Της Καρολίνας Αννίνου
Για να προστατευθούν οι αρχαιολογικοί χώροι χρειάζεται να προστατευθεί το φυσικό τους περιβάλλον!
Τα πεύκα δεν ευθύνονται που δεν υπήρξε σύστημα πυρόσβεσης, πυροσβεστικό όχημα σταθμευμένο ή έστω υδροφόρα του Δήμου, σωληνώσεις, που ο αέρας δεν περίμενε τον ελάχιστο δυνατό χρόνο που χρειάστηκε η πυροσβεστική να φτάσει…, που δεν χρησιμοποιήθηκαν «οι πολύ μεγάλες δεξαμενές γεμάτες νερό διότι δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιηθούν καθώς η Πυροσβεστική παρενέβει αμέσως» όπως είπε η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη. («Αργολικές Ειδήσεις», 31 Αυγ., Δηλώσεις από την σύσκεψη για την φωτιά στις Μυκήνες, video).
Λόγος υπήρξε, νερό δεν υπήρξε!
Η φωτιά μπήκε στην ακρόπολη, από μη αναστρέψιμες ζημιές την έσωσε η αποψίλωση που είχε προνοήσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η φωτιά έφτασε απειλητική στην άλλη μεριά της ακρόπολης όπου βρίσκεται το Μουσείο και το εν λόγω αλσύλλιο (πεύκα υπάρχουν και σ’ άλλα σημεία), πεύκα… που ΑΝ έπιαναν φωτιά ΘΑ απειλούσαν το Μουσείο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο κύριο Δ. Καμπόσο! Τα πεύκα όμως δεν έπιασαν φωτιά διότι τα προστάτευσε η Πυροσβεστική που όπως πάντα κάνει άψογα την δουλειά της, όπως τα προστατεύει η Δασική Υπηρεσία και ο Νόμος!
Το «τεράστιο πρόβλημα που έχει η πατρίδα μας» κύριε Δήμαρχε δεν είναι τα πεύκα που χαρακτηρίζουν την ελληνική χλωρίδα, αντίθετα είναι ο θησαυρός της!
Τα είδη των πεύκων είναι πολλά και όλα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, είναι απόλυτα βεβαιωμένο πως η υγεία του ανθρώπου και η μακροζωῒα του εξαρτώνται από τον φυσικό κόσμο (Ι. Μ. Ζαχαρόπουλος, Ειδικός Γεωπόνος Καθηγητής, «Σύγχρονη πλήρης Θεραπευτική με τα ΒΟΤΑΝΑ»). Εκτός από το οξυγόνο που μας προμηθεύουν μαζί με ευωδία μέλιτος και ρητίνης, το ρετσίνι - «χυμός» του Ήλιου επιδρά ευνοϊκά σ’ όλα σχεδόν τα όργανα του σώματος. Χρησιμοποιείται το ρετσίνι, οι πευκοβελόνες τ’ ακροβλάσταρα και η τερεβινθίνη που απορροφά η φαρμακοβιομηχανία (Maurice Mességué, «Τα Βότανα και η Υγεία μας»).
Τα πεύκα δεν αντικαθίστανται από άλλο είδος δένδρου!
Καθώς πρόκειται για πεύκα του αρχαιολογικού χώρου της ακρόπολης των Μυκηνών η οποία παρεμπιπτόντως έχει και θρησκευτικό κέντρο, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι η ιερά πίτυς δεν ήταν τυχαία το αγαπημένο δένδρο της Μεγάλης Μητέρας Ρέας (Ήρας), ούτε το κουκουνάρι, ιδιαίτερα της πεύκης η πίτυς (pinus pinea), έγινε τυχαία σύμβολο ένωσης ουρανού και γης! Ένα είδος μανιταριού – μύκης που φυτρώνει κάτω από τα πεύκα συνδέεται με την Μυκήνη!
Το πρόβλημα στην πατρίδα μας δεν είναι τα πεύκα αλλά όσοι θεωρούν τα πεύκα επικίνδυνα, ζημιογόνα για τις αρχαιότητες και εντέλει άχρηστα!
Προτείνω να επιτρέψετε στα πεύκα να εξακολουθήσουν να μας χαρίζουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες με μεγάλο κέρδος στην Υγεία όλων και των επισκεπτών μακρινών χωρών που ενίοτε δακρύζουν όταν τ’ αντικρίζουν, και αντί να συσκέφτεστε για το πώς θα τα καταστρέψετε να σκεφθείτε πως θα προστατεύσετε τα πεύκα και το φυσικό περιβάλλον - αρμονία της φύσης, προστατεύοντας έτσι τους αρχαιολογικούς χώρους και τον Τουρισμό!