ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Συνεχίζεται η γενοκτονία των θαλάσσιων χελωνών στον Αργολικό Κόλπο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:04:00 μ.μ. | | |
Συνεχίζεται η γενοκτονία των θαλάσσιων χελωνών στον Αργολικό Κόλπο (βίντεο)
Σε νεκροταφείο θαλασσίων χελωνών έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα ο Αργολικός κόλπος καθώς σχεδόν καθημερινά ξεβράζονται νεκρές θαλάσσιες χελώνες.

Σήμερα εντοπίσθηκε μια ακόμη άτυχη χελώνα στο ύψος του Υπουργείου Συγκοινωνιών στην παραλιακή Ναυπλίου Νέας Κίου.

Από τι πεθαίνουν οι θαλάσσιες χελώνες

Ο πραγματικός συνολικός αριθμός των νεκρών χελωνών είναι άγνωστος, δεδομένου ότι σε μία χώρα όπου η ακτογραμμή  ξεπερνάει τα 18.000 χλμ., η πλειονότητα των εκβρασμών γίνεται σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες ακτές με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εκβρασμοί να μη γίνονται ποτέ αντιληπτοί, ιδίως εκτός της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των νεκροψιών που διενεργήθηκαν στις χελώνες που εντοπίστηκαν νεκρές, στο σύνολο σχεδόν των περιστατικών καταγράφηκαν σημάδια ανθρώπινης επίδρασης (σημάδια από παλαιότερες προσκρούσεις με σκάφος, κομμάτια πλαστικού και αλιευτικών εργαλείων στο στομάχι και το γαστρεντερικό σύστημα, κ.α.).
Ωστόσο, ενώ η άμεση ανθρωπογενής επίδραση δεν προκάλεσε τον θάνατο των θαλάσσιων χελωνών, τo σίγουρο είναι ότι η πλαστική ρύπανση έχει σημαντικό και αυξανόμενο ρόλο στις θανατώσεις αυτών των χαρισματικών ζώων, που κατάφεραν να επιβιώσουν στις θάλασσές μας για χιλιάδες χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από  16 περιστατικά εκβρασμού, 8 χελώνες ήταν του είδους Caretta caretta και 8 ήταν πράσινες χελώνες Chelonia mydas, ένα είδος θαλάσσιας χελώνας που συνήθως προτιμάει θερμότερα νερά. Και από τα δύο είδη οι χελώνες ήταν διαφόρων ηλικιών, μεγεθών και φύλων.

Οι πληθυσμοί αυτών των 2 ειδών θαλάσσιας χελώνας μειώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς στην υπόλοιπη Μεσόγειο, ενώ οι ελληνικές θάλασσες ακόμα στηρίζουν σημαντικά οικοσυστήματα για αυτές, καθώς εδώ ζουν μεγάλο μέρος της ζωής τους, βρίσκουν τροφή και χώρο αναπαραγωγής.
Η εμπλοκή θαλάσσιων χελωνών σε αλιευτικά εργαλεία συχνά καταλήγει σε τραυματισμό ή πνιγμό τους. Συγκρούσεις χελωνών με ταχύπλοα σκάφη αναφέρονται ιδιαίτερα κοντά στις παραλίες ωοτοκίας και προκαλούν τραυματισμούς και θανάτους των ζώων. Εκβρασμοί σκόπιμα θανατωμένων ζώων αναφέρονται κάθε χρόνο από διάφορες περιοχές.

Το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ενεργοποιείται σε περιπτώσεις αναφορών για τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες ή εκβρασμού νεκρών ζώων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης σε συνεργασία με τα λιμεναρχεία, αλιείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες και συλλόγους.

Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, μεταφέρονται τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα από όλη την Ελλάδα. Μετά την αποθεραπεία τους, περίπου 50 θαλάσσιες χελώνες το χρόνο επανεντάσσονται στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ