V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Τιμές κοψοχρονιά για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Τιμές κοψοχρονιά για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Με τιμές κοψοχρονιά πορεύονται οι ελαιοπαραγωγοί προς τη νέα σαιζόν, ενώ λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο (ζέστη την ημέρα, αλλά χαμηλή θερμοκρασία το βράδυ), ο δάκος κάνει επέλαση στα λιοστάσια και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις δακοπροσβολής.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων - Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας, υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για το εναπομείναν ελαιόλαδο, αλλά είναι περιορισμένο και οι ενδιαφερόμενες τυποποιητικές κάνουν επιλογή στο προϊόν που αγοράζουν, παίρνοντας μόνο καθαρό προϊόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο εταιρείες από Κρήτη αλλά και Ιταλία εξακολουθούν και αγοράζουν, ενώ ενδεικτικό είναι ότι πριν λίγες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων έδιωξε 55 τόνους έξτρα παρθένο περσινής εσοδείας στην Ιταλία.

Όπως λέει ο κ. Ντανάκας οι Ιταλοί αγοράζουν έλαια... κατασταλαγμένα, τα οποία προφανώς θα χρησιμοποιήσουν από Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι η εστίαση στην Ιταλία έχει πιάσει πάτο λόγω του κορονοϊού.

Παράλληλα, αναφέρει ο κ. Ντανάκας ότι «στα 24 χρόνια που ασχολούμαι, δυο μόνο φορές έχει τύχει οι Ιταλικές τυποποιητικές να μην κλείσουν για καλοκαίρι. Πιθανολογώ ότι και φέτος θα κλείσουν αφού η εστίαση στην γείτονα λόγω κορονοϊού, ουσιαστικά υπολειτουργεί».
Προφανώς, λέει ο κ. Ντανάκας, το προϊόν που αγοράζουν τώρα οι Ιταλοί το στοκάρουν, ώστε να είναι έτοιμοι για το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το έμπειρο πάντως στέλεχος από τη Λακωνία, το θετικό για το δήμο Μονεμβασίας, είναι ότι τα αποθέματα σε έξτρα παρθένο, αφορούν καθαρά έλαια. Το κακό βέβαια είναι ότι πάμε για τη νέα σαιζόν, με ικανά έως ένα βαθμό αποθέματα, ενώ ανησυχία προκαλεί η παρουσία δάκου λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί τα βράδια, σε αντίθεση με την ημέρα, οπότε ανεβαίνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Η χειρότερη χρονιά της τελευταίας οκταετίας για τους παραγωγούς, ενώ η πολιτεία παραμένει αμέτοχη φωνάζουν οι αγρότες

Το κακό κλίμα στην αγορά για τον παραγωγό επιβεβαιώνει και ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουμε το παράδοξο να έχουν ζήτηση τα υποβαθμισμένα ποιοτικά ελαιόλαδα (παρθένα) έναντι των έξτρα παρθένων. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο γίνεται με σκοπό την πρόσμιξη με ανώτερα ποιοτικά αργότερα. Κατά τα άλλα, όπως μας είπε, οι εταιρείες ζητούν αναλύσεις για υπολλείμματα σε ορυκτέλαια και τα καθαρά πληρώνονται τώρα έως και 2,45 το κιλό, τα ΠΟΠ έως 2,30 ευρώ το κιλό και τα απλά συμβατικά έως μόλις 2,10 ευρώ ανά κιλό. Για τη νέα χρονιά, τώρα, προβλέπεται καλή χρονιά, αν και ο δάκος τώρα είναι σε έξαρση και ίσως δημιουργήσει θέματα. Όσον αφορά στα αποθέματα, καθαρά λάδια υπάρχουν ελάχιστα εκτιμά ο κ. Αντωνόπουλος, προσθέτοντας ότι απούλητο παραμένει το 35-40% της περσινής παραγωγής.

Μέχρι και με 1 ευρώ πούλησαν ελαιόλαδο οι Κρητικοί

Από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας οκταετίας ζουν και οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί, που πωλούν σήμερα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 2 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, ενώ σε εξαιρετικές και συνάμα ελάχιστες περιπτώσεις η τιμή πάει στα 2,10-2,20 ευρώ ανά κιλό. Η κατάσταση είναι χάλια, τέτοιες τιμές είχαμε να δούμε από το 2012, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Μιχάλης Καμπιτάκης από το Ηράκλειο. Σύμφωνα με τον ίδιο τα κατώτερα ποιοτικά έλαια πωλήθηκαν από τον παραγωγό σε τιμές πέριξ του 1 - 1,5 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν ούτε τα έξοδα.

Σημειωτέον ότι οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την κατάσταση που επικρατεί αλλά και ανάστατοι αφού όπως λένε δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση από την Ελληνική πολιτεία, μήπως και αντιστραφεί η κατάσταση, που έχει βυθίσει ειδικά τις τοπικές οικονομίες.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ