Του Τόλη Κοϊνη
Ο σοβαρός αυτός επιστήμων, δεν μας λέει ποιοι ήταν αυτοί οι φιλελεύθεροι δημοκράτες;
Έχουμε την τύχη να ζούμε στην πόλη που τότε ήταν πρωτεύουσα… Πολλά από τα σημεία του δράματος έχουν μείνει ανέπαφα … Στα μέρη αυτά διέπρεψαν οι «φιλελεύθεροι δημοκράτες» που αντιπολιτεύτηκαν τον Καποδίστρια.
Σήμερα, θα σταθούμε στο κτίριο του Βουλευτικού.
Τέτοιες ημέρες, Μάϊος, το 1834. Κυβέρνηση που συμμετέχουν αυτοί οι «φιλελεύθεροι δημοκράτες» με επικεφαλής τον πιο τενεκέ της παρέας τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Στο Βουλευτικό δικάζονται δυο από τους κορυφαίους του αγώνα … δεν ήταν «φιλελεύθεροι δημοκράτες» κατά τους διανοούμενους της δεκάρας που έχει μαζέψει η κυρά Γιάννα… Καταδικάζονται χωρίς αποδείξεις ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας…
Το δικαστήριο δεν αποτελείται από επαγγελματίες δικαστές, αλλά από αριστίνδην διορισμένους, διαλεγμένους από τις τάξεις των Αντικαποδιστριακών. Ούτε λόγος για ενόρκους… τόσο φιλελεύθερα και δημοκρατικά…
Σε κάποια στιγμή διασχίζει την πλατεία του Πλατάνου – νυν Συντάγματος- ένας μασκαράς των σκυλιών … ντυμένος με μια ωραία στολή με επωμίδες με κροσσάκια – δεν ήταν οι βάτες της μόδας τότε- περικυκλωμένος από χωροφύλακες οπλισμένους με μπαγιονέτες (μετά τις είπαν ξιφολόγχες).
Αυτός ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και είχε ντυθεί έτσι γιατί έτσι άρεσε στους Βαυαρούς. Εισήλθε στο Βουλευτικό και πήγε να επιβάλλει την σωστή διαδικασία. Σκεφθείτε σήμερα να έμπαινε ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο ή στο ΣτΕ, την ώρα που δικάζουν και να τους πει τι να κάνουν !!!!
Αυτόν τον λεβέντη δεν το πέταξε έξω από την Κυβέρνηση ο Μαυροκορδάτος… δεν είχε δικαίωμα… ήταν τόσο δημοκρατική και φιλελεύθερη !!! Έπρεπε να πάρει άδεια από την Αντιβασιλεία, η οποία με την σειρά της έδινε λόγο μόνο στον Βασιλιά της … Βαυαρίας.
Βέβαια, στο τέλος του αγώνα πάντα νικάνε οι Εγγλέζοι. Επενέβη ο Εγγλέζος Αντιπρέσβης, ο κ. Ντώκινς, και αποκατέστησε τα πράγματα … Βλέπετε ότι οι «φιλελεύθεροι και δημοκρατικοί», κατά την Επιτροπή της κυρά Γιάννας, υπακούουν στην ισχυρότερη οικονομικά ιμπεριαλιστική δύναμη…
Συνάπτω και το πορτραίτο του … για να δικαιολογήσω τον ισχυρισμό «μασκαράς» Όλα αυτά τα παράσημα δεν τα πήρε στους πολέμους … στη διάρκεια του 21 σπούδαζε στην Γερμανία… η μόνη αντιστασιακή δρατηριότητα που επικαλέσθηκε ήταν μια επίσκεψη στον γηραιό Γκαίτε … για να πει κάποια καλή κουβέντα για τον αγώνα