Στις «πολύ δύσκολες συνθήκες» που αντιμετώπισε το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και ο ίδιος κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε καταυλισμούς Ρομά και προσφύγων αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Αποκάλυψε μάλιστα πως υπήρξαν ακόμα και απειλές κατά της ζωής ανθρώπων αλλά και επιθέσεις.
«Να πω για την αμεσότητα. Η αμεσότητα είναι πολύ σημαντική. Στο Κρανίδι πήγαμε την ίδια μέρα όταν ενημερωθήκαμε για τον πολύ δύσκολο να ελεχθεί πληθυσμό, πρέπει να το πω εδώ. Πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιθέσεις εναντίον του προσωπικού του ΕΟΔΥ, με απειλές για τη ζωή των ανθρώπων, με πράγματα που δεν λέγονται μπροστά στην κάμερα και πήγαμε εκεί και μιλήσαμε μαζί τους, μιλήσαμε με τους εκπροσώπους τους, δώσαμε αγώνα να μας εμπιστευτούν», είπε χαρακτηριστικά.
«Άρα η αμεσότητα και η αλληλεγγύη είναι καταλυτικοί παράγοντες στην επιτυχία αντιμετώπισης της επιδημίας στη χώρα. Μας έχει βοηθήσει πιστεύω η ανθρώπινη προσέγγιση και η αμεσότητα» είπε ο κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.
«Πρέπει να συνεργαστεί ο κόσμος, πρέπει να συνεργαστούν οι υγειονομικοί, πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Αρχίζει το ραμαζάνι σήμερα, σεβόμαστε τις θρησκευτικές ελευθερίες των ανθρώπων αλλά οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρηθούν αυστηρά» επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.
«Έχουμε τους Ρομά οι οποίοι μπορεί να ζουν σε κάποιες άσχημες συνθήκες υγιεινής, οι πρόσφυγες ακόμα περισσότερο. Πρέπει να θυμηθούμε τα πρωτόκολλα υγιεινής σε αυτούς τους χώρους. Πρέπει να αναγνωρίσουμε έγκαιρα μία περίπτωση» συμπλήρωσε.
Χαρδαλιάς: Από την πρώτη στιγμή δίπλα σε Ρομά και πρόσφυγες
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε: «Η πραγματική εικόνα είναι ότι από την πρώτη στιγμή υπήρχαν ιδιαίτερα ζητήματα σε ομάδες ανθρώπων που έχουν μάθει να ζουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως οι αγαπημένοι μας συμπολίτες οι οποίοι είναι Ρομά, με συγκεκριμένες αντιλήψεις, με συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης, με συγκεκριμένες αγωνίες και ανησυχίες. Όλα αυτά θα δημιουργούσαν μεγάλα και μικρά προβλήματα. Όμως ήμασταν εκεί από την πρώτη στιγμή, σε κάθε συνοικισμό των Ρομά. Ήμασταν δίπλα τους, σταματήσαμε την εξάπλωση του ιού στις περιπτώσεις που είχαμε στη Ριτσώνα, τη Μαλακάσα».
«Υπάρχει ένας μηχανισμός, ένα κράτος που πίσω και γύρω από όλους αυτούς δημιουργεί μία ομπρέλα προστασίας. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι. Προσπαθούμε σε δύσκολες καταστάσεις και με ένα περιβάλλον παγκόσμιο το οποίο δείχνει ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή, είναι προσωπικό στοίχημα του καθενός», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.