Πρόκειται για τον επετειακό αγώνα (80 χλμ.) Τρίπολης-Σπάρτης "αγώνας Βασιλιά Λεωνίδα", αφιερωμένος στα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών) και για τον «6ο δρόμο των Αθανάτων» (142 χλμ. Τρίπολη-Σπάρτη-Μυστράς-Καλαμάτα).
Ο αγώνας αποτελεί μία σύνδεση τεσσάρων αγαλμάτων, ηρώων της ελληνικής ιστορίας (Θ. Κολοκοτρώνης, Λεωνίδας, Κ. Παλαιολόγος, Παπαφλέσσας), ένα αφιέρωμα στον διαχρονικό ελληνισμό.
Αλλά και ο πρώτος αγώνας, επιχειρεί να πραγματοποιήσει μία σύζευξη στο 1821 και στη Μάχη των Θερμοπυλών.
Τα δύο δρώμενα έγιναν κάτω από συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο και με το άγχος μιας πιθανής ματαίωσης λόγω της πανδημίας αλλά και της αναμονής του μηνύματος του πρωθυπουργού.
– Διοργανωτής ήταν ο διεθνής σύνδεσμος αγώνων υπεραπόστασης ‘’οι Αθάνατοι’’.
– Στήριξαν το δρώμενο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι δήμοι Τρίπολης, Καλαμάτας, Σπάρτης, ο αθλητικός οργανισμός του δήμου Σπάρτης, ο Σ.Δ.Υ.Μεσσηνίας και οι Σπαρτιάτες Δρομείς.
– Οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι στον Κώστα Μελιγκώνη, τον 34χρονο αλεξιπτωτιστή λοχία ΕΠΟΠ από την Ηλεία, που έχασε τη ζωή του σε νυχτερινή άσκηση χερσαίου άλματος ελεύθερης πτώσης στην περιοχή των Μεγάρων, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στην Τρίπολη και στο σημείο της εκκίνησης βρέθηκε ο αδελφός του, ο οποίος και βραβεύτηκε από τους διοργανωτές.
– Πριν τις εκκινήσεις, κρατήθηκε σιγή ενός λεπτού για τον Κώστα Μελιγκώνη και για τα θύματα του σεισμού της Σάμου και της Σμύρνης.
– Όλοι οι αθλητές και όλες οι αθλήτριες, πριν πάρουν εκκίνηση, εκφώνησαν τον εθνικό ύμνο.
– Κανένας εκπρόσωπος από την Αυτοδιοίκηση δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά.
– Μικροί ποδηλάτες του Παναθλητικού Ομίλου Τρίπολης στήριξαν τους αγώνες, οδηγώντας τους δρομείς στην έξοδό τους από την Τρίπολη.
– Στον αγώνα βρέθηκε και ο γνωστός πρωταθλητής Νίκος Θεοδωρακάκης.
– Στην Τρίπολη βρέθηκε και ο άλλοτε πρωταθλητής σπουδαίος Νίκος Πολιάς, ο οποίος και απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Φώτο Στ. Ζορμπαλάς
Πηγή: ert.gr