Του Τόλη Κοϊνη
Να εξηγήσουμε για ποιον καιρό μιλάμε… Τέλη Μαΐου 1821. Το Ναύπλιο πολιορκείται στενά από στεριά και θάλασσα. Μια μέρα, στα τέλη του μήνα ένα πλοίο υπό Αυστριακή σημαία σπάει τον αποκλεισμό και ανεφοδιάζει τους πολιορκούμενους. Οι Οθωμανοί του Αναπλιού μαθαίνουν ότι όλα τα Ελληνικά πλοία έχουν μαζευτεί στο Άστρος και δεν ενδιαφέρονται για το ποιος μπαίνει και βγαίνει από το λιμάνι μας. Προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες.
Μαθαίνουν ότι ήρθε ένας “Πρίγκιπας”. Οι περιγραφές δεν τους ικανοποιούν. Ο πρίγκιπας είναι νέος, κοντός, καραφλός και φιλάσθενος. Τον υποδέχθηκαν και του έστρωσαν τραπέζι ο Κολοκοτρώνης με τον Παπαφλέσσα. Ό,τι χειρότερο για τους Τούρκους. Και μετά όλοι μαζί πήγαν στα Πάνω Βέρβενα.
Οι ανησυχίες των Τούρκων για το ποιος διοικεί τους επαναστατημένους Έλληνες πολλαπλασιάστηκαν. Οι πρόκριτοι και οι Δεσποτάδες της Πελοποννήσου είχαν δημιουργήσει την Πελοποννησιακή Γερουσία. Η πρώτη πολιτική σύγκρουση είχε ξεκινήσει. Ο Παπαφλέσσας και οι οπαδοί της Φιλικής τους καταγγέλλουν ως “ολιγαρχικούς”, δηλαδή η τοπική αριστοκρατία που ήθελε να συνεχίσει να ασκεί τα διοικητικά προνόμια που τις είχαν παραχωρήσει οι Τούρκοι. Ο Υψηλάντης ως εκπρόσωπος της Φιλικής Εταιρείας ζητάει να διοριστούν διοικήσεις στις επαρχίες για την στρατολογία και τον ανεφοδιασμό του στρατού. Θεωρεί απαραίτητο για την επιτυχία της Επανάστασης την δημιουργία ενός συγκεντρωτικού κράτους και ενός σύγχρονου τακτικού στρατού. Πράγμα που σημαίνει ότι τα προνόμια των Ολιγαρχικών καθαιρούνται υπέρ του λαού.
Η Πελοποννησιακή Γερουσία αρνείται και κλείνεται σε ένα σπίτι στα Βέρβενα. Απ’ έξω δημιουργείται η πρώτη λαϊκή συγκέντρωση. Μαζεύονται όλα τα παλικάρια και αρχίζουν να βρίζουν τους Δεσποτάδες και τους Προεστούς. Ως υποκινητής αναφέρεται ο Σπηλιωτόπουλος, ο άνθρωπος του Παπαφλέσσα που τον είχε βάλει στην Καγκελαρία του Άργους χωρίς να είναι Αργείτης. Το κλίμα υπερθερμαίνεται … απειλείται εμφύλιος σπαραγμός. Τελικά ο Κολοκοτρώνης δίνει μια μεσοβέζικη λύση… Θα υπάρχει και Πελοποννησιακή Γερουσία και η Φιλική Εταιρεία με τον Υψηλάντη… αλλά την διεύθυνση της πολιορκίας της Τριπολιτσάς θα την έχει ο ίδιος… Άφησαν τις πολιτικές εξελίξεις για μετά από το πάρσιμο της έδρας του Πασά.
ΥΓ1. Ο Υψηλάντης ήρθε από την Τεργέστη με το καράβι του Ευστρατίου ή Καραβοκύρη από τις Κυδωνιές. Απόγονοι της οικογένειας υπάρχουν ακόμα στον τόπο μας.
ΥΓ2. Ελπίζω να μην ξαναγίνουν άγνωστες λέξεις η “διαδήλωση”, το “συλλαλητήριο” και η “πολιτική συγκέντρωση”. Η πρεμούρα κυβερνώντων να περιορίσουν το δικαίωμα αυτό, στέλνοντας μας να κάνουμε αίτηση στο δικαστήριο (αρχική γνώμη να ζητάμε άδεια από τον αστυνόμο), δείχνει περίτρανα πως αποτελούν γνήσιους απόγονους των “Ολιγαρχικών”. Όταν έχεις δίκαιο αίτημα διαδηλώνεις και δεν ρωτάς κανέναν.