ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:39:00 μ.μ. | | |
Το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο
(Δημήτρης Καρούντζος Μηχ/γος-Ηλ/γος Μηχανικός ΕΜΠ Msc,
Πρώην μέλος της Δ.Ε. ΤΕΕ Πελοποννήσου και Αντιπρόεδρος αυτής)

Φίλες και φίλοι, με την ιδιότητά μου του Αντιπροέδρου της Δ.Ε. του ΤΕΕ Πελοποννήσου, αλλά και θεσμικού υπευθύνου των Επιτροπών Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την Πελοπόννησο, μετείχα στη σύσκεψη φορέων πού είχε καλέσει ο εκλεγμένος ήδη Περιφερειάρχης και αγαπητός μου Παναγιώτης Νίκας, στην Αργολίδα.

Μέσα σε ένα κείμενο πού του παρέδωσα τότε, υπήρχε και το κεφάλαιο του Φυσικού Αερίου, ως εξής:

«Με αφορμή την εκκίνηση του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα τροφοδοτήσει την Μεγαλόπολη μέσω Κορίνθου, το ΤΕΕ Πελοποννήσου απέστειλε προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ το αρ. πρωτ. 1204/5-8-2013 έγγραφό του με το οποίο ζητούσε να ενταχθούν πόλεις της Πελοποννήσου, και ειδικότερα η Κόρινθος με το Λουτράκι, το Άργος μέ το Ναύπλιο, η Τρίπολη με την Μεγαλόπολη και η Καλαμάτα στις πόλεις πού θα έχουν το δικαίωμα να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, έτσι όπως έχει ήδη συμβεί και με άλλες πόλεις της χώρας, απ’ όπου διήλθε το κεντρικό δίκτυο τροφοδοσίας.

Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και σχετική επικοινωνία τηλεφωνική αλλά και εγγράφων, το ΤΕΕ Πελοποννήσου ανταποκρίθηκε πλήρως, αποστέλλοντας όλα τά στοιχεία πού ζήτησε η ΔΕΠΑ, στην οποία είχε προωθηθεί το σχετικό αρχικό μας αίτημα, με τό από 4/3/2014 έγγραφό μας.

Η ΔΕΠΑ, ως αρμόδια διαχειρίστρια του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έπρεπε να εισηγηθεί σχετικά προς το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ενταχθούν οι πόλεις της Πελοποννήσου πού προαναφέραμε στο δικαίωμα χρήσης φυσικού αερίου, μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων

Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε το όποιο αποτέλεσμα έχει προκύψει.

Απλά, μείναμε στις εξαγγελίες του Υπουργού, για κατασκευή κάποιων έργων πού περιγράφηκαν ως έργα σε χιλιομετρική και κτιριακή βάση και όχι ως συγκεκριμένα.

Συγκεκριμένη και στοχευμένη θα ήταν η προετοιμασία για τον διαγωνισμό ανάδειξης παρόχου, ο οποίος θα προχωρούσε σε διανομή μέσω δικτύου και συνδέσεις με ενδιαφερόμενους, όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Θεωρούμε κομβικό για την ανάπτυξη και την οικονομία της περιφέρειάς μας το γεγονός ένταξής μας στο δικαίωμα χρήσης φυσικού αερίου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η προαναφερόμενη διαδικασία, το συντομότερο δυνατόν».

Ήδη μας είχε προβληματίσει το γεγονός της απόφασης της ΡΑΕ το 2012, πού θεωρούσε την Πελοπόννησο κορεσμένη περιοχή για την ανάπτυξη ΑΠΕ και της αφαιρούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ περί τά 1,3 MW από ΑΠΕ, με μέση αξία επένδυσης άνω του 1,5 δίς ευρώ.

Ήδη ξέραμε ότι πλησίαζε το τέλος του λιγνίτη και ότι αργά ή γρήγορα, το ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης όδευε προς μείωση της αξίας του.

Οι όποιες μεγαλοστομίες της προηγούμενης αρχής ότι θα έκανε την Πελοπόννησο «Ενεργειακό κόμβο», ακούγονταν περίεργα στα αυτιά όσων από εμάς γνώριζαν ή διάβαζαν σωστά το μέλλον της Περιφέρειάς μας, στον τομέα αυτό.

Τον Μάρτιο του 2014 επιμελήθηκα και απεστάλησαν στη ΔΕΠΑ, μέσω του ΤΕΕ Πελοποννήσου, όλα τά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των πόλεων της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένης και της Καλαμάτας, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία ένταξής τους στην τροφοδοσία τους με Φυσικό Αέριο.

Σήμερα μάθαμε ότι η ΔΕΠΑ, θα προχωρήσει σε προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ, πού εξαιρεί την Πελοπόννησο από τον μέλλοντα σχεδιασμό της.

Η ΔΕΠΑ όμως, από το 2014 έως σήμερα, γιατί, ενώ ήσαν όλα έτοιμα, δεν προχώρησε σε ένταξη των Πόλεων Κορίνθου, Άργους, Ναυπλίου, Τριπόλεως, Καλαμάτας και Σπάρτης;

Επειδή αυτή η ιστορία έχει και τά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, (δηλαδή τά «μυστικά» της), για τους γνωρίζοντες και τη γνώση και εμπειρία κατέχοντες, για το λόγο αυτό και παρέδωσα τότε στον αγαπητό Παναγιώτη Νίκα το παραπάνω κείμενο.

Ειρήσθω εν παρόδω, κοινωνοί όλων των παραπάνω ενεργειών, σε γενικές γραμμές, ήσαν εκτός των άλλων και ο νύν Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας και αγαπητός μου συνάδελφος, Θοδωρής Βερούτης, και οι Πρόεδροι των Νομαρχιακών επιτροπών των Νομών, του ΤΕΕ εκτός της Δ.Ε. και της Προέδρου μας Χαρίκλειας Τσόλη .

Γνώμη μου είναι ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή και συγκυρία, έχει σημασία όχι τόσο το γεγονός ότι ο κ. Περιφερειάρχης δέσμευσε το ποσό των 20.000.000 για το σκοπό του Φυσικού Αερίου, όχι η προσφυγή της ΔΕΠΑ, (πού δεν γνωρίζουμε τι αιτιάσεις προβάλλει), αλλά η στοχευμένη πλέον μεθόδευση ενεργειών, (κυρίως διοικητικών), ώστε να μην βρεθεί η Πελοπόννησος «εκτός νυμφώνος».

Λίγο πολύ πάντως, η όλη εξέλιξη «έδειχνε», με βάση και τά (μη) γεγονότα των προηγούμενων χρόνων, ως αναμενόμενη, στα μάτια μου.

Δεν αρκεί σήμερα μόνο ο πολιτικός λόγος. Επειδή αυτός πρέπει να συνοδεύεται πρώτα από τεκμηρίωση.

Και επειδή το ΤΕΕ με την επιμέλειά μου και τη σύμφωνη γνώμη της Δ.Ε. και της Προέδρου της αλλά και των προέδρων των Νομών έχει ήδη προβεί στα παραπάνω, εκτιμώ ότι η βάση υπάρχει, τά έγγραφα και οι ενέργειες υπάρχουν και έχουν γίνει, το υλικό πού έχει αποσταλεί στην ΔΕΠΑ είναι τεκμηριωμένο κατ’ αρχήν, εμείς ακόμη υπάρχουμε, (με την ευχή όλων σας), είναι νομίζω καλή η συγκυρία, (εκτός από κρίσιμη), ο αγαπητός μου Παναγιώτης Νίκας να προχωρήσει σε πράξη την συμπλήρωση της τεκμηρίωσης, όπως νομίζω ότι επιβάλλεται, και όσοι το επιθυμούμε να τον πλαισιώσουμε ώστε να το πραγματοποιήσουμε, γιά να επιτευχθεί ο στόχος.

Διαβλέπω δε, σέ βάθος χρόνου την Πελοπόννησο, από ενεργειακό κόμβο πού συνέβαλλε στον εξηλεκτρισμό της χώρας λόγω της Μεγαλόπολης, να τείνει σε υποβιβασμό αυτού του ρόλου της.

Και αυτό νομίζω ότι δεν θα αρέσει σε κανέναν μας.

Ναύπλιο 11-5-2020
Δημήτρης Καρούντζος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ