V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Αργολίδα: Λαμπροί εορτασμοί για τα 1.100 χρόνια από τη συνάντηση των Αγίων Πέτρου και Θεοδοσίου (βίντεο)

Αργολίδα: Λαμπροί εορτασμοί για τα 1.100 χρόνια από τη συνάντηση των Αγίων Πέτρου και Θεοδοσίου (βίντεο)
Με κάθε μεγαλοπρέπεια και παρουσία πλήθος πιστών εορτάστηκαν τα 1.100 χρόνια από τη συνάντηση των Αγίων Θεοδοσίου του νέου και ιαματικού και Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους στην ιστορική μονή του Αγίου Θεοδοσίου στο Παναρίτη του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα .

Η εορτασμοί ξεκίνησαν με τη συνάντηση των Ιερών Λειψάνων των δύο Αγίων της Αργολίδας στον ομώνυμο Ναό της Συναντήσεως , που βρίσκεται πριν το μοναστήρι.
Η υποδοχή των λειψάνων των Αγίων Πέτρου και Θεοδοσίου στον τόπο της Συναντήσεώς τους έγινε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Άρτης Καλλινίκου και Αργολίδος Νεκταρίου.
Στην υποδοχή παραβρέθηκαν και μάλιστα μετέφεραν τα ιερά λείψανα ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, οι Δήμαρχοι, Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος και Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος. Επίσης παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ του Δημου Ναυπλιέων Μαρία Ράλλη, ο Αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Αλέκος Λυκομήτρος, ο Αντιδήμαρχος Άργους Μυκηνών Νίκος Γκαβούνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Άργους Ανδρέας Σαρρής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παναριτίου, οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές, ενώ την πομπή συνόδευσε τμήμα της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων
Στη συνέχεια εψάλει Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινής χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αρτης Καλλινίκου. Η συνάντηση των δύο Αγίων στην περιοχή της Αργολίδας ,αποτελεί μία ιστορική στιγμή στα χρόνια της Ορθοδοξίας ,αλλά και για την εκκλησιαστική ιστορία της Μητροπόλεως Αργολιδας.
Σύμφωνα με το βιογράφο του, ο Θεοδόσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 862. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί και από μικρός μελετούσε χριστιανικά συγγράμματα. Όταν έμεινε ορφανός, σε νεαρή ηλικία, μοίρασε όλη του την περιουσία στους φτωχούς και ξεκίνησε την αναζήτηση ενός ησυχαστηρίου, στο οποίο θα συνέχιζε τη ζωή του με τον τρόπο που επιθυμούσε. Τα βήματα του τον έφεραν στα περίχωρα του Άργους. Στην περιοχή του σημερινού Παναριτίου βρήκε ένα ερημικό σημείο στο οποίο ξεκίνησε την ασκητική του ζωή.
Κάποια στιγμή είδε σε όραμα τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος του ζήτησε να χτίσει έναν ναό αφιερωμένο στο όνομα του. Ο Θεοδόσιος έκτισε κοντά στο μέρος που ασκήτευε, το ναό του Αγίου Ιωάννη.
Η δράση του αυτή, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, προκάλεσε τον φθόνο κάποιων. Αυτοί, θέλοντας να τον βλάψουν, τον συκοφάντησαν στον τότε Επίσκοπο Άργους, τον Άγιο Πέτρο. Ο Επίσκοπος πλανήθηκε από τα λόγια τους και αποφάσισε να διώξει τον Θεοδόσιο από την επαρχία του.
Η εκτέλεση αυτής της απόφασης όμως αναβλήθηκε επειδή εσπευσμένα ο Άγιος Πέτρος έφυγε για την Κωνσταντινούπολη. Όσο βρισκόταν στη Βασιλεύουσα, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πατριάρχης είδαν σε όραμα τον Θεοδόσιο. Πείστηκαν ότι έχει την χάρη του Θεού και η απόφαση για τη δίωξη του ακυρώθηκε.
Όταν ο Επίσκοπος Πέτρος επέστρεψε στο Άργος πήγε να συναντήσει τον Θεοδόσιο το 920 μχ. Ο μοναχός τον προϋπάντησε κρατώντας για θυμιατό στα χέρια το σκούφο του με κάρβουνα αναμμένα, χωρίς ωστόσο να καίγεται. Ο Πέτρος του ζήτησε συγνώμη και μετέφερε την παράκληση του Πατριάρχη, με την οποία του ζητούσε να προσεύχεται γι’ αυτόν.
Τόσο μεγάλη εντύπωση έκανε στον Επίσκοπο Πέτρο ο χαρακτήρας και η ευλάβεια του Θεοδόσιου, που μετά από λίγο καιρό τον χειροτόνησε Διάκονο και κατόπιν Ιερέα.
Ο Άγιος Θεοδόσιος ο Νέος συνέχισε το βίο του θαυματουργώντας, έως την ημέρα που ξεψύχησε, σε προχωρημένη ηλικία. Οι Χριστιανοί της περιοχής οι οποίοι τον λάτρευαν, τον έθαψαν μπροστά από το ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που ο ίδιος είχε χτίσει.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ