Το πρωί σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασαν εκτάκτως τα Συντονιστικά Οργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση, να προγραμματιστούν και να συντονιστούν οι ενέργειες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για κάθε ενδεχόμενο προκύψει.
Από τις 6 το απόγευμα σήμερα Πέμπτη –όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας- τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αρκαδία και η Μεσσηνία, καθώς αναμένονται έντονα φαινόμενα αφ’ ενός στο λεκανοπέδιο της Τρίπολης και αφ’ ετέρου στις δυτικές περιοχές της Μεσσηνίας (Τριφυλία και Πυλία) αλλά και στη Δυτική Μάνη. Από το πρωί αύριο θα τελούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αργολίδα και η Κορινθία, όπου επίσης αναμένονται μεγάλης έντασης καιρικά φαινόμενα, ιδίως ισχυρότατοι άνεμοι και μεγάλο ύψος βροχής, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά μοντέλα.
Ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας έχει τεθεί σε ετοιμότητα, ωστόσο προειδοποίησε ότι κατά τόπους τα καιρικά φαινόμενα θα είναι εξαιρετικά έντονα και κάλεσε τους πολίτες να λάβουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της ζωής, όπως και της περιουσίας τους, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στις περιοχές που έχουν και στο παρελθόν πληγεί από πλημμύρες οι κάτοικοι θα πρέπει να αποφύγουν να παραμένουν σε υπόγεια –ενδεχομένως και σε ισόγεια. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, οι κάτοικοι περιοχών που μπορεί να εκτεθούν στα έντονα καιρικά φαινόμενα θα ενημερώνονται με μηνύματα από το 112.
Οι πολίτες, ειδικότερα, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) προκειμένου να ενημερώνονται για τα μέτρα προφύλαξης καθώς επίσης και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) προκειμένου να παρακολουθούν τα τακτικά δελτία καιρικών συνθηκών.
Το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας συγκλήθηκε εκτάκτως το πρωί σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας «Ιανός».
Στην συνεδρίαση, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζο, κύριο θέμα αποτέλεσε η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για να αποτραπούν δυσάρεστα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του «μεσογειακού κυκλώνα» που όπως φαίνεται θα πλήξει από αύριο Παρασκευή την Αργολίδα.
Στη σύσκεψη τέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τις δράσεις και το συντονισμό των υπηρεσιών και φορέων αναφορικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης στο νομό. Ενημερώθηκαν οι φορείς για τις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα από πλευράς Περιφέρειας σχετικά με τον καθαρισμό ρεμάτων και χειμάρρων. Εγινε καταγραφή των μέσων και του προσωπικού που διαθέτει ο κάθε συμπλεκόμενος φορέας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ελλείψεις που υπάρχουν.
Οπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, «τα τηλέφωνα όλων των εμπλεκόμενων θα είναι διαθέσιμα για κάθε είδους επικοινωνία ενώ σε περίπτωση ανάγκης, σημείο συνάντησης θα αποτελεί το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας επί της παραλιακής οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου. Διαβεβαιώνω όλους ότι είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, είμαστε πανέτοιμοι και μεριμνούμε πρώτα για τις ζωές και την υγεία των πολιτών και ύστερα για την προστασία της περιουσίας τους». Και ο Γ. Μαλτέζος συνέχισε:
«Λόγω του ότι ενδέχεται να προκληθούν αιφνίδιες πλημμύρες και περιστατικά πρόσκρουσης αντικειμένων, απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας
-να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν οποιαδήποτε άσκοπη μετακίνηση ώστε να αποτραπούν ατυχήματα από πτώσεις αντικειμένων που δύναται να προκαλέσουν τραυματισμούς
-να μην υποτιμήσουν την ένταση, την έκταση και την σοβαρότητα των καιρικών φαινομένων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας
-να αποφύγουν την παραμονή σε υπόγειους χώρους
-να μη διασχίζουν και να μη διέλθουν από χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει για κανένα λόγο
-να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα καθώς και τα επικίνδυνα αντικείμενα σε πιλοτές, αυλές και μπαλκόνια, όπως γλάστρες και άλλα βαριά αντικείμενα τα οποία ο άνεμος θα μπορούσε να μετακινήσει».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των δήμων της Αργολίδας, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού, του Λιμεναρχείου, του Δασαρχείου, του Ε.Ε. Σταυρού, και εθελοντικών ομάδων και διασωστών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.