Αύξηση της θητείας για να υπηρετούν περισσότεροι στα σύνορα
Σε δηλώσεις του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αφού επεσήμανε ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής» πρόσθεσε:
«Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν».
Η συζήτηση για αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς, που σήμερα είναι εννέα μήνες, είχε ανοίξει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Παναγιωτόπουλου χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια καθώς το θέμα είχε παραπεμφθεί στις προτάσεις που θα έκανε η ηγεσία του στρατεύματος προς το υπουργείο Άμυνας.
Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 κατά το πρότυπο Κύπρου και Ισραήλ
Για ενδεχόμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα είχε μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου φέτος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο δεν είχε εστιάσει στην αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς αλλά στο ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18 τους χρόνια.
Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο κ. Μητσοτάκης πριν από περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Όπως εξήγησε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους.
«Θα μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες, αφού όπως ο ίδιος είπε δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση. «Θα το θέσω στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι» τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα
Οι προτάσεις για αύξηση της θητείας και της στράτευσης γυναικών
Άμεση αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, σταδιακή πρόσληψη οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης, δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας της θητείας από 3 έως 24 μήνες με την καταβολή μισθού, αλλά και καθολική στράτευση των γυναικών προτείνονται μεταξύ άλλων σε έκθεση του Αντιστράτηγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu).
Επίσης, στην ίδια έκθεση προτείνεται η σταδιακή αναδιοργάνωση των Μονάδων και Υπομονάδων του Στρατού Ξηράς ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η αυξημένη μαχητική ισχύς τους.
Αντίστοιχα, πρέπει να επανασχεδιαστεί ο ρόλος και η εκπαίδευση της εφεδρείας ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή μαχητική ικανότητά της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, κατά κύριο λόγο οι δημογραφικοί παράγοντες ευθύνονται για μια υποστελέχωση του στρατού κατά περίπου 50% σε κάθε κλάση, με αποτέλεσμα η μέση ειρηνική επάνδρωση των μονάδων ανέρχεται στο 43% περίπου.
Απέναντι στην αριθμητική αυτή και με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και τις απειλές που εκφράζει ρητορικά και πρακτικά εναντίον της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, η σημασία των εφεδρειών στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνεται κατακόρυφα. Οι έφεδροι, με την χρήση σειράς προτάσεων που περιέχονται στην έκθεση, πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στα σύγχρονα αμυντικά συστήματα και τις στρατιωτικές τακτικές, και έτοιμοι να ενταχθούν στο στράτευμα στον μικρότερο δυνατό χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα θυσιάζουν πτυχές της πολιτικής ζωής τους.
Πέραν των καθαρώς στρατιωτικών προσπαθειών-ενεργειών και κρατικών κινήτρων θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της Πολιτείας, σε όλα τα επίπεδα, για ενίσχυση της αποδοχής του θεσμού της θητείας από τον πληθυσμό, καταλήγει ο Αντιστράτηγος Ιπ. Δασκαλάκης.
Την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu) μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.