ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Ανδριανός στη Βουλή για το αγροτικό νομοσχέδιο: Η πρωτογενής παραγωγή είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:31:00 μ.μ. | | |
Ανδριανός στη Βουλή για το αγροτικό νομοσχέδιο: Η πρωτογενής παραγωγή είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο, το οποίο εισφέρει πολλές και σημαντικές θετικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής στον τόπο μας.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που διορθώνει λάθη, καλύπτει κενά, δημιουργεί χρήσιμα, απαραίτητα θεσμικά εργαλεία και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στήριξης του Έλληνα παραγωγού επικαιροποιώντας υφιστάμενες ρυθμίσεις και διατάξεις.

Κι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που πέρα από τα γνωστά και σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί μας – όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές παραγωγού όπως στο ελαιόλαδο και την ελιά φέτος, αλλά και άλλα απαράδεκτα που συμβαίνουν στο εμπόδιο του λαδιού, για παράδειγμα το ελαιόλαδο το πουλάει ο παραγωγός με το κιλό ενώ στον καταναλωτή φτάνει ως λίτρο. Ο καταναλωτής λοιπόν αγοράζει ένα λίτρο, ο παραγωγός όμως πουλάει ένα κιλό. Τη διαφορά αυτή κάποιος την καρπώνεται, και πάντως σίγουρα όχι ο παραγωγός. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δείτε, όπως πρέπει να δείτε και μια άλλη αδικία. Πουλάει ο παραγωγός έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξέρουμε πολύ καλά ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει μέχρι 8 γραμμές οξύτητα, όμως βλέπουμε διαφορετικές τιμές στις 4-5 γραμμές, ενώ είναι έξτρα παρθένο και διαφορετικές στις 8 γραμμές. Προφανώς κάποιοι αγοράζουν όχι έξτρα παρθένο, αλλά παρθένο ελαιόλαδο, το αναμειγνύουν, ρίχνουν τον μέσο όρο της οξύτητας και έχουν προφανώς αυτοί μεγάλο κέρδος. Πρέπει να το δείτε γιατί σίγουρα όλο αυτό το σύστημα είναι εις βάρος των παραγωγών.

Επίσης, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ολοένα και συχνότερες αλλά και οξύτερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να προσθέσει κι αυτή νέες επιβαρύνσεις, όπως βεβαίως επιβαρύνονται πολλές επαγγελματικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα, σε ολόκληρη την κοινωνία όπως ο τουρισμός και η εστίαση.

Αναφέρω για παράδειγμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους παραγωγούς που πωλούν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές εκτός του νομού παραγωγής και επλήγησαν έντονα και ασύμμετρα από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Αργολίδα. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που θίξαμε και θέλω να επισημάνω ότι προς τιμήν σας κ. Υπουργέ, σκύψατε σε αυτούς τους παραγωγούς και ανακοινώσατε τη δέσμευση 14 εκ. ευρώ για αποζημιώσεις σ’ αυτούς τους παραγωγούς. Είναι μια αδικία η οποία διορθώνεται, και απ’ ό,τι μας έχετε ενημερώσει είναι περίπου 1.500 ευρώ στον καθένα παραγωγό

Επίσης, στηρίζετε βεβαίως μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν τους κτηνοτρόφους – 4 ευρώ ανά ζώο – καθώς και για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί ανθέων, όπως στην Αργολίδα που έχουμε σημαντικούς παραγωγούς. Ήδη ανακοινώσατε ότι θα αποζημιωθούν με 2.500 ευρώ το στρέμμα αυτοί που παράγουν άνθη σε θερμοκήπια και με 1.250 ευρώ ανά στρέμμα όσοι παράγουν υπαίθρια.

Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στις προβλέψεις για την ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων και την αυστηροποίηση των σχετικών ποινών, ένα πρόβλημα που πλήττει έντονα τους Έλληνες παραγωγούς και η αποφασιστική αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι για όλους μας ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Είναι αλήθεια ότι με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις, τα φαινόμενα της ελληνοποίησης δεν τιμωρούνταν ποινικά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας πέρα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετώπιζαν να αισθάνονται όχι απλώς απροστάτευτοι, αλλά και αδικημένοι. Και ακούσαμε τα στοιχεία που καταθέσατε για την αύξηση της παραγωγής κατά 20% στη φέτα κατά την προηγούμενη περίοδο, όταν στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχαμε μείωση κατά 50 εκ. λίτρα στην παραγωγή γάλακτος. Και είχαμε μείωση και στις τιμές παραγωγού από 96 λεπτά το κιλό σε κάτω από τα 80 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την κτηνοτροφία, εκτός από τα προαναφερθέντα, σημαντική είναι και η παράταση της προθεσμίας για τις εγκαταστάσεις, αλλά και οι διευκολυντικές προβλέψεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, για το πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων, την αναγνώριση των σχολών επαγγελμάτων κρέατος, και ιδίως οι ρυθμίσεις για τα κτηνιατρικά φάρμακα.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν ακόμη οι προβλέψεις που αφορούν την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια που εξορθολογίζουν το υφιστάμενο πλαίσιο εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τους δύο μεγάλους στόχους αφενός της οικονομικής ανάπτυξης και αφετέρου της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αυτού του σημαντικότατου φυσικού πόρου για την πατρίδα μας.

Ξεχωριστά θέλω να σταθώ στη σύσταση του Εθνικού Μελισσοκομικού Μητρώου, ενός νέου θεσμικού εργαλείου που έχει ως σκοπό την καθιέρωση ενιαίου συστήματος καταγραφής, απογραφής και ταυτοποίησης όλων των μελισσοκόμων και του μελισσοκομικού κεφαλαίου της χώρας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα τόσο για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων του μελιού, όσο και για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την προστασία των μελισσοκομικού κεφαλαίου.

Τέλος θέλω να σταθώ στις ρυθμίσεις που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΛΓΑ με νομικό προσωπικό. Πρόκειται για μία κίνηση στη σωστή κατεύθυνση καθώς οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται συνεχώς και πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη στελέχωση από ειδικούς και εκτιμητές γιατί είναι απαραίτητοι για τη γρήγορη εκτίμηση των ζημιών που όλο και περισσότερο συμβαίνουν λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Μέσα στον είχαμε τις έκτακτες συνθήκες με τον καύσωνα που δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στην καρπόδεση σε ελαιόδεντρα και στα εσπεριδοειδή – αλλά και τον Απρίλιο λόγω παγετού δεν καρπόδεσαν οι βερικοκιές με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της πολύ μεγάλης απώλειας εισοδημάτων. Είναι λοιπόν απαραίτητη η επαρκής στελέχωση του ΕΛΓΑ, αλλά και η αλλαγή του κανονισμού, ο οποίος πρέπει να επικαιροποιηθεί και να δούμε τις νέες ασθένειες και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πρωτογενής παραγωγή – η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μελισσοκομία – είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Η προοπτική ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής είναι η προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής περιφέρειας.

Κι αυτό το κατέδειξε με τρόπο εμφατικό η κρίση της πανδημίας. Όσο περισσότερο ενισχύσουμε την ποικιλομορφία του παραγωγικού μας προτύπου – όσο περισσότερο για παράδειγμα ενισχύσουμε τη διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής, με την μεταποίηση, με τον τουρισμό – τόσο περισσότερο θα θωρακίσουμε την εθνική μας οικονομία συνολικά, αλλά και τις επιμέρους τοπικές οικονομίες από τους εκάστοτε κλυδωνισμούς.

Υπ’ αυτή την έννοια, η πανδημία είναι μεταξύ άλλων και μια αφορμή για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν αυτή τη συστηματικότερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πολλών και σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.

Ήδη, οι τοπικές κοινωνίες, η οικονομία μας σε όλους τους επιμέρους κλάδους της επέδειξε προσαρμοστικότητα ενώπιον των νέων συνθηκών και αναγκών.

Αυτή λοιπόν τη δημιουργική δύναμη των Ελληνίδων και των Ελλήνων, στην αγροτική παραγωγή όπως και στους υπόλοιπους σημαντικούς οικονομικούς τομείς, οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε, να την ενθαρρύνουμε και την ενισχύσουμε.

Με τα σημαντικότατα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφάλισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χώρα, με την αποτελεσματικότητα που μέχρι σήμερα επιδεικνύει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας, με τις θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε κάθε πεδίο της δημόσιας ζωής, στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, κάνοντας το καθήκον μας».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ