Μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις απιστίας κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος νομικού προσώπου του Δημοσίου (ΔΕΗ), εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια στα δικαστήρια της Πάτρας, με αποτέλεσμα να φτάνει ή και να έχει ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις, τα όρια της παραγραφής.Πρόκειται για υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εργαζόμενων στη ΔΕΗ, που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ και αφορούσε σε διάφορα επιδόματα (τοκετών και μητρότητας, ασθενείας, γήρατος, λουτροθεραπείας, κ.ά.), που δίνονταν πριν από χρόνια, σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους του οργανισμού, χωρίς όμως οι ίδιοι να το γνωρίζουν.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2000 και η κατηγορία βαρύνει μέχρι και σήμερα, την εκδότρια των εντολών πληρωμών, υπαλλήλους του ταμείου ασφαλιστικού φορέα έναν γιατρό, ενώ στην υπόθεση εμπλεκόταν και ένας φαρμακοποιός, ο οποίος όμως, έχει αποβιώσει.
Μαζί με αυτόν, έχουν αποβιώσει και πολλοί από τους 86 μάρτυρες κατηγορίας, συνταξιούχους υπαλλήλους της ΔΕΗ, που υποτίθεται επωφελούνταν από τα επιδόματα, τα οποία όμως, όπως καταθέτουν, δεν γνώριζαν ότι τους είχαν εγκριθεί.
Η υπόθεση επρόκειτο να δικαστεί χθες, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αλλά, πήρε ξανά αναβολή, για τον Απρίλιο του 2020, καθώς οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που είχαν κάνει την ΕΔΕ, δεν εμφανίστηκαν για πολλοστή φορά στο δικαστήριο, το οποίο τους επέβαλε χρηματικό πρόστιμο για λιπομαρτυρία στο ακροατήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι, είναι ογκώδες, ξεπερνώντας τις 5.500 σελίδες. Πολλές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο βούλευμα, έχουν ήδη παραγραφεί ως αδικήματα (πλημμέλημα) με αποτέλεσμα, σήμερα να είναι επίδικες υποθέσεις που αντιστοιχούν σε ποσό υπεξαίρεσης, 500.000 ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, γιατρός και οι τρεις υπάλληλοι του ταμείου, από τις αρχές του 2000, φέρονται να είχαν πλαστογραφήσει 3.500 συνταγές, βάζοντας τυπικές υπογραφές, με τους ασφαλισμένους, να μην έχουν καμία απολύτως ιδέα, καθώς ισχυρίζονται ότι, οι ίδιοι δεν τις είχαν εκτελέσει.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εισέπρατταν το αντίστοιχο ποσό για τον εαυτό τους, από το ταμείο του φορέα στον οποίο υπηρετούσαν.
ΠΗΓΗ: Πελοποννησος