχογραφία, για την υποβοήθησή τους στη διάγνωση ασθενών από γενικά νοσήματα, χωρίς να εκδίδουν σχετική γραπτή γνωμάτευση.
3. Μου είναι ακατανόητο ως ιατρού ειδικευμένου παθολόγου, που αν και συνταξιούχος παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις επιστημονικές εξελίξεις, πώς το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει ειδικά στη διάγνωση της ασθένειας που οφείλεται στον Covid-19. Άλλες εξετάσεις χρειάζονται. Το υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας, νεφρών ουροδόχου κύστεως και θυρεοειδούς, που μπορεί να εκτελεστεί με αυτό το μηχάνημα δίνει πληροφορίες για την κατάσταση και τη διάγνωση παθήσεων των ενδοκοιλιακών σπλάχνων, του ουροποιητικού ,του έσω γεννητικού συστήματος και του θυρεοειδούς αδένος. Μόνον επικουρικά θα μπορούσε να προσφέρει στοιχεία και πληροφορίες για κάποιον πάσχοντα ασθενή από τον ιό, για την υπόλοιπη κατάσταση της υγείας του και όχι για την διάγνωση της νόσου.. Απορώ δε πως το Γενικό Νοσοκομείο Άργους, που όντως διαθέτει σοβαρό τεχνολογικό εξοπλισμό, έχει ανάγκη αυτού του μηχανήματος.
4. Τον τελευταίο καιρό πληροφορηθήκαμε ότι στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου δωρήθηκε από ιδιώτη μέσω του Δήμου Ερμιονίδας ένα isobox που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση υπόπτων κρουσμάτων.
Δεν το έχουν ανάγκη άραγε αυτό το μηχάνημα οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου ,έστω και επικουρικά, για την εξέταση των ασθενών? Τι είδους εξετάσεις θα γίνονται λοιπόν σε αυτό τον χώρο (isobox) ?
5. Επι πλέον κατά πληροφορίες μου επίσης τους τελευταίους 2-3 μήνες στο Κέντρο Υγείας δεν εκτελούνται ούτε απλές ακτινογραφίες θώρακος λόγω βλάβης κάποιου μηχανήματος, το οποίο πρόκειται να αντικατασταθεί. Σημειωτέον ότι η απλή ακτινογραφία θώρακος, είναι εκ των ων ουκ άνευ, για τη διαγνωστική επιβεβαίωση φλεγμονωδών καταστάσεων των πνευμόνων και δη της πνευμονίας που προκαλεί ο Covid-19
6. Από ό,τι γνωρίζω επίσης στο τέλος του προηγούμενου έτους αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης ο μοναδικός μικροβιολόγος γιατρός κ. Μανώλης Μαχαίρας και έκτοτε κάποιες βιοχημικές εξετάσεις εκτελούνται από τις παρασκευάστριες του εργαστηρίου, υπό την επίβλεψη γιατρού Μικροβιολόγου από το Ναύπλιο και η οποία επισκέπτεται το Κ.Υ. Κρανιδίου μια φορά την εβδομάδα.
7. Η Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου σήμερα, ασκείται κ του μακρόθεν από τον Δ/ντή, που έχει οριστεί, Παθολόγο ιατρό του Κ.Υ. ο οποίος από ετών βρίσκεται αποσπασμένος στο Νοσοκομείο Ναυπλίου και ο οποίος και αυτός επισκέπτεται το ΚΥ Κρανιδίου μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να ασκεί τα διευθυντικά του καθήκοντα..
8. Τα παραπάνω συνθέτουν με τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό που θα μπορούσα να δώσω μια εικόνα πλημμελούς όσο και απαράδεκτης λειτουργίας του ΚΥ Κρανιδίου και μάλιστα εν μέσω αυτής της σοβαρής μάστιγας,της πανδημίας που σκορπίζει τρόμο και θάνατο.
Διερωτώμαι λοιπόν επειδή υπήρξα και γιατρός – διευθυντής του ΚΥ Κρανιδίου επί σειρά ετών αλλά και δήμαρχος του Δήμου Κρανιδίου και μετέπειτα του Δήμου Ερμιονίδας, τι τέλος πάντων συμβαίνει με το Κ.Υ. Κρανιδίου και βρίσκεται σήμερα σε αυτή την κατάσταση;
Θεωρώ βέβαιο ότι ο Υπουργός Υγείας δεν γνωρίζει τα συμβαίνοντα και εν μέσω βέβαια των μεγάλων ευθυνών και του φόρτου εργασίας του, ασφαλώς είναι καιρός να τα πληροφορηθεί και να επιληφθεί αυτού του σοβαρού θέματος.
9. Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κος Γιάννης Γεωργόπουλος είναι ενήμερος ;

Οι προτάσεις μου :
• να επανέλθουν άμεσα στις θέσεις τους οι αποσπασμένοι γιατροί του Κ.Υ και τυχόν λοιπό προσωπικό.
• Να τοποθετηθούν άμεσα Μικροβιολόγος γιατρός και Ακτινολόγος γιατρός
• Να επανέλθει ο «δανεισθείς» υπερηχογράφος και να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των κατοίκων της Ερμιονίδας από Ακτινολόγο γιατρό ή άλλον εξειδικευμένο προς τούτο γιατρό .
• Να οριστεί διευθυντής του Κ.Υ. (επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνος ) ιατρός παθολόγος η γενικός γιατρός που θα εργάζεται καθημερινά αλλά και θα εφημερεύει στο Κ.Υ.
και τέλος
• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιληφθεί του σοβαρού αυτού θέματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ