ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Νέο βιβλίο της Ευτυχίας Λιάτα - Εκ του υστερήματος αρμάτωσαν... Η φρεγάτα "Τιμολέων" στην Επανάσταση του 1821

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:32:00 π.μ. |
 Η Ευτυχία Λιάτα με καταγωγή από το Λυγουριό, γνωστή στην πόλη του Ναυπλίου για την σημαντική της συμβολή στην διοργάνωση των δύο εξαιρετικών συμποσίων στην πόλη μας από το Ίδρυμα Καποδίστρια και το δήμο Ναυπλιέων για την Ναυπλιακή επανάσταση του 1862 και την Βενετοκρατία.

Το νέο της βιβλίο στο πλαίσιο των εκδόσεων Ε.Ι.Ε. για το 21 μία υδραίικη φρεγάτα «Τιμολέων» συγκροτεί ένα ιδιαίτερο πεδίο μελέτης και αποδεικνύει πώς μερικά ταπεινά κατάστιχα μπορούν να φωτίσουν την οικονομική ζωή της Ελληνικής Επανάστασης. Η μακρόχρονη ιστορία της Ύδρας έχει τροφοδοτήσει μια μεγάλη θεματική που περιλαμβάνει τις ναυτικές κοινωνίες του Αιγαίου, τους εμποροκαπετάνιους και τους τρόπους συγκρότησης κεφαλαίου στις θαλάσσιες μεταφορές από τον 18ο αιώνα. 

Η μονάδα μελέτης εδώ είναι το ιστιοφόρο Τιμολέων που αγοράστηκε το 1813 στο Γιβραλτάρ. με καπετάνιο τον Λάζαρο Πινότση. Η φρεγάτα λαμβάνει μέρος στον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου το 1825 και το 1826 και γίνεται περιζήτητη για την ταχύτητά της. Η λεπτομερής ανάλυση δύο καταστίχων μας επιτρέπει την αναγωγή από το ειδικό στο γενικό σε ένα χώρο της ελληνικής ιστορίας ελάχιστα μελετημένο έως σήμερα. 

Στο διάστημα 1821-1828 περίπου 800 άτομα πλήρωμα συνέδεσαν κατά καιρούς την τύχη τους με τον Τιμολέοντα, αυτό το μεσαίου μεγέθους ιστιοφόρο, που καταγράφει για την ίδια περίοδο έξοδα περίπου της τάξης 250.000 γροσίων, ως κόστος συμμετοχής σε όλες τις εκστρατείες κατά τον θαλάσσιο Αγώνα. 

Μην ξεχνάμε άλλες δύο εκδόσεις της Ε. Λιάτα για την περιοχή μας.
Αργεία γη: Από το τεριτόριο στο βιλαέτι (τέλη 17ου, αρχές 19ου αι.), ΚΝΕ/ΕΙΕ, Αθήνα 2003,
Το Ναύπλιο και η ενδοχώρα του από τον 17ο στον 18ο αιώνα: Οικιστικά µεγέθη και κατανοµή της γης, ΚΕΜΝΕ, Ακαδηµία Αθηνών, Αθήνα 2002.

Μπάμπης Αντωνιάδης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ