ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Αργολίδα: Αδιανόητη κακοποίηση χελώνας στο Τολό - Σώθηκε από την ευαισθησία δυο γυναικών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:26:00 π.μ. | | |
Αργολίδα: Αδιανόητη κακοποίηση χελώνας στο Τολό - Σώθηκε από δυο γυναίκες
Στις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ στην Καλλιθέα της Αττικής μεταφέρθηκε χθες μια χελώνα, την οποία δυο γυναίκες η Μάνια Δεδέα ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στο Τολό Αργολίδας και η Paola Filinesi,  διέσωσαν όταν την είδαν να περιφέρεται έξω από το ξενοδοχείο σε άθλια κατάσταση μετά από κακοποίηση που είχε υποστεί

Το ζώο, όπως θα δείτε, είναι βαμμένο με μπογιά (προφανώς για να ξεχωρίζει και να μην μπορεί να κρυφτεί στα χόρτα) και στο καβούκι του έχει δύο τρύπες, που προφανώς έχουν γίνει με τρυπάνι.
Και εκεί από τις τρύπες - σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωστών - περνούσε αλυσίδα αυτός που κακοποιούσε το ζώο, ώστε να μην μπορεί να του φύγει για να το έχει ως κατοικίδιο…

Η κ. Μάνια Δεδέα δήλωσε:

"Για 4η φορά συνεργάζομαι με την οργάνωση @animawild και μόνο τα καλύτερα έχω να πω. Τους ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στο θέμα της χελώνας ( η οποία είναι αρσενική και πολύ μεγάλη σε ηλικία). Ήμουν πολύ τυχερή γιατί τυχαία στο ξενοδοχείο μας έμενε η κα Παολα (Paola Filinesi), η οποία μένει κοντά στην οργάνωση και ανέλαβε τη μεταφορά της. Αίσιο τέλος λοιπόν και ας θυμόμαστε όλοι ότι τα είδη άγριας ζωής ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον ελεύθερα. Απαγορεύεται να τα κρατάμε σε αιχμαλωσία."
  
Είδος υπό προστασία και οι χερσαίες χελώνες

Οι χερσαίες χελώνες είναι άγρια είδη, που προστατεύονται από τη νομοθεσία εθνική και ενωσιακή (Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΕ), και απαγορεύεται να τις έχουμε ως κατοικίδια είτε εντός είτε εκτός σπιτιού καθώς η κατοχή τους διώκεται ποινικά. Φυσικά κάθε φορά που εντοπίζουμε κάποιον να τις σκοτώνει πρέπει να καλούμε την Αστυνομία.

Η «αγάπη» αρκετών ανθρώπων για τις χελώνες κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα πλάσματα δεν γαυγίζουν, όπως κάνουν τα «ενοχλητικά» σκυλιά, δεν χρειάζεται να τα πας βόλτα για να εκτονωθούν και δεν «λερώνουν» τόσο όπως άλλα είδη ζώων, ενώ χρειάζονται μικρή ποσότητα τροφής που κοστίζει λίγο.

Οι άνθρωποι λοιπόν συνηθίζουν να τις αιχμαλωτίζουν στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τους κυρίως για να τις βλέπουν τα παιδιά τους, να τρώνε φλούδες από αγγούρι, επειδή αυτό τους βολεύει.

Τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε χερσαία χελώνα στην αυλή και στον κήπο σας

Αν βρείτε χελώνα στην αυλή σας είναι σωστό να μεταφέρεται το ζώο σ’ ένα χωράφι με βλάστηση (που δεν καλλιεργείται ώστε να μην κινδυνεύει π.χ. από τρακτέρ, φυτοφάρμακα), κάπου εκτός του οικισμού, ώστε εκεί να ζήσει φυσιολογικά μακριά από ανθρώπους και οχήματα. Αυτά τα πλάσματα θα επιβιώσουν σ’ ένα χωράφι με ξερή βλάστηση ακόμα και το καλοκαίρι.

Οι χελώνες, που ζουν αιχμάλωτες, αντιμετωπίζουν συχνά πολλά προβλήματα υγείας (αβιταμίνωση, κακό μεταβολισμό λόγω έλλειψης έκθεσης στον ήλιο) κυρίως λόγω της κακής τροφής που τους παρέχουν οι άνθρωποι επειδή χρειάζονται την ποικιλία των αγριόχορτων που βρίσκουν στη φύση.

Δεν είναι φυσικά λίγες οι περιπτώσεις που χελώνες τραυματίζονται θανάσιμα πέφτοντας από τα μπαλκόνια αφού ο μέσος Έλληνας εκεί θεωρεί το κατάλληλο σημείο διαβίωσης για ένα πλάσμα που πρέπει να ζει στους αγρούς!

Καχεξία στις χελώνες που ζουν σε σπίτια προκαλεί και το γεγονός της απουσίας έκθεσης στον ήλιο καθώς έτσι δε συντίθεται η βιταμίνη D η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου που οργανισμός τους χρειάζεται.

Στην Ελλάδα ενδημούν τρία είδη: η Κρασπεδοχελώνα (Testudo marginata), η Λιβαδοχελώνα-χελώνα του Χέρμαν (Testudo hermanni) και η Ελληνική χελώνα (Testudo graeca). Μόνο στο νησί της Κρήτης δεν υπάρχει κανέναν από τα τρία είδη χελωνών, που συναντάμε την υπόλοιπη επικράτεια και απαγορεύεται η εισαγωγή χερσαίων χελώνων σε αυτό.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ