ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Στην Πάτρα ο Ιωάννης Μαλτέζος για την xyllela fastidiosa

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:15:00 π.μ. | | |
Στην Πάτρα ο Ιωάννης Μαλτέζος για την xyllela fastidiosa
Με την πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ Θεοδώρου Βασιλοπούλου και την Διοργάνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αχαίας , μετά από εισήγηση και πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σωτηρη Κουρή, διοργανώθηκε στην Πάτρα την Πέμπτη 9 Ιουλίου, συνάντηση εργασίας για την αντιμετώπιση της xyllelas fastidiosa , του επικίνδυνου φυτικού βακτηρίου το οποίο έχει ήδη καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων και άλλων φυτών στην Ιταλία , Ισπανία , Νότιο Γαλλία , και αλλά κράτη.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,επιστήμονες από το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ , καθηγητές από Διαφορά Ελληνικά Πανεπιστήμια .


Πρόγραμμα συνάντησης για Xylella Fastidiosa

«Ο επιβλαβής οργανισμός xyllela fastidiosa στην καλλιέργεια της ελιάς, υπάρχουσα κατάσταση και τρόποι αντιμετώπισης »

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

◎ Αραμπατζής Χρήστος Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου

◎ Παπαχρήστος Δημήτρης Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο- Ερευνητής Α΄ Εντομολόγος
◎ Μυλωνάς Παναγιώτης Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο – Αναπληρωτής Διευθυντής Εντομολόγος
◎ Μανουσόπουλος Ιωάννης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ερευνητής Τμήματος Φυτοπροστασίας Πάτρας
◎ Βερβερίδης Φίλιππος Καθηγητής Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Φυτών, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
◎ Δημήτριος Γκούμας, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
◎ Εμμανουήλ Τραντάς, Επίκ. Καθηγητής Γονιδιωματικής Ανάλυσης Φυτοπαθογόνων Μικροοργανισμών και Μεταβολικής Μηχανικής, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Διαπιστώθηκε η μη ύπαρξη του βακτηρίου στην Ελλάδα , η ετοιμότητα του ΥΠΑΑΤ και των ΔΑΟΚ των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ για την αντιμετώπιση του βακτηρίου.
Αναλύθηκε εκ μέρους των ομιλητών επιστημόνων η επικινδυνότητα του και οι τρόποι αντιμετώπισης του .

Ανακοινώθηκε εκ μέρους του ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ , η εύρεση φυτοπροστατευτικών στοιχείων για την αντιμετώπιση του βακτηρίου .

Τονίστηκε εκ μέρους των Αντιπεριφερειαρχών η δυνατότητα στήριξης της συνολικής προσπάθειας και ζητήθηκε από το ΥΠΑΑΤ και τους άλλους φορείς να συνδράμουν στον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση του βακτηρίου. Επίσης αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας η δημιουργία Εθνικου Φορέα Αντιμετώπισης των φυτονοσων και ζωονόσων .
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειαρχης Προγραμματισμού κι Ανάπτυξης Περιφερειας Πελοποννήσου κ Νίκων Τζινιέρης με τον  Αντιπεριφερειαρχη Π.Ε.Αργολιδος κ Ιωάννη Μαλτέζο και τον Διευθυντή της ΔΑΟΚ Αργολίδας, κ. Δημήτρη Δήμου εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Αντιπεριφερειαρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Περιφερειας Δυτικής Ελλάδος κ Φωκίων Ζαίμης και Στελέχη από όλες τις Διευθύνσεις Αγροτικής οικονομικής και Κτηνιατρικής των τεσσάρων Περιφερειών .


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ