ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

«Τέχνες & Θέατρο»: Εικαστική έκθεση με 30 καλλιτέχνες στο ΧΕΝΙΑ Επιδαύρου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:31:00 μ.μ. | | |
«Τέχνες & Θέατρο»: Εικαστική έκθεση με 30 καλλιτέχνες στο ΧΕΝΙΑ Επιδαύρου
Ο Δήμος Επιδαύρου εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 στις 19.30 μ.μ., την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα: «Τέχνες και Θέατρο » στο ΧΕΝΙΑ Επιδαύρου.

Ο Δήμος Επιδαύρου μετά από πρόταση της Μαρίνας Γκόντα Ιστορικός της Τέχνης και του Ευάγγελου Λιούγκα Εικαστικός, διοργανώνουν εικαστική έκθεση με θέμα: «Τέχνες & Θέατρο».

Στόχος της εικαστικής Έκθεσης είναι η διάδοση μιας νέας Ιδέας, η οποία έχει γεννηθεί μέσα από το θέατρο και έχει να κάνει με την καθιέρωση στον Πλανήτη Γη μιας καινούργιας Ημέρας, ως «Ημέρα Πράξης Σεβασμού και Προσφοράς στον Συνάνθρωπο» με απώτερο στόχο τον έμπρακτο σεβασμό στην Ζωή και την Προσφορά.

Στην εικαστική έκθεση θα συμμετέχουν 30 καλλιτέχνες από τρεις χώρες με ζωγραφικά έργα, γλυπτά, Video art και εγκατάσταση.

Στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο υπό μορφή αναλογίου το οποίο θα υλοποιηθεί από την καλλιτεχνική Ομάδα «Μεταμόρφωση» σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή.

Η έκθεση διαρκεί από 23/7 – 2/8 2020 και ώρες 10:30-13:30 & 17:00 – 19:30

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ιδέα, Επιμέλεια & Παρουσίαση έκθεσης: Μαρίνα Γκόντα Ιστορικός της Τέχνης

Συντονισμό έκθεσης: Ευάγγελος Λιούγκας Εικαστικός

Επικοινωνία Τύπου: Μελέτης Ρεντούμης – email: meletisren@gmail.com

Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 στις 19.30 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 23/7 – 2/8 2020 και ώρες 10:30-13:30 & 17:00 – 19:30

Διοργάνωση: Δήμος Επιδαύρου και Μαρίνα Γκόντα Ιστορικός της Τέχνης και Ευάγγελος Λιούγκας Εικαστικός.

Email Υπουργείο Τουρισμού : mailbox@mintour.gr

Τιμητική συμμετοχή: Micko Mice Jankulovski Πρόεδρος OSTEN BIENNIAL OF DRAWING SKOPJΕ & Καλλιτεχνική ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ».

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η Επίδαυρος, ο χώρος που ο πολιτισμός από την αρχαιότητα πήγαζε από αυτόν, είναι έτοιμη να υποδεχθεί μία έκθεση διαφορετική για τα δεδομένα μας, μία έκθεση δυναμική και συνάμα σημαντική.

Εικαστικοί και καλλιτέχνες καταξιωμένοι έρχονται πλησίον του ιερού της Επιδαύρου με θέμα, τέχνες και θέατρο.

Μία πρώτη προσέγγιση της σημασίας του χώρου, αλλά και της καλλιτεχνικής δουλειάς που γίνεται μέσα σε αυτόν από ανθρώπους που έμαθαν να ζουν την ιστορία λαξεύοντάς την.

Η ιδέα της έκθεσης ξεκίνησε από ανθρώπους που πονάνε τον τόπο και την ιστορία του και αγκαλιάστηκε από καλλιτέχνες που σέβονται και εμπνέονται από αυτόν.

Η προοπτική είναι η τέχνη στο θέατρο να ταξιδέψει πολύ περισσότερους, με εκθέσεις έξω από τα μικρά όριά μας, αλλά κοντά σε αυτούς που την βιώνουν από μακριά.

Εύχομαι επιτυχία και διαχρονικότητα, μακριά από τις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες.

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου
Τάσος Χρόνης


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΓΚΟΝΤΑ


«ἔστιν οὖν τραγῳδία μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας μέγεθος ἐχούσης, ἡδυσμένῳ λόγῳ χωρὶς ἑκάστου τῶν εἰδῶν ἐν τοῖς μορίοις, δρώντων καὶ οὐ δι᾽ ἀπαγγελίας, δι᾽ ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν.» (Αριστοτέλης Ποιητική)

Το θέατρο είναι μια σύμπτυξη πτυχών που εμπεριέχουν ταυτόχρονα ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία. Η μορφοποίηση, η απεικόνιση και η παράσταση της ύλης είναι ότι ονομάζουμε ”Eικαστικές Tέχνες”. Υπάρχει μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και το θέατρο με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια οργανική αέναη εναλλαγή που είναι έκδηλη τόσο στη ζωγραφική όσο και στη γλυπτική. Εντυπωσιακός είναι ο πίνακας Αντιγόνη και Πολυνείκης του Νικολάου Λύτρα.

Έργα κάθε μορφής τέχνης ενώνονται σε μια έκφραση συλλογικότητας. Οι παναθρώπινες έννοιες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Μέσα στο αρχαίο θέατρο καταφέρνουν και συνυπάρχουν σημαντικές τέχνες όπως η ποίηση, η ηθοποιΐα, η σκηνοθεσία, η σκηνογραφία, η μουσική σύνθεση και η ενδυμασία με ιδιαίτερο και αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό την χρήση προσωπίδας.

Κάθε μορφή τέχνης δίνει άλλη διάσταση στα όρια της ενσυναίσθησης και της αισθητικής. Είναι το μυστήριο της ύπαρξης σύμφωνα με τον Δημήτρη Μυταρά. Η τέχνη δεν είναι αμιγώς μια μορφή ευχαρίστησης, ούτε απλά μια απεικόνιση της ζωής του ανθρώπου αλλά βίωση, γεγονός που γίνεται περισσότερο αισθητό στο θέατρο. O Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς γλύπτες και ζωγράφους.

”Η αλήθεια είναι άσχημη και έχουμε την τέχνη για να μη μας σκοτώσει.” (Νίτσε)

Μαρίνα Γκόντα
Ιστορικός Τέχνης

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση:

Αθάνας
Βασίλης Βασιλακάκης
Κωνσταντίνος Βερούτης
Αγγελίνα Βοσκοπούλου
Στέλιος Γαβαλάς
Ελένη Γάτσιου
Μανόλης Γιανναδάκης
Βαγγέλης Ηλίας
Χάρης Καλαϊτζίδης
Μιχάλης Κόκκινος
Κωνσταντίνος Κωστούρος
Χάρης Κοντοσφύρης
Παναγιώτης Κορωνιώτης
Χριστίνα Λάππα
Βαγγέλης Λιούγκας
Τζίνα Μάρκου
Αλέξανδρος Μουστάκας
Μαρία Δήμητρα Μουρτζίνη- DIDI
Παναγιώτης Νέζης
Βασιλική Νομίδου
Χρίστος Παλατζάς
Σταύρος Παναγιωτάκης
Χριστίνα Παπαγεωργίου
Λουκιάνα Παπαδοπούλου
Μιχαήλ Παρλαμάς
Γιώργος Τσακίρης
Μαρίνα Στάθη
Άρτεμις Σκούλικα
Μιχάλης Σχίζας
Βαγγέλης Τζερνιάς
Γιάννης Τζερνιάς
Γκίλντα Φρούμκιν
Γιώργος Χουντάλας
Micko Mice Jankulovski

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ