V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Εκτιμήσεις ότι 30.000 μελίσσια χάθηκαν από την κακοκαιρία "Ιανός" - Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι

Εκτιμήσεις ότι 30.000 μελίσσια χάθηκαν από την κακοκαιρία "Ιανός" -  Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι
Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι που επλήγησαν από την επέλαση της πρόσφατης κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, Στερεά, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα. Οι καταστροφές είναι τεράστιες, ενώ μέσα στις λάσπες και στις λίμνες είναι αδύνατον να βρουν τα μελίσσια τους.


Όπως επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο, η καταστροφή τους χτύπησε λίγο πριν ξεκινήσουν το δεύτερο βάρεμα για το φθινοπωρινό πευκόμελο και έχασαν την παραγωγή που περίμεναν. Η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ που φτάνει 60 ευρώ ανά μελίσσι και 20 ευρώ ανά κυψέλη είναι μικρή και δεν αρκεί για να καταφέρουν να αναπληρώσουν την ζημιά.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), «το χωριό μου ήταν μέσα στις περιοχές που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία. Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Εκτιμώ ότι πάνω από 30.000 μελίσσια χάθηκαν από την καταστροφή.

Μίλησα με τον ΕΛΓΑ και μου ανέφερε ότι η καταγραφή των ζημιών πρέπει να γίνει μέσω φωτογραφιών οι οποίες θα διασταυρωθούν με το ΟΣΔΕ. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει έτσι η καταγραφή γιατί πολλοί μελισσοκόμοι δεν είχαν βγάλει φωτογραφίες τα μελίσσια τους πριν την κακοκαιρία. Θα πρέπει να γίνει η καταγραφή των ζημιών με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Επίσης τα 60 ευρώ ανά μελίσσι και τα 20 ευρώ ανά κυψέλι που δίνει αποζημίωση ο ΕΛΓΑ είναι πολυ λίγα. Εμείς ζητάμε τουλάχιστον 100 ευρώ ανά μελίσσι για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Αυτή την εποχή οι περισσότερες κυψέλες είχαν μέσα παραγωγή που την έχασαν οι μελισσοκόμοι και δεν θα αποζημιωθούν για αυτό».

Η επιστολή που έστειλε η ΟΜΣΕ προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο αναφέρει τα εξής:

«Kύριε Πρόεδρε, μετά την έλευση του «Ιανού» η μελισσοκομία μετρά τις πληγές της. Οι πλημμύρες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες γενικότερα έπληξαν και μελισσοσμήνη σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Η κακοκαιρία κατέστρεψε τόσο μελίσσια όσο και το εισόδημα των μελισσοκόμων. Σε μια εποχή, όπου ο κλάδος της μελισσοκομίας είχε ήδη πληγεί από περιορισμό μετακινήσεων λόγω covid - 19 (μέχρι το Μάη), από μειωμένη παραγωγή λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών αλλά και από απώλεια εισοδήματος λόγω μείωσης του τουρισμού στην Ελλάδα - και άρα της ζήτησης μελισσοκομικών προϊόντων - ήρθε και ο «Ιανός» και μας αποτελείωσε.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία και τις οδηγίες πού ήδη έχετε δώσει, ζητάμε από εσάς την έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και τη δίκαιη και γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων, συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ