Μπορεί η χθεσινή ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής να αποτελεί μία πρώτη δικαίωση για τα θύματα των δολοφονικών επιθέσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο φαίνεται ότι τα μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος αντιμετωπίζουν μικρότερες ποινές από ότι ίσχυε πριν τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα οι οποίες έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια ενώ σε περίπτωση που αναγνωριστούν ελαφρυντικά – κάτι το οποίο θα διαφανεί εντός της ημέρας – τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, το πλαίσιο ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν 10 εως 20 έτη ενώ η τελεσίδικη καταδίκη απέφερε 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα για βουλευτές, απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες κ.α.
Με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το πλαίσιο ποινής περιορίστηκε σε 5 εως 15 έτη ενώ το επίμαχο αδίκημα εξαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που αποφέρει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει ελεύθερη συμμετοχή σε εκλογές.
Αναφορικά με το αν οι υπαίτιοι μπορούν να διατηρούν το αξίωμά τους η κατάσταση χαρακτηρίζεται από νομική ασάφεια.
Το άρθρο 60 του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρει: «Αν ο υπαίτιος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει αποστέρηση της δημόσιας θέσης ή του δημόσιου ή αυτοδιοικητικού αξιώματος που κατέχει εφόσον η πράξη του συνιστά βαριά παράβαση των καθηκόντων του».
«Σφαγή» στη Βουλή για τα πολιτικά δικαιώματα των μελών της Χρυσής Αυγής
Ένταση επικράτησε στη Βουλή πριν από λίγη ώρα με αφορμή τις προβλέψεις του νέου ποινικού κώδικα για τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων μελών εγκληματικής οργάνωσης.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε ότι θα υπάρξει τροποποίηση για το επίμαχο ζήτημα με τα πολιτικά δικαιώματα και ότι σύντομα θα έρθει νόμος – όπως είπε – ώστε να μην μπορούν να κατέβουν στις εκλογές τα μέλη της Χρυσής Αυγής.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι διατυπώνεται πρόταση προς τον Υπουργό Εσωτερικών μέχρι το μεσημέρι να καταθέσει τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Σταύρος Κοντονής αφού είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της κοινωνίας εν συνεχεία έστρεψε τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διαφωνούσε με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, «ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». Είπε πως όμως, υπήρχαν διατάξεις για τις οποίες είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του και είχε πει ότι αν δεν αλλάξουν ορισμένα σημεία δεν θα το εισάγει στη Βουλή για συζήτηση.
«Το νομοθέτημα εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ»
Πρόσθεσε ότι το είχε πει δημόσια τότε ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ). Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι είχε κατηγορηθεί τότε η κυβέρνηση ότι κάποιες αλλαγές μπορεί να επηρέαζαν και εν εξελίξει σοβαρά θέματα, και ερωτηθείς αν είχε σκεφτεί και την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κοντονής είπε ότι το είχε σκεφτεί και πως είχαν αρθρογραφήσει και δημοσιογράφοι.
Είπε ότι εκείνος είχε εντοπίσει «ορισμένα σοβαρά προβλήματα, διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσα» και πρόσθεσε πως σήμερα μπορεί να πει πως «ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή και με τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα».
«Πρώτον η ποινική η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρούσα προβληματικό. Το δεύτερο που θεωρώ πολύ πιο σοβαρό και το είχα θέσει είναι ότι με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων», είπε.
«Πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα»
«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές έγιναν για να πέσουν στα χαμηλά», τόνισε ο κ. Κοντονής. Επισήμανε δε ότι τους ποινικές κώδικες δεν τους έφτιαξε η κυβέρνηση αλλά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, «αλλά την πολιτική ευθύνη για εισαγωγή προς συζήτηση των κωδίκων την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση», πρόσθεσε. Εγώ λέω ότι επειδή είχα διαπιστώσει προβλήματα είχα πει ότι αν δεν γίνουν αλλαγές από την επιτροπή δεν είναι δυνατόν να το εισάγει η κυβέρνηση στη βουλή για συζήτηση».
Στην αντεπίθεση η ΝΔ – Βάζει στο κάδρο τον Τσίπρα
Η ΝΔ μετά τις βόμβες Κοντονή πέρασε στην αντεπίθεση βάζοντας στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα» αναφέρει η ΝΔ για να προσθέσει.
«Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν στα μαλακά”. Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».
ΚΙΝΑΛ : Μείζον θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οι αλλαγές υπέρ Χρυσής Αυγής
«Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ «από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι».
Τι έλεγε ο Κοντονής το 2019 για τον Ποινικό Κώδικα
Ο Σταύρος Κοντονής υποστήριζε το 2019 ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση εκτίθεται, καθώς όπως ανέφερε, οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεσμεύουν την Κυβέρνηση και δεν μπορούν να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές, αναφέροντας μια σειρά από επίμαχες διατάξεις και προτεινόμενες αλλαγές.
Μάλιστα τότε άφηνε αιχμές για τον διάδοχό του σημειώνοντας ότι όταν ήταν ο ίδιος υπουργός Δικαιοσύνης που είχε στα χέρια του το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για αλλαγές, το οποίο όμως όπως επεσήμανε δεν προώθησε για να μην προκληθεί ζημιά στην Κυβέρνηση, σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον την προεκλογική περίοδο.
Αναφορικά με τη μείωση ποινών, έλεγε ότι πρέπει να το δούμε συνολικά. «Σε ορισμένες περιπτώσεις συμφωνώ σε άλλες δεν συμφωνώ», συμπληρώνοντας πως θεωρεί «απαράδεκτο» να μειώνεται στο μισό η ποινή σε ό,τι αφορά τον διευθύνοντα εγκληματικής οργάνωσης. «Το ότι συνδυάστηκε αυτό με τη δίκη της Χρυσής Αυγής αυτό είναι ένα θέμα της επικαιρότητας» πρόσθεσε, επισημαίνοντας τότε ότι «δεν είχε καμία σκοπιμότητα η κυβέρνηση».