ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου εκπέμπουν SOS: «Θα κάνουμε 2-3 χρόνια για να συνέλθουμε…»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:44:00 π.μ. | | |
Οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου εκπέμπουν SOS: «Θα κάνουμε 2-3 χρόνια για να συνέλθουμε…»
Στο σημείο μηδέν βρίσκεται φέτος ο τουριστικός κλάδος, με τα ξενοδοχεία να εκπέμπουν σήμα κινδύνου, λόγω του κορωνοϊού. Στις τάξεις των τουριστικών επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, που προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και την μεγάλη οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, από τα 10.000 εποχιακά ξενοδοχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, περίπου 3.000 δεν θα μπουν στον κόπο να ανοίξουν φέτος, αφού η οικονομική ζημιά που έχει ήδη προκληθεί, δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με κανένα από τα, εξαγγελθέντα μέτρα.

Τον τόνο δίνει ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, που μίλησε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο. Η έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Πελοπόννησο, δεν ήταν φέτος καθόλου καλή. Η περιοχή μας έχει υψηλή ζήτηση από μαθητικό και συνεδριακό τουρισμό κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αλλά, αυτό το χρονικό διάστημα, τα ξενοδοχεία της Πελοποννήσου, έχασαν το 20 - 30% των ετήσιων εσόδων τους, λόγω του κορωνοϊού, καθώς υπήρξαν ακυρώσεις εκδρομών στο 100%.

Μπροστά μας όμως, έχουμε μια ακόμα πιο δύσκολη περίοδο, λέει ο κ. Μαρινάκος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, τα ξενοδοχεία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν, περί τα τέλη Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, θα γίνει μια προσπάθεια να προσελκύσουμε μέρος του διεθνούς τουρισμού, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και εν μέρει για τον Σεπτέμβριο.

Ολα, όμως, θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τις πολιτικές χρηματοδότησης που θα υλοποιήσει, πάντα με γνώμονα την προσέλκυση διεθνούς τουρισμού που είναι ο «τροφοδότης» του κλάδου.

Κατά τον κ. Μαρινάκο, οι πληρότητες των ξενοδοχείων, που θα σημειωθούν εκείνη την περίοδο, θα είναι εξαιρετικά χαμηλές και δεν πρόκειται να αντισταθμίσουν με τίποτα, τα λειτουργικά έξοδα των μονάδων φιλοξενίας.

Ως εκ τούτου, από τις 10.000 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, περίπου 3.000 σκέφτονται πολύ σοβαρά αν θα ανοίξουν φέτος ή όχι.
Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά των τουριστικών μονάδων στην Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα.

Οι μεγάλες αλυσίδες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, θα ακολουθήσουν μια διαφορετική τακτική. Επειδή λειτουργούν με οικονομίες κλίμακας, θα λειτουργήσουν κάποιες από τις μονάδες τους, για να καλύψουν τις πληρότητες σε ποσοστό ακόμα και 100%, και να απορροφήσουν έτσι, πιο εύκολα τους κραδασμούς της κρίσης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Γι' αυτό, κατά τον κ. Μαρινάκο, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς του τουρισμού, θα πρέπει να δουν έστω και την τελευταία στιγμή, τι κίνητρα θα δώσουν για τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού.

Οπως είπε ο κ. Μαρινάκος, σε πανελλαδική κλίμακα, ο εγχώριος τουρισμός δεν ξεπερνά σε τζίρο το 10% των ξενοδοχείων. Ομως, η Πελοπόννησος, λόγω της εγγύτητας στην πρωτεύουσα, της εύκολης, ασφαλούς και οικονομικής πρόσβασης, προσελκύει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εγχώριου τουρισμού, μέχρι και 25%.

Αρα, αν υπάρξει η κατάλληλη κινητροδότηση, ώστε περισσότεροι Ελληνες να κάνουν φέτος καλοκαιρινές διακοπές, τότε τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου, μπορούν να ελπίζουν σε ένα τουριστικό ρεύμα, που θα τις στηρίξει στις δύσκολες στιγμές που έρχονται, τόνισε ο κ. Μαρινάκος.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο εγχώριος τουρισμός, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αντισταθμίσει τις μεγάλες απώλειες του διεθνούς τουρισμού.

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει, ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει φέτος, τη φλόγα του τουρισμού αναμμένη. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να προσφέρει γενναία στήριξη στις επιχειρήσεις του κλάδου, που τροφοδοτεί γενναία κάθε χρόνο το ΑΕΠ της χώρας.

Το άνοιγμα των επιχειρήσεων, φέτος έχει πάει πολύ πίσω, προς τα τέλη Ιουνίου, ενώ την ίδια στιγμή, οι πολιτικές επιδομάτων και η αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων, δεν μπορούν να είναι αέναες και βιώσιμες για κανέναν.

Αρα, η κυβέρνηση θα πρέπει κατά τον κ. Μαρινάκο, να δει άμεσα το ζήτημα της παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, για να διευκολύνει την επανεκκίνησή τους και αυτές με τη σειρά τους, να στηρίξουν την απασχόληση και τα έσοδα του κράτους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ