ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:03:00 μ.μ. | |
Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας
«Το να ζεις με βιώσιμο τρόπο σημαίνει να μπορείς να κάνεις περισσότερα και καλύτερα πράγματα με λιγότερους πόρους.»

Του Γιώργου Χατζόπουλου

Οι Παγκόσμιες Ημέρες έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας πάνω σε σοβαρά ζητήματα. Ωστόσο, έχουν οριστεί τόσες πολλές και αλλόκοτες ίσως, που έχουμε φτάσει να τις θεωρούμε ανούσιες. 

Μια τέτοια ανούσια μέρα θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε και την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας, που είναι τη Πέμπτη 18 Ιουνίου. Όμως μόνο τέτοια δεν είναι. Η βιώσιμη γαστρονομία έχει να κάνει τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος όσο και με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Κύριος στόχος της είναι η αειφόρος ανάπτυξη της γαστρονομίας ως προς τη σπατάλη και τον όγκο απορριμμάτων τροφής, την ασφάλεια τροφίμων, την θρέψη και διατροφή, τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, τη σωστή διαχείριση πρώτης ύλης, την αγροτική ανάπτυξη και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σε τοπικό επίπεδο απαραίτητο είναι να αφυπνίσουμε τους πολίτες ως προς τη σπατάλη και τον όγκο απορριμμάτων τροφής, να αναπτυχθούν δράσεις τέτοιες που να αναδείξουν τον τρόπο που η τοπική γαστρονομία μπορεί να συνδυαστεί με το τουριστικό δυναμικό ενός προορισμού ή μιας ιδιωτικής επιχείρησης και να δημιουργήσει ένα επιτυχημένο τουριστικό προϊόν. Η Αργολίδα παρά τις πολλές δυνατότητες που της παρέχει η τοπική κουζίνα, τα διάφορα είδη τοπικών προϊόντων που παράγονται σε όλη την περιοχή, τα ήθη και τα έθιμα της που συνδέονται με τη γαστρονομία και την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της, δεν έχει αξιοποιήσει επαρκώς αυτά τα πλεονεκτήματα.

Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν οι «Γαστρονομικές Κοινότητες» μια προσπάθεια που έχει ως στόχο να αναδείξει την γαστρονομία σε τοπικό επίπεδο, δημιουργώντας μια γαστρονομική ταυτότητα μέσα από τη συνεργασία επαγγελματιών της κάθε περιοχής (αγροτικό τομέα - μεταποίηση – εστίαση – φιλοξενία) με στόχο την καταγραφή της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς του κάθε τόπου και τη σύνδεση της με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Δράσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν μέσα από την συνεργασία του Δήμου με τις Τοπικές Επιχειρήσεις και τους παραγωγούς είναι:

- Έκθεση προϊόντων όπως ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, μέλι, κρασί, γαλακτοκομικά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά, αρωματικά, βότανα, τυροκομικά, φρούτα και λαχανικά.

- Ξεναγήσεις, ενημερώσεις και γευσιγνωσίες στα οινοποιεία της περιοχής και στα διάφορα εργαστήρια παραγωγής ζυμαρικών, γλυκών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων.

- Παρουσιάσεις και επιτόπου παραγωγή ή παρασκευή παραδοσιακών αλλά και νέων προϊόντων από ντόπιες νοικοκυρές και ειδικούς.

- Δημιουργικούς σχεδιασμούς πιάτων με έμφαση στα τοπικά μας προϊόντα και παρασκευή ροφημάτων και κοκτέιλ με χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων.

- Την επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων όπως «γκόγκες», «χυλοπίτες» λικέρ, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, νέων προϊόντων όπως σαπούνια και καλλυντικά.

- Παιδικό εργαστήρι τοπικής κουζίνας

- Η ενεργή συμμετοχή στις αγροτικές ασχολίες συνδυάζει το πάντρεμα του μόχθου με την απόλαυση. Το μάζεμα της ελιάς και της μεταφοράς σε κάποιο παραδοσιακό ελαιοτριβείο για την παραγωγή του πολύτιμου ελαιόλαδου.

- Η διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ή τσίπουρου.

- Η συγκομιδή εποχιακών φρούτων, βοτάνων, οπωροκηπευτικών, κ.λ.π.

- Κτηνοτροφικές εργασίες

- Η μελισσοκομία είναι δραστηριότητα που μας γεμίζει με ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Πιστεύω ότι μια βιώσιμη και αειφόρος γαστρονομία , μία γαστρονομία που επιδεικνύει σεβασμό στο περιβάλλον και την ίδια την πρώτη ύλη, διατηρεί τη ζωντάνια της και αναδεικνύει τη γεύση της.

Ο Δήμος Ναυπλιέων με τις απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές του, έχει τη θέληση να μετατρέψει το όραμα σε πραγματικότητα αναδεικνύοντας με όλους τους τρόπους μία γαστρονομία που θα βασίζεται στους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις και μία τουριστική ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση, σεβασμό στη ζωή και δράσεις ευαισθητοποίησης των νέων με στόχο «ευημερούσες οικονομίες και ανθεκτικές τοπικές κοινωνίες».

Ας μετατρέψουμε το Δήμο μας σε μια «βιώσιμη γαστρονομική κοινότητα»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ