«Θέλω να ξεκινήσω με μία επισήμανση: Κι εμείς είμαστε αντίθετοι στη λογική της ανευθυνότητας που μόλις εκφράσατε, κυρία συνάδελφε, μιλώντας για «φούμαρα» και «μεταξωτές κορδέλες» για τους εξοπλισμούς, για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας που είναι απαραίτητη όταν βλέπετε την τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές πλέον στην ακεραιότητα, την εθνική ασφάλεια, τα εθνικά συμφέροντα. Χρειάζεται λοιπόν υπευθυνότητα, και όχι ανευθυνότητα και λαϊκισμός ώστε να χαρακτηρίζετε «φούμαρα» τα χρήματα του ελληνικού λαού που πηγαίνουν για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, και να λέτε ότι μιλάμε σε ακροδεξιά ακροατήρια. Πρέπει να είμαστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για την εθνική άμυνα της χώρας μας, όταν βλέπουμε την επιθετικότητα η οποία αυξάνεται και τις απειλές της τουρκικής πλευράς που είναι υπαρκτές.
Και βεβαίως θέλω να επισημάνω τις θετικές προβλέψεις, τη θετική πολιτική που έχει εθνική διάσταση με την τροπολογία που έφερε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομικών για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά ακριτικά νησιά μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που εισφέρει σημαντικές, θετικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του αθλητισμού στη χώρα μας, συμπληρώνοντας την προηγούμενη σχετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, τον νόμο 4639/2019.
Έχοντας υπηρετήσει ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τον κρίσιμο αυτόν τομέα, θέλω πριν αναφερθώ στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού, να εκφράσω από αυτό το βήμα τη συμπαράστασή μου προς τους ανθρώπους του αθλητισμού στη χώρα μας που έζησαν, και συνεχίζουν να ζουν όπως όλη η κοινωνία, τις συνέπειες της έκτακτης συνθήκης της πανδημίας του κορονοϊού.
Αθλητές και αθλούμενοι αναγκάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις να αλλάξουν ριζικά το πρόγραμμά τους, αθλητικές διοργανώσεις, με κορυφαία βεβαίως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο αναβλήθηκαν, γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία βρέθηκαν αντιμέτωπα με το φάσμα του λουκέτου, όπως βεβαίως και άλλες επιχειρήσεις στην εστίαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού βρέθηκαν χωρίς απασχόληση.
Η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει και λαμβάνει μέτρα για την ενεργή στήριξη του αθλητισμού σε όλα του τα επίπεδα και τις εκφάνσεις. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Γιατί, μέσα στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί ο κορονοϊός, ο αθλητισμός πρέπει να στηριχθεί. Είναι ζήτημα σωματικής και ψυχικής υγείας των Ελληνίδων και των Ελλήνων, και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων.
Γιατί εντέλει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από την πανδημία του κορονοϊού, η χώρα μας ζει επί δεκαετίες μια χρόνια πανδημία που αφορά τις παθήσεις και τους θανάτους που σχετίζονται με την απουσία άθλησης από τη ζωή μας.
Και σ’ αυτόν τον αγώνα, που ως πρώτο στόχο έχει το να φέρει όσο γίνεται περισσότερα παιδιά, νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους στον αθλητισμό, και φτάνει βεβαίως μέχρι τον πρωταθλητισμό και τις διακρίσεις που μας κάνουν όλους υπερήφανους, χρειαζόμαστε όσους γίνεται περισσότερους συμμάχους.
Και βεβαίως δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα ότι οι γονείς πληρώνουν από το υστέρημά τους για να αθλούνται τα παιδιά τους, ενώ αυτό είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
Αυτήν ακριβώς τη λογική, τη φιλοσοφία και τη στόχευση έχουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα.
O αθλητισμός έχει ανάγκη τη διαρκή ανανέωση των ανθρώπων που θα έρθουν με ενθουσιασμό, με νέες ιδέες, με βούληση και ενέργεια να αναπτύξουν περαιτέρω τα αθλήματα μακριά από αρτηριοσκληρωτικές νοοτροπίες και πρακτικές και μικροπολιτικούς σχεδιασμούς για την προσκόλληση στην καρέκλα.
Στο αθλητικό νομοσχέδιο που είχε συνταχθεί κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και είχε ολοκληρωθεί το στάδιο της διαβούλευσης ο ορισμός θητειών κατείχε σημαίνουσα θέση. Και αυτή η αναγκαία μεταρρύθμιση στη συνέχεια εμπεδώθηκε.
Οι θητείες για τη θέση του Προέδρου των Ομοσπονδιών δίνουν στον εκάστοτε πρόεδρο επαρκή χρόνο ώστε να υλοποιήσει το όραμά του. Και θέλω να κάνω και μία επισήμανση κύριε Υπουργέ για τις ηλικίες στο αίτημα από τους εκπροσώπους των φορέων της Ομοσπονδίας των ατόμων με αναπηρία που το έθεσαν στην ακρόαση και ο ευρωβουλευτής ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος που επικοινώνησε μαζί μου και πιστεύω και με σας ότι θέλουν να είναι όμοια η θητεία με τους αρτιμελείς. Είναι κάτι που πιστεύω ότι θα το δείτε.
Σημαντικές επίσης είναι και οι προβλέψεις που διασφαλίζουν περαιτέρω τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των αρχαιρεσιών, την απλοποίηση της αναγνώρισης των αθλητικών σωματείων, την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αγώνων και τον εκσυγχρονισμό των προβλέψεων που αφορούν τους προπονητές.
Ιδιαίτερα ως προς αυτό, θέλω να υπογραμμίσω από τη δική μου εμπειρία τη σημασία των σχολών προπονητών της ΓΓΑ και τη θετική ανταπόκριση που είχε η διοργάνωσή τους, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς ο θεσμός αυτός είχε για πολλά χρόνια παραμεληθεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την έμπρακτη ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση πρακτικών που δεν εξυπηρετούν το αθλητικό κίνημα, τη βελτίωση των θεσμικών προβλέψεων, όπως για την επιβράβευση των αθλητών μαθητών, των συνοδών αθλητών με αναπηρία, για την κάρτα υγείας στα πνευματικά αθλήματα.
Είναι ένα νομοσχέδιο που αφενός θεραπεύει τα επιμέρους, αφετέρου δε, υπογραμμίζει τη βασική φιλοσοφία, τις αρχές και τις αξίες που εμπνέουν αυτή την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση κρίσιμων για την κοινωνία μας τομέων, όπως ο αθλητισμός.
Ο οικονομικός έλεγχος να αποκτήσει τακτικό χαρακτήρα, ώστε να εγγυηθούμε τη διαφάνεια που χρειάζεται ο αθλητισμός μας για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.
Κι εδώ έχει σημασία να αξιοποιήσουμε το ηλεκτρονικό μητρώο των ενεργών σωματείων το οποίο, όπως είπατε κύριε Υπουργέ, θα είναι ανοιχτό στον καθένα που θέλει να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει, με στόχο την απευθείας στήριξη από την Πολιτεία των ενεργών – τονίζω – αθλητικών σωματείων όπως είχε εφαρμοστεί από το Υπουργείο κατά τη θητεία μου.
Είναι άλλωστε απολύτως απαραίτητο οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν με κάθε επισημότητα ότι τα χρήματα τους όντως πιάνουν τόπο και αξιοποιούνται για την ανάπτυξη του αθλητισμού και δεν πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση άλλων, άσχετων σκοπών».